Így optikailag sokat nőhet a kisebb tér a megfelelő minta kiválasztásával. Lehetőség szerint együtt tervezzük a lakástextileket a bútorokkal, mert gyakran a függöny is csak a berendezés utolsó szakaszában kerül tervezésre.

Mintás anyagok:

Ennek megfelelően, nem mindegy, hogy egyszínű vagy mintás textileket választunk. A nagyléptékű minták uralják a teret, ezért nagy terekbe ajánljuk, mert rövidítik is a teret. Nagy mintákat ne használjunk kárpit anyagként kis bútorokra, székekre, mert összenyomják azt, s a minták is megtörnek. A nagy minták használatával bánjunk óvatosan, keressünk mellé olyan egyszínű vagy apró mintás textileket, melyekkel az arányok megtarthatók.

Apró mintás anyagok:

Az apró mintás anyagokkal bátrabbak lehetünk, kedveltek, mivel jól párosíthatóak. Az arányok és a színek harmóniájára itt is ügyelnünk kell. Térnövelő hatású és észrevétlenül mozgatja a teret is. Nagy térben azonban nem tud érvényesülni, jelentéktelenné válik, ezért ilyen helyen ne alkalmazzuk.

Csíkos anyagok:

A keresztbe csíkos anyagok szélesítik a teret, így ezáltal alacsonyabbnak is érezzük azt. A csíkok vastagságának kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a széles csíkozású textilek szabdalják is a teret. Bánjuk velük óvatosan. A keresztbe csíkozott anyagok a keskeny szobákban jó térhatást alakítanak ki. Nagy belmagasságú helységeknél nem szabad teljesen befüggönyözni a felületet, inkább szemöldöktől, parapetig. Drapériaként csak indokolt esetben használjuk, esetleg karnistakaróként egyszínű anyag mellé.

A hosszanti csíkos anyag alacsony szobákban jól használható, mert nyújtja a teret. E tulajdonsága miatt nagy belmagasságú tereknél mellőzzük használatát.