Könnyed függöny nappaliba

Éppúgy, mint az arcunkat keretező frizurák, a különböző lakástextilek is képesek más és más atmoszférát kölcsönözni otthonunknak. Egy fazonváltással, vagyis a függönyformák vagy függönyszínek megváltoztatásával merőben új hangulatot teremthetünk a lakásunkban. Mint otthonunk minden berendezési tárgyát, a függönyt is a saját ízlésünk és stílusunk szerint kell kiválasztanunk. Persze, a frizuránkkal ellentétben, itt komoly szerepe van a funkcionalitásnak is. Például hiába szeretnénk erkélyajtónk elé fényáteresztő függönynek római rolót, ha erkélyünk fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, folyton ki-be járkálunk, ugyanakkor függönyünket szeretjük - praktikus vagy esztétikai okok miatt - nyílászárónk elé ereszteni. Elég kényelmetlen lenne naponta többször föl-le huzigálni rolónkat.

Színes római roló

Lila raffroló, római roló

Virágos római roló
 
Ha nagy forgalmú erkélyajtóra szeretnénk praktikus függönyfazont, akkor inkább a hagyományos, ráncolt típusú javasolt, melyet egy egyszerű mozdulattal félre tudunk tolni. A funkció még sok tekintetben befolyásoló tényező lehet. Amennyiben szeretnénk segíteni a kiláthatóságot, mindenképp egy letisztult, feszített formájú megoldást alkalmazzunk, ami lehet a már említett római roló, vagy esetleg lapfüggöny.

Átláthatóság szempontjából az anyag jellege is sokat számít. Ha a behúzott függöny mellett is szeretnénk valamennyire kilátni, akkor minél vékonyabb, áttetsző anyagot kell választanunk, például organzát. Amennyiben valaki kevésbé kedveli ezt az anyagot fényes, csillogó hatása miatt, érdemes a csillogását egy natúr, matt anyagú sötétítőfüggönnyel ellensúlyoznia. A fazonok közül elsősorban otthonunk stílusának megfelelően, valamint a betölteni kívánt funkció szerint kell választanunk. Annak, aki a letisztult, mérsékelt formavilágú terekben érzi jól magát, napjainkban már a függönye kiválasztásakor sem kell kompromisszumot kötnie. A lapfüggöny és a római roló a modern, minimál stílusra jellemző párhuzamosok és egyenesek világát erősítik, sokszor alig észrevehetően lógva az ablak előtt. Ilyenkor, ha mégis szeretnénk valami kis mozgalmasságot, egy csipetnyi „fűszert” belevinni a látványba elég, ha mintás anyagokból készítettjük el árnyékolónkat.

Barna sötétítő függöny

Világos sötétítő függöny
 
Akinek a minimál világ túl ingerszegény, viszont a barokkos látványgazdagság már kicsit sok, a fent említett, egyszerű vonalú fazonokat optikailag gazdagíthatja akár egy ráncolt sötétítőfüggöny alkalmazásával. Ez a kellemes kontraszt egy finom egyensúlyt eredményezhet, melyet akár az úgynevezett átmeneti, angolul “transitional” terekben lehet alkalmazni.  Nagyon érdekes hatást lehet elérni a különféle struktúrájú anyagok szerencsés párosításával.
 
Persze lehet ráncolni a fényáteresztőt és a sötétítőt is. A behúzószalag típusától is változhat a végeredmény: az úgynevezett ceruzás ráncoló egyszerűbb, visszafogottabb hatást kelt, míg a darázs vagy csokros változat díszesebb, klasszikusabb ráncolást eredményez. Haladva az összetettebb, látványosabb függönymegoldások felé, beszélnünk kell az elkötött függönyökről, melyek finom lágyságot, kissé klasszikus stílusú melegséget hoznak az otthonunkba. Az elkötő készülhet akár a függöny anyagából vagy egy másik hozzáillő anyagból is. Mintás dekoranyagból elkészített függöny esetén szép hatást érhetünk el egy, a függöny színeihez illő, de minta nélküli anyagból megvarrt elkötővel. Elkötőkből számos fazon létezik, milliónyi típussal találkozunk a kiegészítők gyártóinál a moderntől, a retrón át a klasszikusig.

A vizuális élményt tovább fokozhatjuk drapéria használatával. Drapériának nevezzük a karnis elé rögzített ráncolt, ívelt vagy feszített anyagot. Az egyszerűbb formákat kedvelőknek sem kell megijedni a drapéria szó hallatán, ugyanis akár modern enteriőrökhöz is bátran használhatunk feszített, egyenes vonalú drapériát, melyet már-már geometrikus látványelemként is felfoghatunk.

Barna fényáteresztő függöny

Rogyasztott függöny
 
A fenti, modernebb függönymegoldások után elérkeztünk a függönyfazonok klasszikus világába, ahol sokféle látványos formából választhatunk, amelyeket különböző kiegészítők segítségével gazdagon díszíthetünk. A paszományok, vagyis a függönyökre varrt díszítő zsinórok, bojtok, rojtok végeláthatatlan tárháza áll rendelkezésünkre, ezekkel a textilek szélét, tetejét, alját keretezhetjük, vagy akár az elkötőkre is varrathatjuk őket. A drapériákat – a már említett függöny fölötti, kifeszített, ívelt anyagot – szintén dekorálhatjuk a fent említett eszközökkel és a hatás fokozása érdekében használhatunk akár gazdag anyagbőségű, “habosabb” fazonú drapériát is.

Az úgynevezett “rogyasztott” függöny is gyakori szereplője ennek a vonulatnak. Ennek a fazonnak jellemzője, hogy hosszabbra kell elkészíteni a normál magasságánál, így a többletanyag megrogy a padlón.

Színes fényátersztő

Rogyasztott elegáns függöny

A Lakberinfo.hu Függöny forgalmazó partnerei