Felhasznált alapanyagok, eszközök, kellékek:

A virágkosárhoz:

- bádog aljú kibélelt kosár, - általános virágföld
- fakéreg darabok, - tavaszi virágpalánták: pl. árvácska, százszorszép, hagymások: nárcisz, gyöngyike
- ültetőlapát, kesztyű, ecset

A tojásfestéshez:

1. Szivárványos tojások:
- színes selyempapír, - pamutkendő
- 1 tál langyos víz, - 10%-os ecet ( 4-5 ek. )

2. Aranyos tojások:
- vörös és lila hagyma héja, víz, só
- lakkfilc

1. Kétféle tojásdíszítési technikát is megtanulhatunk, melyek elkészítése igazi húsvéti ünnepvárással tölthet fel minket. Először a virágkosarat készítsük el! Ültessük be a kosarat virágokkal, ügyeljünk az elrendezésre, ne legyen túl zsúfolt, mert a virágok később még nőhetnek és kell egy kis hely a tojások számára is. A kilátszó földet fedjük be kéregdarabkákkal. Amikor elkészült, a szélét tisztogassuk le egy ecsettel, hogy tisztán kerülhessen az ünnepi asztalra.

2. Szivárványos tojások: Nagyon egyszerű tojásdíszítési módszer. A színes selyempapírokból kicsi darabkákat tépünk, össze is gyűrhetjük őket. Leterítjük a pamutkendőt és a közepére teszünk egy maréknyi papírdarabkát, ennek a közepébe helyezzük a főtt tojást és amennyire lehet be is fedjük a papírfecnikkel. Összefogjuk a kendő négy sarkát, majd kis batyut formálunk szorosan a tojás köré. Ezt a kis batyut bemártjuk egy – két percre az ecetes vízbe, majd kiemeljük és kinyomkodjuk belőle a víz nagy részét.

Kibontjuk a kendőt és és óvatosan kiemeljük belőle a tojást, letisztogatjuk róla a ráragadt papírdarabkákat s ezzel el is készült a hímes tojás. Tippek: Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan és változatosan díszíthetjük a tojásokat. Ajánljuk a módszert a gyerekeknek és mindazoknak akik szeretik a meglepetéseket! Vigyázat, a festék a kezünket is összefoghatja, de ez egy- két alapos kézmosás után lejön. Használhatunk gumikesztyűt is a festésnél.

3. Aranyos tojások: Ősi tojásdíszítési módszert ötvöztünk a modern technikával. Geometrikus díszítést választottunk, ilyeneket láthatunk régi erdélyi hímes tojásokon is. Hagyományosan méhviasszal gicével,azaz írókával vitték fel a mintákat a tojásokra, ezt követően kerültek a festőlébe. Mi együtt főztük meg a tojásokat a vörös és lila hagyma héjával, a főzetbe legalább 3 evőkanál sót tettünk, mert kiemeli a színeket és tartósítja tojásokat. A mintákat a hobbiboltokban kapható lakkfilccel írtuk rá a tojásokra. A lakkfilc gyorsan szárad és nem kenődik el a tojások felületén.

Bár egy kicsit időigényes és több türelem kell hozzá, ezt a tojásdíszítő technikát is könnyű elsajátítani. Az arannyal díszített tojások elegánsak és meleg hangulatot keltenek a húsvéti teríték részeként.

Készült a Kisügyes Kézműves Műhelyben - Elkészítés, szöveg, fotók: Gonda Márta, Kiss Rebeka