Ingatlanfotózás felkészítés eladásra

Első nekifutásra azt gondolhatnánk: nincs is annál könnyebb, mint hirdetni eladásra szánt otthonukat. Megadjuk az ingatlan méretét, elhelyezkedését, néhány sort közlünk a lakás állapotáról és mellékelünk egy-két képet, ami megmutat valamit az ingatlanból. Az ingatlanértékesítők egyöntetű véleménye szerint persze a legtöbb az ingatlan állapotán múlik, ám nem szabad alulértékelni a hirdetés milyenségét sem.  A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a legtöbb ingatlanhirdető teljesen tanácstalan abban, hogy hirdetéseiben hogyan tegye igazán vonzóbbá értékesítésre szánt lakását. Pedig egy nem kellően átgondolt hirdetéssel százezreket bukhatunk.

A leggyakrabban csak a minőségi fotókon múlik, hogy egy potenciális vevő megtekinteni-e a lakást vagy sem. Mit érdemes és mit nem érdemes tehát láttatni az ingatlanfotókon? Mitől lesznek jók az ingatlanhirdetéshez mellékelt felvételek? Cikkünkben sorra vettük azokat a szempontokat, amelyek segíthetnek egy sikeres koncepció kialakításában.

Tegyünk fel minél több képet

Egy jó fényképfelvétel minden hirdetés esetében nagyon fontos. Ráadásul nem kell profi fotósnak lennünk ahhoz, hogy – szépérzékünkre és néhány megfontolandó tippre hagyatkozva – egy-két jól beállított fotó segítségével hamar túladjunk eladásra szánt lakásunkon. A jól beállított sok képnek valóban lehet „hatalma”. Az ilyen hirdetések azt az érzetet keltik az érdeklődőben, hogy „itt az eladó semmit nem akar eltitkolni”. Ráadásul minél több fotót közlünk a vevő számára annál jobban elképzelhető a lakás. Mutassunk be minden előnyös szobát, amennyiben jó a környék készítsünk néhány képet az ingatlant körbevevő panorámáról, esetleg a kertről. Ezek mind vonzóbbá teszik a hirdetést.

Sok múlik a technikán

Napjainkban már szinte mindenki zsebében ott van egy kamerával rendelkező okostelefon, amellyel gyorsan tudunk képeket készíteni. Nem mindegy ellenben, hogy milyen minőségben! Drága fényképezőgépek nélkül is lehet tökéletes ingatlanfotókat készíteni, de ha lehet, kerüljük a homályos és elmosódott fotók közzétételét. Ha mégis profi ingatlanfotó mellett döntünk, a halszemoptika nagyon vonzóvá tudja tenni a lakást a felvételen, mivel tágítja a teret. Túlzott használatától óva intenek a szakemberek, mert a vevők nagyot csalódhatnak a lakás méreteiben a helyszíni szemle során.

Videó feltöltésétől a legtöbben óva intenek, mivel ehhez a műfajhoz az ingatlanértékesítés világában csak kevesen értenek igazán. Az ingatlanfotók elkészítését érdemes továbbá fényben gazdag napszakokra időzíteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mesterséges fényben készült ingatlanfotók a legtöbb esetben komoran, lehangolóan hatnak. Napfényes lakások esetén mindenképpen nappal fényképezzünk, sötét lakások esetén viszont csak akkor, amikor a lehető legtöbb fény érkezik az adott helyiségbe.

Szépen fotózott lakás

Rendetlenségben fotózni tilos

Ügyeljünk arra, hogy legalább azokon a területeken legyen rend, amelyek a hirdetéshez szánt ingatlanfotókon látszani fognak. Nemcsak azért, mert a szétdobált tárgyak, ruhaszárítón lógó ruhadarabok és más hasonlók rossz benyomást keltenek, hanem azért is, mert a rendetlenség optikailag szűkíti a teret. Nem túlzottan ajánlatos lefényképezni a szekrénysort sem – különösen nem önmagában – mivel optikailag szintén csökkenti a szoba méreteit. Utóbbi különösen igaz a fürdőszobára, amelynek elhanyagoltsága a vevő számára komoly alkualap lehet lakásvásárláskor.

Szépen fotózott vidéki ház nappalija

Ezek ne legyenek a képeken 

Azt nyilván részleteznünk sem kell, hogy nem érdemes az ingatlanfotón feltüntetni az épület szerkezeti hibáiról árulkodó jeleket. Ne fényképezzük le a falrepedéseket, az esetlegesen előforduló vizesedést, a beázásokat, vagy éppen a tapétázásból és festésből származó hibákat, hiányosságokat. Óva intünk az értékes festmények valamint műtárgyak szerepeltetésétől is a felvételeken. A vélekedésekkel ellentétben profi betörők számára egyáltalán nem nehéz a legtöbb ingatlant beazonosítani.