Tételezzük fel, hogy komplexen kezeljük a konyha berendezés kérdését és alaposan tervezünk, legyen szó a meglévő konyha felújításáról vagy új konyha kialakításáról. A konyha mérete és stílusa feltehetően prioritást élvez, tehát a konyhánk színéhez fogunk minden mást igazítani. A falak és a padló nagy felületek, így sok látszódik belőlük. Állítsuk előre össze a színmintákat, próbálgassunk többet! 

Mi a helyzet a fehérrel?

Gyakorlatilag a tiszta fehér használatával nem lőhetünk mellé, a kérdés inkább akkor vetődik fel, ha a konyhánk fehér lesz, akkor mit tegyünk. A fehér konyhabútor leginkább valamilyen kontrasztosabb falszín előtt tud megelevenedni, akkor tudnak a részletek is jobban megmutatkozni. A lágyabb színekkel finomabban az erőteljesebb színekkel markánsabb kontrasztot tudunk kialakítani. Ha vidéki, vagy klasszikus stílusú a konyhánk és szeretnénk egy kicsit maszatosabb, rusztikus festési technikát alkalmazni, ezt csak óvatosan tegyük, mert nagy összevisszaság lehet a végeredmény. 

Minden szín nem lesz jó 

Vannak lakberendezési stílusok, amikhez egy bizonyos színpalettából érdemes választanunk. A minden évben megjelenő trendek segítenek a választásban, de mindenképpen a saját ízlésünk szerint válogassunk. Kerüljük az izgató és nagyon erős harsány színeket. A konyhában sok időt töltünk és a színek a hangulatunkra is jelentős hatással vannak. Ha famintás a konyhánk akkor elindulhatunk a színek felé de vegyük figyelembe a fényviszonyokat is, ne legyenek túl sötétek a falak. 

Egy térben a nappalival

Amikor a konyhát egy térbe építjük a nappalival, akkor ott a nappali falszíne meghatározó lesz. Mindenhol egy színt használva egységes lesz a megjelenés. Ha különleges a konyhánk, akkor a konyha közelében válthatunk egy másik színre, de jobb ha ez a szín átkötést ad, és nem egy merőben új árnyalat, ami már zavaró lehet. Gyakori, hogy a konyhafal mögötti falszín megegyezik a konyha színével ezzel a megoldással rejtőzködővé válik a konyha és nem hivalkodik a formájával. Minimál lakberendezés esetében lehet ez egy jó irány. De nézzük mindezeket néhány példán keresztül!

Klasszikus konyhabútor sötét falszínnel - Stosa

A fehér konyha tökéletesen kiemelkedik a matt fekete háttérből. A fa színei is több melegséget mutatnak. A nappali és a konyha ugyanazt a színt kapta. A fekete markáns színét a fehér mennyezet frissíti. 

Mályva konyhai falszín - Stosa konyhabútor

Kellemes modern klasszikus konyhabútor halvány mályva falszínnel. A kürtő körüli szakaszon szürke színt kapott egy szakasz. 

Három falszín kombinációja - Stosa konyhabútor

Ahol sok a fény és az üres falszakasz próbálkozhatunk több szín alkalmazásával, de ez ne legyen öncélú. A kék fal például a világos étkezőszett miatt került oda. 

Natúr konyha kék falszínnel - Stosa konyhabútor

Egy törtfehér, vagy natúr konyhabútor szín, amit markánsan emeltek ki a kék festékkel. 

Törtfehér konyha kék falszínnel - Stosa konyhabútor

Vidéki stílusú konyha fáradt rózsaszín falszínnel
Colombini konyhabútor

Ennél a konyhánál is a vidéki hangulatot és a természetközeliséget erősíti ez a fáradt rózsaszín. Fehér falaknál ez nem lenne ennyire szép, sőt a gerendázat fehér színe sem emelkedni így ki. 

Tóp és fehér konyhabútor tóp falszínnel

Játékos ötlet. Itt ugyanis a bútorfrontokon és a falon is a tóp színt találjuk, így szinte csak a fehér bútorelemek játéka emelkedik ki a lineáris konyhából. 

Grafitszürke konyha és falszín
Colombini konyhabútor

A rejtőzködőbb változat, ahol a fal is sötétszürkében pompázik. Talán itt a padló világosszürkéje előnyösebb választás lett volna. 

Bézs konyhabútor szürke falszínnel
Colombini konyhabútor

Ennél a fényes felületű bézs konyhánál a szürke étkezőszékekkel alkot egységet a falszín. A fényes felület önmagában erős designelem, így a visszafogott háttér jó választás. 

Fehér konyhabútor fekete falszínnel
Colombini konyhabútor

Az abszolút kontraszt, a fekete és a fehér játéka. Vannak akik kevésbé szeretik a színeket, vagy félnek, hogy később már nem lesz divatos. Náluk ezek az örök színek működhetnek. 

Modern konyha barackvirág falszínnel

Egy kellemes kisugárzású konyha a sokak által kedvelt halvány barackvirág színnel. A sárga konyhafal burkolattal jóban van és egy csokor sárga virág is csak erre az egységre erősít rá. Kerüljük a fehér díszlécek felesleges használatát a mennyezeten, kevesebb néha több. 

Modern-klasszikus konyhabútor világoskék falszínnel

Egy jó konyhai falszín régi emlékeket hozhat fel, vagy éppen vízparti hangulatot eredményezhet. A fehér konyhához és a barnás konyhapulthoz a kék egy nagyon jó választás. 

Levendula színek, konyhabútor és falak

A levendula egy elég meghatározó árnyalat. Azzal, hogy szürkével és további levendula fallal kombinálták, nem a bútort, hanem a hangulatot hangsúlyozták. Az egységet ami ez képvisel. 

Antracit szigetes konyha fehér falakkal

Egy most divatos antracit matt felület, ahol elegendő a fehér falszín, a melegségről, és otthonosságról a hajópadló színe gondoskodik. 

Halványlila szigetes konyhabútor fehér falszínnel

Ennél a konyhánál már sokkal inkább a bútorról szól a szín. A sziget a főszereplő, a maga szépségéért kell szeretni. 

Vintage stílusú konyha curry színű fallal

Vintage stílusú konyha, ahol a legtöbbször fehéret vagy szürke színt használnak. Ez a curry árnyalat viszont merőben más atmoszférát hoz az egyszerű berendezés mellé. 

Zöld konyhabútor zöldre festett falszakasszal

Szintén egy játékos megoldás, a konyhabútor zöldjével megegyező falszín jelenik meg de csak egy kis szakaszon. 

Klasszikus konyhabútor világoszöld falszínnel

Klasszikus lakberendezés díszes bútorokkal, lámpákkal, a visszafogottabb színek előnyösebbek.

Klasszikus konyhabútor világoskék lambéria falszínnel

A burkolat itt lambéria, így az osztott elemek is meghatározóak a színen túl. 

Halvány pisztácia konyha fehér fallal

Egy ilyen kifinomult megjelenésű konyhánál csak akkor tudunk a szép részletekre fókuszálni, ha fehér falszínnel dolgozunk. 

Modern konyhabútor két színnel

Ravasz megoldás. A szürke konyha szépen kiemelkedik a fehér háttérből. Viszont egy bordó szekrényelem az étkező bordó falával van egységben, ez szinte keretezi a konyhát. 

Modern Stosa konyhabútor sárga falszínnel

Egy visszafogott sárga falszín, ami garantáltan feldobja a reggelt. Eszünkbe juttatja a napfényt vagy éppen finom frissen facsart narancslé színét. 

Betonszürke modern Stosa konyhabútor kétféle falszínnel

Záró konyhánkon több érdekességet felfedezhetünk. A szürke és a kék lett a két választott szín. Ha csak a mennyezetig ért volna a kék szakasz, szögletes benyomást keltene. De így, hogy a mennyezetből is elvesz magának egy darabot, igazi poénnal koronázza meg a stílust. 

 

A cikkben szereplő Colombini konyhabútorok forgalmazója a Bono Design Stúdió

A cikkben szereplő Stosa konyhabútorok forgalmazója a Stosa Konyhastúdió