Még manapság is ha a legtöbb embernek megemlítjük a fotótapéta szót, akkor a 80-as 90-es évek panellakásaiban feltett tájkép vagy pálmafa mintás képei ugranak be. Azonban ennél ma már sokkal többről van szó. Meg merem, kockáztatni, hogy 2020-ban a lakberendezők, belsőépítészek egyik legkedveltebb hangulatfokozó elemeivé léptek elő ezek a falburkolatok. 

Ha egy szobát tervezünk, az első és legfontosabb szempont a harmónia. Egy adott helyiségnek minden esetben harmóniában kell lennie a benne lévő bútorokkal, kiegészítőkkel és nem utolsó sorban veled is. Ősi ösztönök ezek, ahogy a több tízezer éve barlangokban lakó ősemberek is falrajzokkal díszítették a menedéküket, úgy ez manapság sem halt ki csak sokkal kifinomultabbá vált. A lényeg pedig a kifinomultságon van. Pár tíz évvel ezelőtt abból a 10-20 mintából kellett volna összhangot teremteni a szobában azonban ez nem minden esetben sikerült. A fotótapéták mintái finoman szólva is korlátozottak voltak. Napjainkban ez gyökeresen változott meg.

Manapság több ezer minta közül válogathatunk. Mint a legtöbb designterméknél, úgy a fotótapéták esetében is vannak trend hullámok. 2020-ban és várhatóan 2021-ben is hódítani fognak a botanikus és dzsungel témájú fotótapéták, de a visszafogottabb stílust kedvelők is számtalan minimalista vagy skandináv stílusú minta közül válogathatnak. A tapétával ellentétben a fotótapéta mintája nagy léptékű, hangsúlyos és nem ismétlődik. Ezt a mintaléptéket szeretik kihasználni a belső terek tervezői fókuszpontot adva az enteriőrnek. Legyen szó egy hálószoba ágy mögötti faláról, egy TV falról a nappaliban, vagy akár a gyerekszoba játszó sarkáról. És ha már fotótapéta gyerekszobába akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hagyományos tapéta mellett egyre hangsúlyosabb elemmé válik itt is ez a falburkolat. A gyerekszobák esetében kifejezetten trendinek számít a minimalista skandináv irányzat. Ezek a minták nem vibrálnak, de mégis barátságossá és egyedivé tudják varázsolni a helyiséget.

Mielőtt bemutatnék Nektek néhány nagyon divatosnak számító mintát említést kell tennem a fotótapéták anyagában történt változásairól is. Az úgynevezett blue-back papírt egyre gyakrabban váltják fel a vlies fotótapéták, melyek már egy párásabb helyiségben is bátran felhelyezhetőek és az épület dilatációjának is ellenállnak. Felhelyezésük sem igényel szaktudást, hiszen itt nincs szükség a részek átfedéssel történő illesztésére. Egy másik fontos változás, hogy néhány gyártó a fotótapéta felületét el tudja látni egy úgynevezett vinyl réteggel. Ezzel lehetővé teszik, hogy a fotótapéta nedves ronggyal tisztítható legyen, illetve ettől a fürdőszobában ahol közvetlen víz nem éri bátran használhatóvá válik. No, de legyen elég ennyi szakmaiság és most lássuk a legkedveltebb stílusokat mintákkal.

Trópusi és botanikus mintás fotótapéták:

Trópusi levelek fotótapéta

Nagy mintás trópusi levelek fotótapéta

Színes trópusi levelek fotótapéta

Geometrikus minták:

Geometrikus mintás fotótapéta

Fehér Geometrikus mintás fotótapéta

Nagyléptékű virágmintás fotótapéták:

Virágmintás fotótapéta hálószobába

Virágmintás hortenzia fotótapéta

Virágmintás pasztell fotótapéta

Fotótapéták gyerekszobába:

Gyerekszobai fotótapéta

Hőlégballonos fotótapéta

 Galaxis fotótapéta

Poszterem logo

www.poszterem.hu