Minden lehetséges, amit szeretnénk, és ez az „elv” napjainkban jobban érvényes, mint valaha. Nemcsak egy, hanem különböző, egymástól teljesen eltérő stílusok vannak egyszerre divatban. Az ADA kárpitozott bútorok szakértői ma mutatják meg a holnap életstílusát, Thomas Probst pedig elmeséli, hogyan.

Az örök kedvenc: a skandináv stílus

"A letisztult skandináv stílus továbbra is nagyon népszerű" – hangsúlyozza Thomas Probst, az ADA tervezési vezetője. Az egyenes, vékony kanapéformák olyan szelíd, föld tónusú színekkel harmonizálnak, mint a szürke, a homok és a krémfehér. Mindezek tökéletes kombinációt alkotnak a természetes textíliákkal, úgymint a pamuttal, a lennel, a bőrrel, a jutával vagy a szizállal. Azok a kiegészítők, melyek fából vagy természetes kőből készülnek, teljesebbé teszik az otthon megjelenését. A falakról se feledkezzünk meg, melyek ugyanolyan egyszerűek és naturálisak: a világos bézs tónusok vagy a fehér a hagyományos skandináv stílus részét képezik, a betonfalakkal pedig még letisztultabb hatást érhetünk el.

ADA Austria prémium Helsinki kanapé skandináv stílusbanADA Austria prémium Helsinki kanapé skandináv stílusban

A pompa új oldala

Azoknak, akik szeretik a csillogást, 2022-ben sem kell lemondaniuk az otthonuk ragyogásáról: az olyan kifejező színekben pompázó bútorok, mint a sötétkék, a türkiz vagy a sárga egyesítve arany- vagy sárgaréz színű részletekkel, rendkívül impozáns elemeit képzik a nappalinak. A bátrabbak az év Pantone-színéhez, a kékes-lilás „Very Peri”-hez nyúlnak. A lila színnel – amely a kreativitást és a képzelőerőt szimbolizálja – dinamikusabb, az ügyesen elhelyezett díszítőelemekkel – párnákkal, vázákkal – pedig erőteljesebb megjelenést kölcsönözhetünk a nappalinknak. Ha még látványosabb eredményt szeretnénk elérni, választhatunk egy divatos, lila árnyalatú kanapét is.

ADA Kona szófa lila párnávalADA Kona szófa lila párnával

ADA Messina kinyitható kanapéADA Messina kinyitható kanapé

Félre a sarkítással – és az élekkel

2022-ben a letisztult elemek az ívekkel és körvonalakkal szállnak versenybe. A kanapék, az asztalok és a székek mellett olyan kiegészítőket is finoman lekerekítenek, mint például a szőnyegeket, vázákat és lámpákat. A körköröstől az elliptikusig szinte mindenki megtalálja a számára megfelelőt; a kerek formák a biztonságot szimbolizálják, növelik a jó közérzetet, így tökéletes harmóniát visznek a helyiségbe. Még a Feng Shui alapelvei szerint is előnyösebbek a természetes formák, ugyanis ezek mentén áramlik az „életenergia”.

ADA Austria prémium Cliff étkezőgarnitúra lekerekített stílusban kortárs fa kombinációbanADA Austria prémium Cliff étkezőgarnitúra lekerekített stílusban kortárs fa kombinációban

Nemcsak a természetes formájú bútorok, de a bolyhos huzatok is a reneszánszukat élik. A kényelmet a zsinór, a fonal, a bársony vagy a velúr garantálja, míg a homok, a bézs vagy a szürke a modern színek képviselőiként minden eddiginél trendibbé teszik a puha anyagokat. Ezeket az textíliákat jelenleg könnyű fával – fenyővel, lucfenyővel, tölgyfenyővel – kombinálják. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a trend a sötétebb fa változatok – például a dió – irányába mutat.

Jordana ágy trendi erdei bogyó színű fallalJordana ágy trendi erdei bogyó színű fallal

Remekül alakítható

A multifunkcionalitás varázsszó erejével hat az egyre szűkösebb élettérben. "A szobákat gyakran sokféleképpen használják, a bútoroknak rugalmasnak és az igényekre szabottnak kell lenniük" – meséli tapasztalatait Thomas Probst, a tervezési részleg vezetője. Bejelentkeznek a barátok hétvégi programra? A gyerekek elhozzák a barátaikat egy közös filmes estére? Egyik sem jelent akadályt! Az ágyfunkciónak köszönhetően a kanapék könnyedén alvóhellyé alakíthatók – ráadásul praktikus tárolóhellyel rendelkeznek. Az extra széles ülések és a magasságban, valamint mélységben állítható modulok gondoskodnak arról, hogy a kanapé gyorsan átalakuljon egy rendkívül nagy ülőgarnitúrává, amelyen mindenki kényelmesen elfér.

Fotók: (© ADA)