Őszi lakásdekoráció ötletek

Noha sajnáljuk hogy elmúlt a nyár és a meleg idő, az ősz hangulatos estéivel és fűszeres italaival egy új és izgalmas időszakot indít. Ugyan mi is lehetne jobb módja annak, hogy a őszi hangulatba kerüljön, mint kipróbálni néhány őszi dekorációs ötletet otthona átalakításához és díszítéséhez?

Annyi mindent lehet szeretni az őszben: a színek, a hangulatok a színes termések az aranyló fények és séták a lehullott levelek kupacai között, hogy csak néhányat említsünk. Ezek mind segíthetnek abban, hogy az őszben ne a melankóliát, hanem a ragyogást lássuk. Ha otthona stílusát ősziesre szeretné hangolni, akkor ebben segítenek a festékek, a világítás melegebb fényű izzókra való cserélése, gyertyák elhelyezése és karakteres lakásdekorációs elemek használata.

12 ötletünk segítségével alacsonyabb költségvetés mellett is dekoratívabb belső tereket tudunk kialakítani, ami jobban ráhangol minket az őszre és a természet egy része is beköltözhet az otthonunkba.  

1. Réteges világítás a terekben

Amint azt minden belsőépítész elmondja, a réteges világítás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, tetszetős és jól megvilágított tér kialakításához. Egy jól átgondolt világítási séma kialakítása a cél. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy használunk asztali lámpát, állólámpát és egy általános világításra alkalmas mennyezeti lámpát. 

E hárma egység alkalmazása különösen fontos ősszel és télen, amikor beköszönnek az esték. Hiszen a szoba nem lesz hívogató és otthonos, ha csak egy nagy fényforrást alkalmazunk.

A világítás kiegészítő őszi dekorációs ötletei közé tartozhatnak a kellemes meleg fényű  lángmentes led gyertyák, a töklámpások vagy a LED-es fényfüzérek. Válasszon melegebb színhőmérsékletű izzókat, hogy hangulatos légkört teremtsen a helyiségekben!

Organikus őszi dekorációKép forrása: Lights4fun

 

2. Tedd otthonossá a nappalit takarókkal és puha párnákkal a bekuckózáshoz

Sajnos ősszel hűvösebbre fordul az idő, van hogy már fűteni is kell. Ilyenkor érdemes elővenni a takarókat, amiket tarthatunk a kanapé szélén is vagy a kanapé, fotel mellé helyezett tárolódobozokban is. Így amikor esténként bekuckózunk könnyen betakarózhatunk velük. 

Több takaró és párna a lakásbanKép forrása: Superdwell


3. Burkolózz az ősz legszebb színeibe! 

Kétségtelen, hogy az ősz színei a kényelem és az otthonosság érzését keltik. A vörösek, narancsok, barnák és sárgák a színes lombokat lehullott leveleket, a sütőtököt, és a tüzes őszi naplementét juttatják az eszünkbe. Ha ezeket az árnyalatokat beépíti a dekorációs ötleteibe, a hatás nem marad el. Ezek a gyönyörű színek remekül megfestik majd a nappalit és az étkezőt. 

A semleges árnyalatok kedvelői akik a visszafogott luxus megközelítést részesítik előnyben, választhatják a csokoládébarna árnyalatait, ha dió színű fából készült díszeket vagy kínálótálakat helyeznek el a kávézó- vagy a konzolasztalon. Ezzel szemben a színkedvelő maximalisták a tűzsárgát és az erőteljes narancsot választhatják párnák formájában.

Mécsesek és gyertyákKép forrása: Superdwell


4. Ne feledkezzünk meg a lakásillatosítókról sem!

Ne felejtsünk el beszerezni lakásillatosítókat sem, hiszen ezek közvetlenül hatnak az érzékszervünkre, így erőteljesebb hatást érhetünk el velük. Az évszaknak megfelelően ilyenkor a vanília a fahéj, a szerecsendió a narancs és a cédrusfa illatokat érdemes választani. 

Illatgyertya őszi dekorhoz

 

5. Lakásdekoráció őszies koszorúval

A koszorúkat nem csak karácsonyi időszakban használhatjuk. Fantasztikus színkombinációkat tudunk kialakítani egy őszi koszorú segítségével is. Alapvetően a koszorú ünnepélyes és rendkívül hangulatos díszítő elem, amit igazából mind a négy évszakban érdemes alkalmazni. 

Ha elfoglalt, estleg nem szereti a kézműveskedést vagy nincs gyakorlata a koszorú készítésében, akkor irány az internet vagy egy lakberendezési bolt, ahol rengeteg kész őszi koszorú kapható. A képen látható lenyűgöző koszorút Sarah készítette, a népszerű @shipponbarn Instagram-fiók kreatív alkotója.

Koszorúk beltéri ajtókon

 

6. Kompozíció kandallópárkányra vagy ablakba

A kandallópárkányon való szezonális dekorelemek elhelyezése szintén nem csak a karácsonyhoz köthető. Ezek a helyek jó fókuszpontok lehetnek, ahol remekül mutatnak majd a színes növénydekorációk. 

A költséghatékony virágkötészet sikerének kulcsa az, hogy leleményesnek kell lenni. Vannak megoldások itt is költségcsökkentésre. Újrahasznosíthatjuk a régi művirágokat, amelyek egy részét spray-vel festhetjük őszi árnyalatokra. A szárazvirágokkal és friss ágakkal változatos színű változatokat alakíthatunk ki. 

Virágkompozíció kandallópárkányraKép forrása: Claire Douglas @clairedouglasstyling


7. Terítés és asztaldíszek ősziesen

Az asztaldíszítés zseniális módja annak, hogy feldobja az étkezés élményét. Az őszi asztali "tájak" minden eddig felsorost kiegészítőt tartalmazhatnak: gyönyörű színeket, a természet elemeit, mint a lehullott levelek, fenyőtobozok és dísztökök. Kiegészíthetjük kukoricacsövekkel, mécsesekkel, gyertyákkal, ami elkápráztatja majd a vendégeit. Ha több helyre van szükség az asztalra, akkor a felette lévő lámpákat kell megcéloznunk. 

Őszi asztaldekoráció és dísztökKép forrása: Claire Douglas @clairedouglasstyling

 

8. Ma már a művirág sem egy elvetemült ötlet

A jó minőségű művirágok ma már annyira élethűek, hogy zavarba jövünk a tökéletes hasonlóságtól. A friss növények beszerzése költségesebb és aki meg tud békülni azzal, hogy műanyagból lesz a dekorációja, azoknak ez jó választás lesz. A földes tónusú, valósághű megjelenésű őszi műlombozat feltűnő elrendezése remek befektetés, amellyel évről évre stílusossá teheti otthonát.  

Ashlee Jane, a bestseller író és a The Suffolk Nest,  sikeres virágkötő cég alapítója, ismeri a virágokban rejlő dekorációs erőt, és ezt a tudást egy lenyűgöző, mű és tartósított szálakból álló őszi kollekció összeállításába fordította. A saját csokrod összeállításánál válaszd a bordó, zöld és barna keverékét a sötét és feltűnő megjelenésért, vagy adj hozzá narancssárga vagy sárga árnyalatokat az energizáló hatás érdekében.

Műnövény dekorációKép jóváírása: Ashlee Jane – The Suffolk Nest


9. Tök bármilyen méretben, színben és formában

A sütőtök, vagy Hokkaido tök akkor szép igazán, de a maga természetességében jelenik meg. Nélkülük elképzelhetetlen a dekoráció. Ám beltérben nagyon aranyosak a kis méretű egyszínű tökök porcelánból.  

A képen látható porcelántökök a Boxwood Home Interior's mesés őszi kínálatából származnak , amely egy családi kézben lévő lakberendezési bolt. Ezek a tökök tökéletesek azok számára, akik a semlegesebb színpalettákat vagy a minimalista stílust kedvelik, és külön-külön vagy csoportban is használhatók. Merész, színes otthonokban is jól mutatnak, és polcok díszítésére vagy dohányzóasztalok díszítésére is használhatók. 

Dísztök mű dekoráció lakásbaKép jóváírása: Boxwood Home Interiors

10. Ne hagyjuk figyelmen kívül a bejáratot sem!

Remek ötlet, ha az őszi dekorációs ötleteidet a ház külső részén is bemutatod. A látogatók, ahogy a járókelők és a szomszédok is értékelni fogják a megkapó őszi hangulatot érkezéskor és távozáskor egyaránt. Ízléses kiegészítő lehet otthona bejáratához, például egy őszi koszorú és füzér. Válasszon egy olyan dizájnt, amely kiegészíti és kiemeli a bejárati ajtó színét .

A sütőtök kézenfekvő választás az őszi járdákra, lépcsőkre, és magas viharlámpásokkal és templomi gyertyákkal is kiegészíthetők. Győződjön meg arról, hogy minden nyílt lángú gyertyát helyezhet el biztonságosan egy lámpában.  

Őszi dekoráció bejárati ajtóhozKép forrása: Lights4fun

11. Cseréld le az ágyneműt!

A nyári hónapokban kétségtelenül a legjobb lepedőn aludt, hogy hűvös legyen, de ha őszről van szó, akkor valami hangulatosabb kell. Ha olyan lepedőkészletbe fektet be, amely nem csak meleget biztosít ősszel és télen, hanem esztétikai megújulást is kínál, nagyszerű módja annak, a hálószobában is megjelenjen az ősz. Egyik jó ötlet: elektromos takaró hozzáadásával kellemes meleget csinálhatunk a takaró alatt is. 

Ágyneműhuzat őszies színekkel

12. Őszi lakásdekoráció csak úgy lazán itt is ott is...

Ha Ön szereti a maximalizmust, és szívesen pakolja tele a felületeit kiegészítőkkel, akkor az ősz a tökéletes alkalom ennek kiteljesítésére. Még akkor is, ha a sütőtök túl nagy el polcra sokféleképpen beillesztheted az ősz varázsát anélkül, hogy véglegesen megváltoztatnád a lakberendezésedet összképét.

Ha rozsdás narancssárga párnákat ad a kanapéhoz, vagy lecseréli a szokásos gyertyákat dekoratívabbra, akkor ez egy nagyon egyszerű módja annak, hogy meleg őszi hangulatot vigyen otthonába. Elég csak a természetbe kimozdulnunk és nem jövünk haza üres kézzel hamar megtelnek a tálak, a vázák és dobozkák őszi dekorelemekkel. 

Levéldekoráció őszi színekkel