Ennek a panasznak több forrása is lehet , és mint komplex ergonómiai kérdést kezdjük a vizsgálatot az elméleti oldalról, hogy belsőépítészeti tervünk valóban mindenkinek a szeme fénye lehessen. Az irodai térben dolgozók elsődleges információ gyűjtő szerve a szem és ennek megfelelően a fáradékonyság, koncentrációképesség azaz a pszichés komfortérzetünk legfontosabb meghatározója a helyes megvilágítás.

Tudnunk kell, hogy szemünk érzékeny fényképezőgéphez hasonlóan a legfényesebb felületre állítja be magát, azaz lát a legélesebben, és ezek után minden más fényerősségű felületre átáll, átfókuszál, mely komoly agyi megterheléssel jár. Ezt az alagútba való behajtáshoz hasonlíthatjuk leginkább. A következő törvényszerűség, pedig a fénysűrűségek közötti különbség ami pedig az olvashatóságot teszi lehetővé. Az ideális esetben a fehér lapra vetett fekete betűk között hússzoros a fénysűrűség különbség, mely további fényerő hozzáadásával fokozhatja a látás pontosságát. Eddig viszonylag érthetőnek tűnik a képlet: több fény = jobb látás.

A helyzet sajnos a computer megjelenése miatt azonban bonyolulttá kezd válni miután a képernyőnek (sőt a fekete betűnek is) saját fénye van és itt a fénysűrűség különbség már kisebb elve és ezt még rontja az általános világítás. Tehát a képlet itt: kevesebb fény = kisebb zavarás. A megoldást az általános megvilágításnál kezdjük. Legyen minél egyenletesebb, lehetőleg visszaverődő diffúz fény melynek a fénysűrűsége is egyenletesebb.

Fényereje pedig 22o-280 lux legyen, melyet ,ha megfelelően irányítunk akkor elkerülhető az a nem kívánatos hatás amikor a mennyezet és a fal találkozásánál sötét karima illetve foltok nyomasztanak bennünket. A közvetett világítás használatával szinte teljesen ki lehet küszöbölni a monitorba történő becsillanást is amelynél feltétlenül figyeljünk arra, hogy a dolgozó közvetlen környezetében a lehető legegyenletesebb legyen a fényerősség. A világítótesteket mindenki egyedileg tudja beállítani magának. A hosszú kar, többcsuklós megoldással a lehető legideálisabb, hiszen akár 2,5m –es felületet is be tudunk vele fogni ,de ehhez a lámpa aktív mozgatását is meg kell szoknunk és tanulnunk.

Esztétikai szempontól pedig ezek után szinte gyerekjáték lesz kiválasztani a legstílusosabbat,de azért gondoljunk közben mások szeme fényére is..

Feuertag Ottó - Europa Design