Az építészet jó néhány éve felfedezte magának a LED-ben rejlő lehetőségeket, s azóta számtalan formájában használja fel azokat. A már korábban említett előnyökön a magas hatásfokon, az alacsony   fogyasztáson, a minimális hőtermelésen, a hosszú élettartamon, a minimális karbantartási   igényen, és a rengeteg megjelenési formán – kívül az olcsón megvalósítható valós   színkeverés teszi vonzóvá az új típusú világítást. 

Az építészet kiegészítő eleme lehet az egyes részletek LED-del történő megvilágítása. S míg ma elsősorban a design fokozására használják a színeket, szakemberek jóslatai szerint hamarosan életünk részévé válik a változó színű fény. A fénnyel festett homlokzatok már csak azért is népszerűek lesznek, mivel a színes LED-ek semmivel sem drágábbak, mint a fehérek. Az RGB színkeverés könnyedén megvalósítható LED-ekből, akár néhány tized wattonként is. Ám nem csak a homlokzati világítás terültén kell áttörésre számítani, hamarosan a szórakozóhelyek és a csillogó kirakatok után otthonainkban, munkahelyeinken is megjelennek a színváltó LED-ek, hogy figyelmeztessenek, felvidítsanak, megnyugtassanak, módosítsák hangulatunkat, fenntartsák figyelmünket, kellemesebbé, változatosabbá tegyék környezetünket.

Jellemzően additív színkeveréssel érhetők el a kívánt színek, vagyis egy a vetített szín a különböző színű fényforrásokból adódik össze. A színkeverés három alapvető színe a vörös, a kék, és a zöld. Bármilyen szín, így a fehér előállítása is ezen alapszínek különböző intenzitású variációiból áll elő. Ezt a színkeverési elvet már régóta ismerjük a tv-készülékek, számítógépes monitorok, videó kivetítők világából, ahol minden egyes képpont színe a három említett alapszínből keveredik ki. Ahhoz azonban, hogy ez elérhető legyen, nem csak a háromféle LED szükséges, hanem egy precíz elektronika, mely képes apró lépésekben szabályozni.

Igazán mély, tiszta színek könnyedén világíthatók LED-ekkel, tehát a vörös, kék, zöld, sárga, bíbor, cián, narancs, lila és így tovább nem jelentenek gondot. Azt már kevesebben tudják, hogy ezzel a technológiával gyönyörű pasztell színeket is elő lehet állítani. Las Vegas kaszinótengere és Dubai felhőkarcoló-dzsungele kiváló referenciákat mutat a LED-es világítások lehetőségekről, de már hazánkban is találkozni egy-egy szép példával. Ilyen például a Sofitel előtere, a Művészetek Palotája, a Bed, a Bed Beach, és a Dokk Club, illetve a Szépművészeti Múzeum, és a Corvinus Egyetem épülete.

A most megjelent LED-Világítás 2007 című kiadványban számtalan ötlet és referencia található. A kiadvány ingyenesen megrendelhető a be light!-nál.

Web: www.belight.hu