Slamp asztali lámpa
 
A helyi fény szerepe és funkciói: Az ember otthonában az első berendezési tárgyak között bukkantak föl a fényforrások. Ezek funkciójukat tekintve leginkább az asztali lámpákhoz hasonlítottak (pl. gyertyák), később az általános fényforrások is elterjedtek. Az általános fényforrásokat a lakáskultúra fejlődésével egyre több helyi fényforrással is kiegészítették, amelyet munkavégzés, írás, olvasás, tanulás és egyéb kreatív tevékenységek során használtak. Így alakultak ki az asztali lámpák különböző fajtái: olvasólámpa (asztali vagy álló), íróasztali lámpa, tervező lámpa (a lámpatest szöge legalább 3 helyen, tetszés szerint állítható), hangulatlámpák (fix és cserélhető burával), design lámpák.
  
A lakberendezés ma már számos plusz funkcióját használja az asztali fényforrásoknak. Változatos alakjuk, formájuk, anyaguk és méretük miatt az egyik legalkalmasabb lakberendezési tárgy egyéniségünk kifejezésére, feltéve hogy jól választunk. Az asztali lámpák legfontosabb feladata a helyi, irányított fény biztosítása helyben végzett tevékenységhez. Ezen túlmenően különleges atmoszférát teremthetünk a segítségükkel, ami befolyásolja érzelmeinket, hangulatunkat is.

A meleg, tompított fénytől ellazulunk, otthonosan érezzük magunkat, egy jól megvilágított helységben ezzel szemben aktívak és vidámak leszünk. Egy tükör elé állított asztali lámpa fényét a tükör megsokszorozza, ezáltal világosabbá, csillogóbbá és nem utolsósorban optikailag nagyobbá téve a szobát. Az asztali lámpák bútorok, dísztárgyak (festmények, szobrok) hangsúlyozására is alkalmasak. Állíthatjuk a lámpát komódra, konzolasztalra, kandallópárkányra, sarokasztalkára, polcra, tálalóra, teaasztalra is. Az asztali lámpák mérete az egészen aprótól (15-20 cm) általában 1 méterig terjed.
 
Alkalmazhatjuk az asztali lámpákat a helyiségben található csillár, falikar, mennyezeti lámpa, és beépített világítás kiegészítéseként, vagy akár teljesen ki is válthatjuk velük őket. Egy gondosan megválasztott lámpa önálló dísztárgy is lehet.

Slamp üveg asztali lámpa

Konzolasztalra asztali lámpa

Színes búra asztali lámpa

A tervezéstől az asztali lámpa felkapcsolásáig, avagy a kiválasztás és világítástervezés szempontjai:
A funkciók áttekintése után egy kis gondolkodással könnyen megtalálhatjuk az asztali fényforrások helyeit a lakásban. Következzen néhány alapvető szempont, amit érdemes figyelembe venni a tervezésnél és a lámpa vásárlásánál. Sokan nem gondolnak a kisebb fényforrások helyének megtervezésére a ház építésénél, lakásfelújításnál, pedig már ekkor érdemes belsőépítész vagy lakberendező segítségét kérni. Jellemző hiányosság, hogy nincs kellő csatlakozási hely kiépítve a szobában.

A konnektorokat átszerelni és a falban lévő vezetékezést utólag megbontani, módosítani nagy szakértelmet igénylő munka, ami ráadásul sok piszokkal is jár. A konnektorok ideális száma a nappaliban kb. 8-10 db. Ügyeljünk rá, hogy ezek az aljzatok több helyre csoportosítva, a későbbi berendezés igényeihez igazítva legyenek elhelyezve. Utólagos megoldás lehet a különböző hosszabbítók, és megosztók használata, ezeknek azonban nagy hátránya, hogy általában nehéz megoldani a vezetékek eltakarását.

Jieldé asztali lámpa

Színes Jieldé asztali lámpa

Lumiven asztali lámpa

Slamp asztali lámpa üvegből és fémből

Lumiven asztali lámpa fekete ernyővel

Tervezésnél ajánlatos figyelembe venni a természetes világítás adottságait is. Fontos még, hogy melyik helyiségben hol és milyen funkciókat fogunk elhelyezni, mert ennek megfelelően kell megválasztani az oda tervezett lámpákat, azok fényerejét és fénykibocsájtásuk szögét. Ha mindezzel elkészültünk és tudjuk hol milyen fényforrásra van szükségünk, akkor az utolsó lépés a megfelelő stílusú lámpák kiválasztása. Egy dologra még érdemes figyelni a lámpák elhelyezésénél a fenti szempontokon kívül, mégpedig arra, hogy a helyiségben lévő fényforrások ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert könnyen gyengíthetik egymás hatását. A koncepciótlanul, egymáshoz túlzottan közel elhelyezett lámpák tönkretehetik a szoba gondosan megtervezett hangulatát.
 
Miután eldöntöttük, hogy hová, milyen típusú asztali lámpát szeretnénk, be is kell szereznünk őket. Erre akkor érdemes sort keríteni, amikor a főbb bútordarabok már megvannak. Technikailag tehát a dekorációs apróságokkal együtt érdemes megvásárolni a lámpákat. Így nézelődés közben figyelhetünk a funkció, a méret és a forma hármasának összhangjára is.

Slamp asztali lámpa

Cactus asztali lámpa

Design asztali lámpa

Design asztali lámpa

Néhány fontos dolog, amire egyes asztali lámpa típusok elhelyezésnél jó odafigyelni:
Az íróasztalra helyezett lámpa ernyője szemmagasságba kerüljön. A búra ne legyen áttetsző, így nem vakít majd el minket a lámpa fénye. A sárgás fény pihentetőbb a szemnek, ezért érdemesebb meleg árnyalatú izzót választani. Az íróasztalihoz hasonló, irányított fényű lámpák nagy előnye, hogy azt világíthatunk meg vele, amit szeretnénk (papírokat, billentyűzetet, könyveket), mást viszont nem. Ezért az olyan helyben végzett tevékenységekhez, mint pl. makettezés, horgolás, olvasás használjunk inkább irányított fényű lámpát. Érdemes úgy elhelyezni a világítóeszközt, hogy a fénye a kezünket vagy a kezünkben lévő tárgyat kicsit oldalról és hátulról világítsa meg. Ajánlatos állítható testű és ernyőjű darabok közül válogatni, hogy ne zavarjanak az árnyékok munka vagy kikapcsolódás közben.
 
Hasonló a helyzet a hálószobában az éjjeliszekrényre elhelyezett lámpánál. Praktikus olyan lámpát választani, aminek állítható a lámpatest-magassága. Mivel itt mellettünk, és nem közvetlenül előttünk helyezkedik el a lámpa, választhatunk fényáteresztő búrát is. Ez a fajta búra kellemes és nyugodt hangulatú szórt fényt ad.
 
Az előszobában átmenetet kell képezni a külső tér esti, sötét fényviszonyai és a megvilágított szobák világossága között. Erre azért van szükség, mert ha túl nagy a különbség a külső környezet és a szoba megvilágítása között, akkor az új fényviszonyokhoz való hirtelen alkalmazkodás rendkívül fárasztó a szemnek. Tévézésnél is érdemes odafigyelni a szemünk egészségére. Teljesen sötét szobában egészségtelen tévét nézni, mert a tévé folyton változó fényerősségéhez való alkalmazkodás nem tesz jót a szemnek. Gyerekszobában esti mese olvasásához ideális atmoszférát teremthetünk egy olvasósarok kialakításával, akár egy komódra helyezett asztali lámpa, akár egy fotel mellé állított állólámpa segítségével.
 
Variációk asztali lámpákra
A lámpatesteket számtalan anyagból készítik már, amikből kiválaszthatjuk a megfelelőt. Nézzünk néhányat a népszerűbbek közül: fém, különböző felületkezelésű fa, sőt, felület kezelt hordalékfa is, márvány, kerámia, műanyag, üveg. Természetesen, ezeknek az anyagoknak bármilyen kombinációja is megtalálható a piacon.
 
A lámpaernyő anyaga is ugyanolyan változatos lehet, mint a lámpatesteké: textil, bőr, papír, üveg, műanyag. A lámpák tervezésénél a lámpaernyő anyagának kiválasztása nagyban befolyásolja azt, hogy a lámpa milyen szögben világít, szórt vagy irányított fényt ad-e. Szórt fényű megvilágítás esetén a megvilágítani kívánt tárgy körüli tér is felsejlik, míg az irányított fénynél a magára a tárgyra fókuszálódik a fény nagy része. Esetenként egy lámpatesthez több színű vagy mintájú lámpabúrát is választhatunk, de előfordul olyan is, hogy lehetőség van több lámpabúra-méret közül kiválasztani az adott helyiség enteriőrjébe leginkább illőt. Ennek köszönhetően a búrák lecserélésével kis költséggel teljesen új hangulatot adhatunk a szobának. Egyes búrák formája lehetővé teszi, hogy egy lámpát térbe állítsunk. A hagyományos harang formán kívül ma már számos új és praktikus lámpaernyő formát ismerünk. Az „összenyomott”, ovális búrák segítségével egy keskeny konzolasztalra is tehetünk lámpát anélkül, hogy a lámpaernyő kilógna az asztal síkjából, így nem kell tartanunk tőle, hogy egy hirtelen mozdulattal leverjük a lámpát.

Lumiven asztali lámpa fehér

Lumiven modern asztali lámpa

Lumiven asztali lámpa fémes csillogású

Ma már leginkább a LED izzókat ajánlják a szakemberek a lakások megvilágításánál. A hagyományos normál és gyertya égővel teljesen azonos alakú LED égőket tudunk vásárolni, amelyek lényegesen kevesebbet fogyasztanak a régi, hagyományos égőknél. A régi 40w, 60w és 100w-os égők helyett ma már 4w, 6w, 9w és 12w-os LED fényforrásokat tudunk beszerezni, amelyek fogyasztása és élettartama is jóval kedvezőbb, mint elődeiké. Ami fontos, hogy a funkciónak és helynek megfelelő színhőmérsékletű fényforrást tegyünk a lámpatestekbe.

A melegebb színű (2700 K) fényforrásokat inkább a nappaliba helyezzük, a hidegebb színeket sminkasztalhoz, barkácsasztalhoz,. Természetesen a a környezetet is figyelembe kell venni. A fehér fal például 80%-ban veri vissza a fényt, míg a fekete csak a fény 9%-át tükrözi vissza. A sötét falú vagy sötét színek által dominált helyiség ezért nagyobb fényerejű izzókat igényel, mint egy világos színekkel berendezett szoba. Jó kompromisszum lehet az állítható fényerősségű, dimmerelhető lámpakapcsoló, mivel ezzel könnyen változtathatunk a fény erején.

A cikkben bemutatott lámpák forgalmazója:

LUMINART Lámpastúdió


Budapest, 1037, Bokor u. 2-4.

Tel: 06 1 436 0052

Mobil: (+36) 20 947-7198

www.luminart.hu