A lámpa elsődleges funkciója, hogy megkönnyíteni az olvasást, és leveszi a terhet a szemekről, amik természetesen így is kellően elfáradnának egy-egy vaskosabb kötet elolvasása után.

Olvasólámpa beszerzése

Melyik a legoptimálisabb fényforrás?

Az olvasólámpák között számtalan modell megtalálható. Az, hogy fajta tekintetében melyik a befutó, leginkább egyéni preferenciák függvénye. Például lényeges kérdés, hogy ki hol szeret olvasni? Az ágyon fekve, vagy párnákkal kitámasztva, ülve? A kanapén elterülve? Az íróasztalnál? Vagy a kertben a napozóágyon, esetleg a pléden fekve? Számtalan helyszín, és mindegyik másmilyen megoldást követel.

Az egyik legnépszerűbb modell a klipszes variáns, aminek a legfőbb előnye, hogy könnyedén csíptethető, ezáltal a fény irányíthatóvá válik. Aztán a fali lámpa is kitűnő választás akkor, ha a falhoz közel helyezkedik el például az ágy, vagy a kanapé. Ekkor arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a fényforrás esztétikai feladatokat is teljesít, azaz a küllem sem mellékes. Ezen a téren egyébként sincs hiány a színpompás variációkból, mert a gyártók még a legkisebb típusokat is úgy formálják meg, hogy ne csak a praktikumuk legyen vonzó, de a megjelenésük is.

Folytatva a különböző fajták felvonultatását az asztali lámpa is jó szolgálatot tehet, de csak akkor, ha az olvasás helyszíne konkrétan az íróasztal. Ekkor olyan modellben célszerű gondolkodni, aminek a fénye egyrészt irányítható, másrészt az erőssége több fokozatban is paraméterezhető. Mert az csak természetes, hogy az olvasás nem feltétlenül ugyanolyan fényviszonyokat kíván, mint mondjuk az írás, a különböző papírmunkák elvégzése, vagy esetleg a keresztrejtvényfejtés. Ráadásként a napszak sem lényegtelen szempont, mert este, és éjjel elengedhetetlen a kellő erősségű fény alkalmazása, míg napközben, ameddig lehetséges és megoldható, érdemes a természetes fény adta körülményekre  hagyatkozni.

Melyik tekinthető a leggazdaságosabb választásnak?

Hosszú távon nagyon fontos paraméter, hogy a kiszemelt lámpatest mennyi energiát fogyaszt. Ebben a tekintetben a LED-es technológiával üzemelő alternatíváknál garantáltan nincsen jobb, hatékonyabbak, és persze gazdaságosabbak is. A LED, mint a világítástechnika nagy üttöröje, meghódította a világot, amit nem a jószerencsének köszönhet. A fényminőség és erősség, amit biztosít pazar, tehát semmilyen szempontból sem nyújt keveset. Ugyanakkor, ami az egyik verhetetlen előnye, hogy kevés energiát fogyaszt, és nagyon tartós konstrukció. Ez a kettő együtt oda vezet, hogy egyetlen lámpa éveken, sőt évtizedeken át gond nélkül működhet, és elláthatja a neki szánt feladatokat. Ennek fényében eleve a bekerülési költség mértéke is új megvilágításba kerül, ami itt jegyezzük meg, hogy alapjáraton sem magas. A megtérülés pedig sokszoros gyakorlatilag az első pillanattól kezdve. Ezért annyira közkedvelt az olvasólámpák világában is a LED-es innováció. A ledes változatoknál részesítsük előnyben a sárgás fényűeket, amik kevésbé iritálják a szemet.