Azt tartja a mondás: Minden nő ért a lakberendezéshez és minden férfi ért a focihoz. És még ért a villanyszereléshez is. Ám egy családi ház berendezésének megtervezésénél kiváló útmutató, ha le van papírozva az elképzelés, tehát érdemes készíteni elektromos koncepció tervet, lámpakiosztási tervet, amelyet összeállíthatunk saját magunk, vagy felkérhetünk erre szakértő lakberendezőt, (mint például a Studio Trend Interior tervezőit, Ferenczi Évát és Tóth Adriennt) aki a pontos lakberendezésen, a belsőépítészeti ötleteken túl elkészítheti ezt a dokumentációt.

Airbnb lakás igényes világítással

Ahhoz, hogy egy ilyen terv készüljön, érdemes alaposan átgondolni igényeinket, figyelembe
venni szokásainkat és következő lépésként kezdődhet is a tervezés.

Gondolatébresztőnek Ferenczi Éva enteriőrtervező összegyűjtött néhányat ezek közül.

1. A világítás kérdéseivel, lámpák, kapcsolók, konnektorok helyzetével már azelőtt érdemes foglalkozni, amikor még csak terveken “áll” a ház. Amikor már valóban áll a szerkezet, lehet, hogy már késő. Gondoljunk a mennyezeti födémbe, vagy a padló aljzatba süllyesztett lámpákra, és ezek vezetékelésre.

Alaprajzi világítási terv

2. Hol lesznek a válaszfalak? Mely terek lesznek egybenyitva, vagy épp leválasztva. Szellős tereket szeretnénk? A térszervezés izgalmas feladat, ezt a tervezővel együtt alakítsuk ki.

3. Érdemes átgondolni a gépészeti elképzeléseket (vízellátás, gázellátás, hűtés, fűtés, szellőzés), a designtól független technikai megoldásokat.

4. Milyen kényelmi megoldásokat szeretnénk? Okos otthon rendszer lesz kialakítva? Gondoljuk át, hol legyen a termosztát, a klímavezérlés, az okos hőmérő, a redőny vezérlés…

Nappali és lámpák

5. Stukkó lesz a mennyezeten? A hálószobai mennyezetre „csillagos égboltot” álmodtunk meg? Fényszigetet szeretnénk a nappaliba? Feszített mennyezetet?

6. Gondoljuk át, hogy az egyes helyiségekben milyen designt, milyen hangulatot szeretnénk.

7. Milyen széles lesz a franciaágy? Ez az éjjeli szekrény helyét befolyásolja, és a kapcsolók és konnektorok pozícióját is ennek függvényében lehet meghatározni.

Hálószoba rejtett led fények

8. Milyen háztartási berendezések lesznek és hol lesz a helyük? Mosógép, szárító, testszárító… Gőzpároló, teppanyaki, konyhamalac…

9. A teraszra, a télikertbe milyen berendezést gondoltunk? Hol lesz a garázs, az elektromos autó töltő?

10. Hol legyen a fürdőszobai tükör világítás, a tükör mellett, vagy a tükör fölött? Sminkelésnél, borotválkozásnál melyik elhelyezés előnyösebb?

Világításterv konszignáció

11. Honnan kapcsoljuk a lámpákat? Magasan, vagy alacsonyabban? A gyerekek is elérik?

12. A modern világítástechnika lehetőséget ad az energiahatékony és környezettudatos termékek és technológiák alkalmazására is. A LED fényforrások például kevesebb energiát fogyasztanak, és hosszú élettartammal rendelkeznek. És még ezer és egy kérdés, amelyekre a kapott válaszokat az elektromos koncepciótervre rávezeti a tervező.

Bemutatóterem elektromos koncepcióterv

Mindezeket figyelembe véve készülnek a lakberendezési tervek, közben szinkronban a lámpák típusára, pozíciójára és az elektromos szerelvényekre is gondol a tervező. Amikor a berendezés véglegesítése és a megrendelő által elfogadott tervek egyeztetése a kivitelezővel megtörtént, akkor lehet az elektromos koncepciótervet is véglegesíteni. Az ezt követő kivitelezés során a kivitelezővel, szakiparosokkal fontos a helyszíni egyeztetés, a szoros együttműködés, hogy a tervek szerint, a műszaki előírásoknak megfelelően valósuljon meg az otthon - teszi hozzá Tóth Adrienn enteriőrtervező.

Szoba világítási terv

Az elektromos koncepcióterv és a lámpakiosztási terv tehát fontos része a lakberendezésnek. Egy jól megtervezett világítási koncepció kihangsúlyozza a tér egyes részeit, a funkciókat, hangulatot teremt.

Ha hasznosnak bizonyult a javaslat és már épül a ház, még nem késő, érdemes megkeresni a Studio Trend Interior tervezőit, akik tapasztalatukkal, tanácsaikkal segítenek a tervezésben, a világítási koncepcióterv elkészítésében, vagy akár meg is valósítják az ötleteket, lehet ez egy lakás, családi ház, hotel, panzió, iroda, vagy akár bemutatóterem. 

Bútor bemutatóterem világítástervezés

Studio Trend

Ferenczi Éva és Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455