A természetes fény mellett ezért fontos előre megtervezni, milyen mesterséges világítást alkalmazol az egyes helyiségekben. Cikkünkben a konyhától a hálószobáig találsz tippeket!

Hangulatvilágítás asztali lámpával

Konyha és étkező

A konyha és az étkező világításának tervezése kulcsfontosságú, hiszen itt zajlik a háztartás egyik legforgalmasabb tevékenysége: az ételkészítés és az étkezés. Ahhoz, hogy ezek a helyiségek jól funkcionáljanak és kellemes légkört teremtsenek, különböző típusú világításokra van szükség.

Konyhai világítás

    • Általános világítás: Az erős, egyenletes fényt biztosító mennyezeti lámpa elengedhetetlen. Az álmennyezetbe süllyesztett, állítható spotlámpák is kiváló megoldást nyújtanak.
    • Helyi világítás: A konyhapult és a mosogató célzott megvilágítást igényel. A felső szekrények aljára szerelhető neoncsövek, LED szalagok és spotlámpák segítik a pontos munkavégzést anélkül, hogy vakítanának.
    • Dekoratív és hangulatvilágítás: Érdemes dekoratív fényeket is elhelyezni, például LED szalagokat a pultok vagy polcok alatt, amelyek esti hangulatvilágítást biztosítanak.

Lámpa kollázs étkezős képekFüggőlámpák a DODO Home webshop kínálatából

Étkező világítás

Az étkezőasztal fölé függesztett lámpa nemcsak funkcionális, hanem dekoratív eleme is a térnek. Az ernyős lámpák elkerülik a közvetlen vakítást, meghitté téve az étkezőt, kijelölve az asztal helyét és központi elemmé téve azt.

Fürdőszoba

A fürdőszoba világításánál külön figyelmet igényel a tükör. Az általános mennyezeti fény mellett spotlámpákkal, neoncsövekkel és LED-ekkel érheted el a kívánt fényerőt.
Fontos: A fürdőszobában különösen fontos az érintésvédelem, így az IP44-védettségű, fedeles dugaljak használata ajánlott.

Nappali

A nappali a lakás központi helyisége, ahol különböző tevékenységek zajlanak, így a világításnak is sokoldalúnak kell lennie.

    • Mennyezeti lámpa: Az alapvilágítást biztosítja, de érdemes kiegészíteni álmennyezeti spotlámpákkal.
    • Állólámpa és asztali lámpa: Kellemes fényt biztosítanak a kanapé vagy a fotel mellett.
    • Hangulatvilágítás: Kandalló párkányán, komódon elhelyezett lámpák, valamint oldalfalon körbefutó párkányvilágítás vagy karnis mögé rejtett fénycsövek kiválóan funkcionálnak.

A világítási elemek stílusban és formában illeszkedjenek a nappali berendezéséhez. Kerüld a jellegtelen fényforrásokat, bátran válassz impozáns, dekoratív darabokat.

Világítás kis nappaliban

Hálószoba

A hálószoba a pihenés és alvás szentélye, így itt van a legnyugtatóbb világításra szükség.
    • Általános világítás: Kiegészíthető egy-két falikarral, amelyek meleg, barátságos fényt biztosítanak.
    • Helyi világítás: Ágy mellett elhelyezett olvasólámpák, amelyek fényerőszabályzós kapcsolóval rendelkeznek, így mindig az alkalomhoz illő fényt biztosítanak.
    • Hangulatvilágítás: Indirekt világítás, rejtett fények, karnisvilágítás vagy lágyabb fényű falikarok és állólámpák.

Hálószoba világítás

Legyen a Te otthonod is a meghittség szigete! A DODO Home kínálatában megtalálsz mindent, ami a tökéletes világítás kialakításához szükséges. 

Elérhetőségek:

DODO Bemutatóterem és webshop

1119 Budapest, Petzvál József u. 46-48., Galaxy irodaház földszint

www.dodo.hu

Telefonszám: +36 70 358 7900
Nyitva tartás: Hétfő: Zárva
Kedd-Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: Zárva