Lelki téren pedig a bűnbánatot, a változás vágyát, és a gondviselésbe vetett bizalom megújulását. Hogy azután mindez tudatosan, vagy ösztönösen, tervezetten, vagy váratlanul jelentkezik-e, alkat és életmód kérdése. Testi szinten a böjtöt, és salaktalanítást. Lelki téren pedig a bűnbánatot, a változás vágyát, és a gondviselésbe vetett bizalom megújulását. Hogy azután mindez tudatosan, vagy ösztönösen, tervezetten, vagy váratlanul jelentkezik-e, alkat és életmód kérdése.

Ami a lakást illeti: a tavasz hónapjaiban többször tépjük hajunkat a fúró hangjának hallatán, hiszen ki – tudja - melyik szomszédunk váratlan kreativitása mindig a csöndes pihenőnket támadja. Megeshet ugyan az is, hogy estefelé, egy vasárnap, ünnepi ebédről hazatérve, kiskosztümben fölszökkenünk kisszékünkre, hogy a kép végre fönn lógjon a helyén, hiszen a délutáni vizit inspiráló hatása alatt zsongunk, és igen, ez is a tavasz műve.

Ha nem kalapálhatnánk és zöröghetnénk, sziszeghetnénk, ha mellé ütünk, és zsémbelnénk a Ház urával, aki két perc alatt letudná az egészet, ha hagynánk, és ha nem mérgelődhetnénk, majd örülhetnénk a jó munka láttán, akkor nem is lenne tavasz a tavasz, és nem lennénk ilyenek, mi, nők, meg olyanok ők, a férfiak. Tavasszal hangzanak el olyan „Aha!”- típusú fölismerések is, mint Hol volt a szemem eddig, hogy nem vettem észre ezt a mamlasz kanapét, azonnal a tárolóba vele, és helyére két fotelt meg Nem bírom ezt a hangulatot, színeket akarok minden szobába, meg Ültessünk növényt! A klasszikus feng shui pontosan ezekre az évszakok-adta változásokra épít, s a fönt említett felbuzdulásokat röviden így nevezi: a yang energia megnyilvánulásai. Yang, azaz tettre kész, mozgalmas, teremtő jellegű, élénk. Ha jót akarunk magunknak, akkor szépen alkalmazkodunk ezekhez változásokhoz, így az ösztönös ráhangoltságból tudatos sorsformálás születik.

Lakásfelújítás

Teret átalakítani, megújítani és megtisztítani leginkább évszakváltások idején, ezek közül is a tavaszi és az őszi évszakok beköszöntével érdemes. A tavasz a maga yang jellegével fölserkenti, fölrázza a teret, az ősz elsimítja, lenyugtatja, ezért újítani, ötletekkel előállni, és azokat kivitelezni leginkább tavasszal szoktunk. Az ősz a finomhangolás évszaka, és előkészület a yinesebb, magyarán sötét és hosszú télre. Mi lehet az értelme a tavaszi megújulásnak? A változás elindítása.

A lakótér: tükör. Ha radikális változtatásokra készülünk, akkor valószínűleg életünket is szeretnénk új mederbe terelni, megreformálni. Hogy milyen irányt veszünk majd, azt kódolva hordozzák a lakásfelújítással kapcsolatos elképzeléseink, és még inkább vágyaink. Ha megváltoztatjuk a térszerkezetet, pl. lebontunk egy falat, vagy újat húzunk föl, az arra utal, hogy az életünkben is leomlott egy határ, tágabb teret kapott, vagy éppen új formát öltött valami.

Ha festéskor dinamikus színekre vágyunk, és a színskála meleg tónusait szívesen látnánk szobáinkban, akkor lehet, hogy személyiségünk is új nüanszokkal gazdagodott. Barátkozó, társaságra és kapcsolódásra, az életet megalapozó tettvágy szakaszába érkeztünk. Ha a finomabb, pasztell árnyalatokat részesítjük előnyben, lehet, hogy legbelül magunk is elcsitulunk, az alkotás személyesebbé válik, immár nemcsak dolgozni, hanem teremteni is szeretnénk, személyes sorsunkat, életfeladatunkat betölteni.

A nőies, könnyed színek és formák azt mutatják, hogy bennünk is inkább az érzékenyebb, törékeny húrok rezdülnek, és szükségünk van a nyugalomra, békére, csöndre. Ha ragaszkodunk a sok-sok évvel ezelőtt megtalált színekhez, talán az életünket is a biztosabb, kényelmes, és kockázatoktól – újdonságoktól mentes keretek között szeretnénk megtartani, biztos, ami biztos alapon.

Felújítás minden mennyiségben?

Dehogyis! Ne akarjunk hirtelen felindulásból egyszerre mindent felújítani, átalakítani és átrendezni, csak azért, mert „azt mondja a feng shui, ha felújítok, jobb munkám, több pénzem, és jó párkapcsolatom lesz”.

A feng shui elvei mindig az életünk hullámhosszait segítik, de cselekedni nem tudnak helyettünk. Másrészt, a hirtelen változtatásokat nehezen bírnánk energiával, és emellett olyan impulzusok is megjelenhetnek életünkben, amelyekre még nem állunk készen. Az indokolt, átgondolt, logikusan kivitelezett felújítás, amikor a nagy felületektől haladunk a kicsi felé, biztosan hatással lesz közérzetünkre, és ezzel együtt a már említett megújulás is megjelenhet, és érintheti életünknek mindazon területeit, ahol eddig valami stagnált, vagy döcögött.

Mikor újítsunk?

Amikor érezhetően elfáradt a lakás, vagyis unalmassá vált, megfakult, nem illata, inkább szaga van, és nem a nyugalom, inkább a nyomottság, zsörtölődés, koccanások, viták helye lett. Amikor türelmetlenné válunk, alighogy hazaértünk, amikor nem találjuk életünk értelmét, célját, feleslegesnek érezzük magunkat, és az áhított újdonság sehogy se jelenik meg. Amikor egyre kevesebb a vendég, a jó barát, a közös csevegések, és csak a TV marad, mint élményszerző eszköz.

Amikor befuccsol eddigi életünk, és tanácstalanokká válunk a jövőt illetően. Vagyis: amikor zavar alakul ki a mindennapokban. Ilyenkor ne az agyunkkal, szívünkkel döntsünk arról, hogy mi az, amin változtatni szeretnénk. Ehhez semmi más nem kell, mint kísérletezni a színekkel, formákkal. Bútortologatás nélkül az új lakás küllemét nem tudjuk kialakítani. Hosszú hetekbe is telhet, míg minden a helyére kerül, és ez bizony így van rendjén. Ne feledjük a legfontosabb feng shui tanácsot: csak könnyedén, erőlködés nélkül! A formát illetően a feng shui pontos előírásokat ad, hogy melyik bútornak hol van az ideális helye. Ez egy olyan modell, amit mégis minden lakásnál más és más módon alkalmazunk, mert figyelembe vesszük magát a házat, a lakók személyiségét, és azt, hogy mivel van problémájuk.

Mindenesetre a bútortologatás, a barátokkal való csevely, és az ötletszerűen felskiccelt terv is igen hasznos lehet, ha el akarjuk dönteni, hogy mi hová kerüljön. A színek tekintetében először nézzünk körül a ruhatárunkban, majd kedvenc tárgyaink, csecsebecséink között, aztán egy méteráru boltban: az a szín, amit szívesen hordanánk, a hozzá illőkkel együtt valószínűleg a lakásban is tetszik majd.

Természetesen mindezt most dióhéjban mondtuk el, hiszen az átalakítás sokszor hosszas folyamatot jelent. És mi van, ha nem akarunk változtatni? Akkor még mindig van egy jól bevált, ősi eszköz a megújulásra: a tavaszi nagytakarítás. A felújítást ki lehet hagyni, a nagytakarítást nem.

Mire jó a nagytakarítás?

Sok mindenre. Kezdjük azzal, hogy megújulni különböző mértékben lehet. Ki akarná fölforgatni az életét, ha éppen minden rendben megy, itt-ott egy kis döccenővel? Miként az emberek, úgy a tér is időközönként elfárad, elfásul. Ilyenkor jöhet a takarító bevetés, mely rövid idő alatt megteszi hatását. A fizikai szinten túl a nagytakarításnak, és persze a hétvégi takarításnak is tértisztító szerepe van. Tudjuk, hogy nemcsak látható, láthatatlan lenyomatokat, energiapamacsokat hagyunk magunk után mindenütt, ahol tartózkodunk. Az érintésünk személyessé teszi a tárgyakat, a lelki töltésünk pedig behangolja a teret.

Ugye láttunk már kedvenc játékához, párnájához, éjjeliéhez ragaszkodó kisgyereket, vagy vidám, illetve nyomasztó lakást? Az energetikai töltés miatt válik kedvenccé egy tárgy, a pozitív lelkület által vidámmá egy szoba, és a kedvetlen, félelmekkel teli érzések miatt nyomottá egy másik. Így a tér időről-időre telítődik, amit azután módszeres takarítással, majd egy kis tisztító szertartással tehetünk tisztává. Nem kell semmi komplikáltra gondolni: takarítsunk ki a hagyományos módon, majd mindent töröljünk át illóolajos nedves ruhával. Természetes illóolajat használjunk, ezek közül is a citromolaj a legjobb a procedúra elvégzésére.

Ha ezzel kész vagyunk, gyújtsunk gyertyát, kapcsoljunk be kellemes zenét, és „simogassuk meg” a teret: járjunk végig a lakásban, és kellemes, szép gondolatokkal töltsük meg. Ez a tértisztítás egyszerűbb módszere, ami csupán a tér egészséges tiszteletét erősíti, minden misztifikálástól mentesen. A nagytakarítás, és a tér tisztításának hatásait azután közérzetünkben, és az életritmusunk kiegyensúlyozottságában is megtapasztaljuk.

Lázár Márta