A kertet helyesen megtervezve, ügyelve az arányokra, a beültetendő növények igényeire, méreteire, az egyéb kiegészítő létesítmények elhelyezésére funkciójuk szem előtt tartásával a hozzá tartozó lakóépületünk életterének kiszélesítését érhetjük el.

A tervezési folyamat nagy körültekintést igényel, mert a helytelen tervezés kihat a fenntarthatóságra, további munkáinkra a kertben. A kert folyamatosan változik, a növények növekednek, évről-évre nagyobbak lesznek, végül elérik az adott hely által kínált lehetőségek (talaj, tér, tápanyag) teljességét.

Folyamatos gondozást igényelnek. A magyarországi klíma szükségessé teszi a kiegészítő öntözést. A kórokozók és kártevők elleni védelem, a tápanyag utánpótlás, fűnyírás, metszés mind-mind a kertünk velejárója. Mai világunkban, a kertben is időt takarítanak meg a tulajdonosok számára a különböző kisegítő lehetőségek, mint az automata öntözőrendszerek, vagy a helyes tervezésnek köszönhetően a szárazságtűrő növények beültetése.

Mindig szempont a tervezésnél, hogy tulajdonosként mit szeretnénk és azt szakmailag helyesen miképp tudjuk megvalósítani. Ne feledjük, a növények élőlények, folyamatosan változnak, növekednek, szaporodnak, és megfelelő gondozást igényelnek ahhoz, hogy rendezett és csodálatos érzést keltsenek bennünk.