Novemberi kerti teedők a kertben

Fagyérzékeny dézsások teleltetése

A tartós fagyok előtt vidd be fagyérzékeny, cserepes növényeidet a teleltető helyükre. A muskátlik és a leanderek a mínusz 1-3 fokokat még könnyen elviselik, de ennél hidegebb időkben fagykárt szenvednek. Pihentetheted növényeidet a lépcsőházban, a garázsban vagy a pincében. De mindenképp hűvös, száraz helyet válassz erre a célra.

Lehullott levelek összeseprése a fűről, járófelületekről

A fákon már nem sok levél maradt. Miután ezek is lehullottak, gyűjtsd össze a fűről és a járófelületekről, mert a nyirkos időben csúszásveszélyt okoznak. A fű pedig a nedves avar alatt berohad.

Kerti teendők levélsöprés ősszel

Cserepes növények téli védelme

Cserépben nevelt kis bokraid, örökzöldjeid, balkongyümölcsfáid, díszfüveid – ha nem fagyérzékenyek – akkor maradhatnak kint a szabadban. Viszont a cserépben gyorsan átfagy a föld, és gyorsan ki is szárad. Ezért a cserepeket szélvédett helyen told össze. Tartós és kemény fagyok előtt burkold be a cserepeket, például jutazsákkal. És takard a növények tövét komposzttal, fenyőkéreggel vagy lehullott lombbal. Ha tető alatt vannak növényeid, enyhe időszakokban majd öntözd is meg, nehogy kiszáradjanak.

Dézsás és cserepes növények teleltetése

Konyhakert felásása

A talajmunkák közül most van itt az ideje a konyhakert felásásának. Forgass a talajba szerves trágyát, hogy tavasszal termékeny talajba ültethess.

Madarak etetése, itatása

A madarak etetése és itatása fontos, hasznos és örömteli elfoglaltságot jelent. Azt azonban tudnod kell, hogy ezek a hasznos kis állatok nagyon hamar megszokják a vendéglátást, ezért ne okozz nekik csalódást! Ha elkezded az etetést, tavaszig na hagyd abba, mert hidegebb éjszakákon ez akár a pusztulásukhoz is vezethet. Rendszeresen töltsd az etetőt eleséggel, és gondoskodj a madáritatót borító jég eltávolításáról.

Madáretető a kertben

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu