Kerti eszközök és tulipán

A kis kert előnye, hogy kevesebb munkával épp olyan dekoratív és megnyugtató, virágokkal tarkított színpompás környezetet alakíthatunk ki magunknak, mintha egy nagyobb területet művelnénk és gondoznánk nap, mint nap.

Az optikai hatások a kertben is működnek

A lakberendezésnél alkalmazott trükköket a kertben is bevethetjük. A határozott négyzet vagy téglalap alakú területek esetében válasszunk éles és határozott formákat, míg egy nyújtottabb, hosszabb formájú kertnél jól mutat, ha kerekebb, gömbölyded alakzatokkal játszunk. A növényeket érdemes ilyen formájú csoportokba, kis szigetekbe rendezni, de a csinosan metszett, tömött gömbtuják is hatásos elemek lehetnek. Egy-egy kis szigetre érdemes hasonló növényeket ültetni és virágok színe inkább sötét legyen, ez szintén szélesíti a teret.

Jól bevált, sokak által alkalmazott praktika, ha a magasabb növényeket szisztematikusan a kert szélére ültetjük, és beljebb haladva egyre kisebb növényeket telepítünk. Ha emellett a megoldás mellett maradunk, vigyázzunk arra, hogy a kerítésnél magasabb növényt vagy fát ne válasszunk, inkább a kisebb bokrokat vagy cserjéket részesítsük előnyben. Az egyenes és határozott vonalak helyett hullámokkal, ívekkel dobjuk fel a teret. Ha van elegendő hely, kisebb kövekből tipegőt vagy járdát is kialakíthatunk. A hullámvonal kiválóan szélesíti és hosszítja is egyben a teret, játékosságával pedig feldobja, látványosabbá is teszi a kertünket.

Ötletes kerti burkolatok

Raklap asztal teraszra

Régi fadoboz kövirózsa

Lépjünk újabb szintre!

Egy kisebb kert alapterületét szintezéssel is megnövelhetjük. A lépcsők, padkák, járdák jól kihasználhatók, még több kaspó vagy virágláda helyezhető el általuk a kertben. Ha korlátokkal is kiegészítjük ezeket, arra is számtalan látványos módszerrel akaszthatunk növényeket, virágokat. A különböző szintek tágasabbá is varázsolják a teret. A magasított virágágyások is jól mutatnak, melyeknek akár az oldalfalain is futhatnak lefelé a kúszónövények. A virágágyásokban támasztékokat is elhelyezhetünk, az ezekre felfuttatott színes virágzó növények, mint például a futórózsa, a clematis vagy akár a hajnalka kertünk ékköveivé, de akár árnyékolókká is válhatnak.

Minden felület kihasználható

Kis kerteknél érdemes minden függőleges felületet feltérképeznünk. A tervezéskor nyugodtan számoljunk a kerítésekkel és a falakkal is. Könnyedén felhelyezhető a függőleges felületre néhány fémből készült virágláda. A fellógatható megoldások tárháza is kimeríthetetlen. Két-három kaspó összefűzésével egymás alá több növényt is függeszthetünk. Mi magunk is építhetünk falakat vagy térelválasztókat egymásra helyezett virágládákból, amelyeket természetesen teleültethetünk szebbnél szebb növényekkel.

Magas ágyás ötletek

Kerti növény elhelyezési ötlet

A függőleges építkezés másik kreatív megoldása, ha különböző méretű cserepeket helyezünk egymásra. A legnagyobb cserép kerül alura, és fokozatosan helyezzük egymásra az egyre kisebb virágcserepeket, melyeket a beléjük öntött virágföld tart meg. A növényeket az összeállítást követően ültessük a cserepek széleihez körbe. Arra azonban oda kell figyelni, hogy hasonló tulajdonságokkal (napfény és víz igény) rendelkező növényeket válasszunk. Annak is érdemes utána nézni vásárlás, telepítés előtt, akár a neten, hogy mely növények nem fejlődnek jól egymás közelében.

Fókuszban az újrahasznosítás

Szerencsére napjainkban reneszánszát éli az újrahasznosítás, így számtalan ötletet találhatunk arra is, hogyan használhatjuk a kertben az egyébként kidobásra ítélt dolgainkat. Az egyik talán legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható termék a raklap, melyből nemcsak függőleges kiskert, de csiszolva, pácolva akár menő kerti bútor, hintaágy is készíthető.

Növénytartók raklapon

A raklapok rövidebb deszkáiba helyezhetünk virágládákat. Ha teljesen szétdaraboljuk a raklapot, akkor a sima fafelületre kisebb kaspókat - vagy a további újrahasznosítást szem előtt tartva konzervdobozokat is - akasztgathatunk, amelyekbe már ültethetjük is a virágokat vagy épp a kedvenc fűszernövényeinket. A raklap könnyen és gyorsan le is festhető, így a színekkel még nagyszerűbb hatást érhetünk el. Ne felejtsük el azonban, hogy a raklap, illetve a szerszámok használata közben könnyen megsérthetjük a kezünket, ezért fontos, hogy mindig viseljünk megfelelő védőkesztyűt, ha ilyen munkába kezdünk.

A falakra akár régi színes gumicsizmákat is felerősíthetünk, vidám és mutatós kaspó készülhet belőlük, de az extrém dolgokra kevésbé fogékonyak például műanyag flakonokat is használhatnak erre a célra. Nagyon mutatósak a fatönkökbe vagy a színesre festett autógumikba ültetett virágkompozíciók is.

Kerti ruházat, védőfelszerelés

Néhány hetünk még maradt az inspirációk és hozzávalók összegyűjtésére, de lassan belevághatunk az ötletek megvalósításába. Úgyhogy kertésznadrágokat és gumicsizmákat elő, nemsokára irány a kert! Mérettől függetlenül!