Őszi kerti teendők

A zöldhulladék összegyűjtése sem könnyű feladat, és nem maradhat el a kert felkészítése sem a hidegebb hónapokra. Az eszközeinket is célszerű alaposan letisztítani mielőtt elrakjuk őket télire, hogy a következő években továbbra is jól használhatóak legyenek. Még a fedett, zárt helyen tárolt kerti bútorokat is érdemes letakarni, hogy megóvjuk őket a portól és a szennyeződésektől, de azokat, amelyek kint maradnak a szabadban, mindenképpen. Bizonyos növényeket is takarni kell, hogy megelőzzük a fagykárokat. Ilyen esetekben megfelelő és egyben természetes megoldás lehet a lehullott levelek használata is, ám arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy erre a célra nem minden növény levele alkalmas, például a diófa levelét semmiképp nem javasolt ilyen célra felhasználni!

Ezt sokszor elfelejtjük, de az ágakból is tehetünk félre az őszi-téli dekorációhoz, ugyanis némi átalakítással, kezeléssel különleges kiegészítőket varázsolhatunk belőlük az otthonunkba. Elmondhatjuk tehát, hogy az ősszel elvégzendő munkálatok igen sokszínűek, azonban mielőtt ezeknek nekifogunk, minden esetben érdemes megállni egy pillanatra és átgondolni, hogy milyen sorrendben és hogyan végezzük el ezeket a feladatoknak.

Óvjuk a kezeinket!

Azokhoz a típusú munkákhoz, amik a kertben, illetve a ház körül várnak ránk, a legtöbb esetben érdemes a célnak leginkább megfelelő kesztyűt húzni, hogy megvédjük kezeinket a sérülésektől, a kiszáradástól és bizony ilyenkor már a hidegtől is. A munkavédelmi kesztyűk kínálatában rengeteg típust találunk, így biztos, hogy minden munkafolyamathoz megtaláljuk a minőségileg és technikailag is tökéletes darabot.

Védőkesztyű kerti munkához

A legtöbb feladat elvégzésére ideális választás lehet egy jó minőségű marhabőr kesztyű, de általánosságban elmondható, hogy a bőrkesztyűk kényelmes, sokoldalúan használható elemei a választéknak. Abban az esetben, amikor precízebb feladat vár ránk, sokat számít a pontosság, érdemes a precíziós szerelőkesztyűk közül válogatni! Ezek kényelmesek, nem akadályoznak az aprólékosabb mozdulatok végrehajtásában, és mivel sok esetben a tenyér rész és az ujjak mártottak, így ezeknél nem okoz gondot a kesztyű átnedvesedése, aminek köszönhetően viselésük sokkal komfortosabb.

Akár kerti munkát végzünk, akár festünk vagy valamilyen egyéb feladatnak látunk hozzá, a kesztyűk széles kínálatában könnyedén megtaláljuk az ideális darabot, legyen szó egyszer vagy többször használható kesztyűkről.

Munkaruha, hűvösebb időben is!

Az őszi időszakban egyébként is komoly fejtörést tud okozni, még a mindennapi öltözködés is, hiszen ilyenkor az időjárás meglehetősen változékony. A reggelek és az esték egyre hűvösebbek, ám nappal még könnyedén felkúszhat a hőmérő higanyszála akár 25 fokig is, ezért ebben az évszakban minden esetben javasolt rétegesen öltözködni, hiszen így egyszerűbben tudjuk variálni, hogy mikor mennyi ruhadarab az, amire éppen szükségünk van. Ha pedig könnyebb vagy nehezebb fizikai munkát is végzünk, akkor még inkább át kell gondolnunk, hogy mit vegyünk fel.

Munkavédelmi ruha kerti munkához

A ház körüli munkálatokhoz a legszerencsésebb választást egyértelműen a munkavédelmi ruhák jelentik, hiszen ezek kényelmesek, egyszerűen variálhatóak az időjárásnak megfelelően, és kialakításuk jellemzően praktikus és sokoldalú. Válasszunk jó minőségű pamut pólót, ami megfelelően szellőzik ezért kellemes viseletet jelent. Ezt természetesen kiegészíthetjük pulóverrel, mellénnyel vagy akár egy megfelelő kabáttal is.

Pakoljunk, rendszerezzünk! De hogyan?

Amikor el kell pakolni a kisebb-nagyobb dolgainkat, bizony nem mindegy, hogy azt hogyan tesszük. Egyrészt fontos, hogy később is tudjuk hol találjuk az elrámolt holmikat, és persze hozzá is férjünk azokhoz. Az sem utolsó szempont, hogy a félretett tárgyaink milyen állapotban kerülnek elő, amikor szükségünk lesz rájuk. Éppen ezért lényeges, hogy előrelátóak, illetve alaposak legyünk és mindent úgy rendezzük, csomagoljunk el, hogy azok megőrizhessék kifogástalan állapotukat.

Ilyenkor vannak nagy segítségünkre a különböző tárolók, rendszerezők, amiket fel is címkézhetünk, amennyiben valóban biztosra akarunk menni. A legtöbb lakberendezési üzletben könnyedén találunk az igényeinknek megfelelő tárolókat, amiket aztán úgy rendezünk el, ahogy számunkra a legjobb és a legjobban átlátható, de akár a vásárlásaink során megmaradt kartondobozokat is felhasználhatjuk erre a célra. Mindenképpen fordítsunk a rendszerezésre elegendő időt és energiát, hiszen ezért később garantáltan rendkívül hálásak leszünk magunknak!

Rend és rendszerezés a garázsban

Vágj bele már most!

Az őszi munkálatok elvégzése mind a lakásban, mind pedig a ház körül nagyon fontos és sok időt vesz igénybe, azonban némi odafigyeléssel és türelemmel sok bosszúságot spórolhatunk meg magunknak. Az egyik legrosszabb forgatókönyv, ha nem végzünk időben az eltervezett munkákkal, ezért érdemes tervet készíteni, hogy mikor mibe vágunk bele.

Őszi kert színes levelekkel

A legkevésbé hatékony ilyenkor is a halogatás, a legjobb minél előbb belefogni a munkálatokba, hogy ne kelljen rohanni és minél hamarabb túl legyünk rajta, így szinte biztosan nem csússzunk majd ki az időből!