Társasház terasz

MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEK
Általános trendként tapasztalható, hogy megrendelőink egyre nagyobb elvárásokat támasztanak az igényes kert, terasz és erkély kialakításokkal szemben. Fontos számukra, hogy az ne csak egy ingatlanhoz tartozó terület legyen, hanem olyan komplex élettér alakuljon ki, ahol az életvitelüknek megfelelő tevékenységeket élvezhetik.

Az elmúlt évek során magunk mögött hagytuk az elszeparált, kihasználatlan tereket, az esetleg feleslegessé vált dolgok tárolására használt teraszokat, erkélyeket. A felületek anyaghasználatában egyre inkább a belső tér meghosszabbításaként, szerves részeként tekintünk ezekre a négyzetméterekre. Ugyanakkor igényes terek kialakítására nem csak nagy alapterületű teraszoknál van lehetőség, hanem egyedi méretek alapján elkészített kiegészítőkkel a kisebb méretű erkélyek is jól használható, elegáns életterekké alakíthatóak.

TERVEZÉS
A terasz, erkély stílusának, bútorainak és növényeinek tükrözniük kell a tulajdonos életvitelét. Akár családi összejövetelek, beszélgetések színhelye, akár csak relaxálásra használt térként jelenik meg ez a külső tér, a kialakításnak alkalmazkodnia kell a megrendelő igényeihez. Akár kis alapterületű, akár nagyobb alapterületű erkélyről, teraszról beszélünk.

Terasz tervezés

Terasz és kerti burkolat

Fontosnak tartjuk, hogy a tervezés során figyelembe legyen véve az ingatlan fekvése, környezete, az épület stílusa. A teraszok, erkélyek oly módon tudnak érvényesülni és összhangba kerülni, ha a kialakításuk igazodik a környezet hangulatához. Ebben az ingatlan fekvésének megfelelő növények kiválasztásával, színek, felületek, burkolatok, dekorációk, bútorok és árnyékolók meghatározásával segítjük Ügyfeleinket.

Milyenek a terasz adottságai?
Különböző formájú, méretű és kialakítású erkélyek léteznek. A legtöbbnek változó éghajlati feltételei vannak. Sok erkély rendkívül tágas, határtalan lehetőségeket kínálva a terveknek és kialakításoknak, míg mások kicsik, vagy furcsa alakúak, amelyek sok korlátozást jelentenek. Számos olyan terasz van, amelyek direkt napsütésnek vannak kitéve, de olyanok is akadnak, amelyek erős szélnek. Annak érdekében, hogy álmaid erkélye és oázisa megvalósuljon, nem lehet figyelmen kívül hagyni az imént említett adottságokat.

Terasz tervezés dekoráció

Sok tulajdonos számára az erkélye az egyetlen privát kinti, szabad ég alatti tér, ezért rendkívül fontos, hogy ez a terület a lehető legjobban legyen megtervezve, kihasználva. Míg azoknak, akik nagy terasszal büszkélkedhetnek, a lehetőségek száma végtelen. A kisebb terekkel rendelkezőknek, ahol a hely limitált a növények és a bútorok számára, számos kihívással néznek szembe. Általános szabályként azért elmondható, hogy minél kisebb a tér, annál átláthatóbbá kell tenni a designt.

Terasz, mint az enteriőr meghosszabbítása
Ahogyan egy körültekintően megtervezett enteriőrről, úgy a teraszról is elmondható, hogy a megfelelő színek, textilek, anyagok, felületek, növények, bútorok és világítások kiválasztásával érhető el a legotthonosabb végeredmény.

Színes terasz dekoráció

Kerti csobogó

Corten acél tűztál

Egyetlen terasz sem lehet befejezett a megfelelő kiegészítők nélkül. Egy-egy izgalmas tárgy elhelyezésével különleges és egyedi hangulatot teremthetünk a kinti térben is. Ez lehet akár egy beépített bioetanol égő, vagy egy nagyobb terasz esetében egy műalkotás, esetleg egy tűztál, amelyet a téli napokon melegedésre használhatunk.

Kert világítás

Terasz és kert világítás

Teraszvilágítás

Körültekintően megválasztott megvilágítással az erkély sötétedés után a benti tér elegáns meghosszabbításaként lehet jelen a mindennapokban, mellyel a balkon sokkal otthonosabbá válhat.

Oikos festék acél felületen

A képeken OIKOS Hungary Design festékekkel kezelt felületek láthatóak.

Hangulatvilágításként elhelyezhetőek corten acélból vagy a belső tér stílusával és színeivel harmonizáló alumínium design panelek, amiket megvilágítva meghitté tehetők a sötétedés után a szabadban tartózkodás pillanatai.

Ülőgarnitúra teraszon világos burkolattal

Nagyon fontos a zűrzavar és a felhasznált színek darabszámának minimalizálása, valamint a terasz méretéhez illő kültéri bútorok elhelyezése a rendelkezésre álló térben.

Kerti tipegők és kerti növények teraszhoz

Műfű burkolat kerti teraszhoz

Az erkélyeken, teraszokon is megjelenhet járófelületi burkolatként a műfű, tipegő, zúzalék

Zöld oázis a teraszon
A növények széles választéka (beleértve az egynyári növényeket, fűszernövényeket és konyhakerti növényeket) alkalmas olyan teraszon vagy erkélyen történő neveléshez, amelynek jó a benapozottsága. Azonban, érdemes szem előtt tartani egy általános szabályt, ha növények kerülnek a teraszra. Függetlenül a külső tér nagyságától, tanácsos elkerülni az olyan növények ültetését, amelyek terebélyesen növekszenek. Helyettük célszerű olyanokat választani, amelyek inkább felfelé nőnek, kis lombozattal rendelkeznek megszűrve a fényt anélkül, hogy elnehezítenék a teret. A magasabb növényzet biztosítja a szomszédoktól való diszkrét elhatárolódást, hogy a kíváncsiskodó tekintetek egy percig se akadályozzanak meg a szabad mozgásban.

Egyedi növénytartók

Ültess stílusosan!
Ahhoz, hogy terasznak harmonikus megjelenést kölcsönözzünk, törekedni kell a zűrzavar elkerülésére. A megfelelő növénytartóknak köszönhetően egy pillanat alatt egységessé tehető a terasz megjelenése, elkerülve a különböző méretű, formájú és árnyalatú növénytartók okozta kaotikus megjelenést. Fontos úgy tervezni a növénytartók színeit, hogy azok tökéletesen harmonizáljanak az enteriőrrel, így a terasz a belső tér tökéletes meghosszabbításaként jelenjen meg. Az egyedi méretek és színek meghatározásakor lehetőség van corten acélból, vagy porfestett acélból készített növénytartók közül is választani.

Egyedi fém növénytartók

Modern kerti növénytartók

Acél növénytartók

Ha nincs elegendő idő a növények gondozására, akkor ültethetünk szárazságtűrő virágokat, így egyszerűen fenntartható a külső tér harmóniája. Illetve lehetőség van hidrokultúrás növénytartók vásárlására is, melyekkel megoldottá válik a növények öntözése. Ha van vízkiállás a teraszon, egy rejtett csepegtetőrendszerrel is megoldható a növények öntözése.

„Csak kiszaladok a kertbe néhány hozzávalóért!”
Előnyt kovácsolva a terasz fekvéséből, nevelhetünk fűszernövényeket, mint a rozmaring, menta, bazsalikom, chili, vagy petrezselyem. Egy kis odafigyeléssel egyszerűen kialakítható olyan saját konyhakert, ahol a fűszernövények mellett zöldségek és gyümölcsök nevelésére is van lehetőség. A balkonládákban próbálkozhatunk a földieperrel, paradicsommal, vagy éppen a paprikával.

InnoSteel corten acél növénytartó

A növények elhelyezésével közelebb érezhetjük magunkat a természethez, még akkor is, ha éppen a nagyváros közepén élünk. Az imént említett szempontokat figyelembe véve az aprócska vagy éppen tágas terasz is zöldbe borítható. De ha úgy érzed segítségre van szükséged álmaid teraszának kivitelezéséhez, akkor szeretettel várunk egy számodra alkalmas időpontban budapesti irodánkban!

Terasztervezés - Teraszberendezés

A tervezők elérhetőségei: 

Déri Diána - 0630/392-3096
Kincses Ildikó - 0630/681-3773

Déri Diána és Kincses Ildikó