Önellátó kertészkedés napjainkban

Az iparosodó mezőgazdaság és a globalizáció hatására az emberek egyre kevésbé vesznek részt saját élelmük megtermelésében. Magyarországon 50–60 évvel ezelőtt az összes megtermelt élelmiszer közel felét a háztáji gazdaságok terményei adták, ami azt jelenti, hogy a családok nagy része és általuk az ország döntően önellátó volt. 

Napjainkban az élelmiszerek elenyésző része származik önellátó házikertekből, pedig a termőterület továbbra is rendelkezésre áll, az éghajlati adottságok megfelelők, a szakirodalom pedig korábban soha nem látott mértékben hozzáférhető az internetnek köszönhetően. A jelenlegi generációk elkényelmesedése és életmódváltása miatt a házikert művelése most még viszonylag kevesek számára fontos, de egyre több városi és vidéki emberben felmerül az igény, hogy valamilyen módon újra kapcsolódjon az élelemhez, ami az asztalára kerül. Ennek legjobb és legegyszerűbb módja egy kiskert kialakítása. Az összes mezőgazdasági ágazat közül ehhez szükséges a legkisebb terület, mégis rendkívül nagy mennyiségű tápláló terményt tudunk magunknak megtermelni egy kis földdarabon.

Őry Barnabás 3 órás kert

A kertészkedésnek és a zöldségtermesztésnek rengeteg előnye van. A természetben, friss levegőn és napfényben végzett könnyű fizikai munka, a termőföldhöz való kapcsolódás jelentősen csökkenti a stresszt, és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ráadásul a munka eredménye kiváló minőségű, magas beltartalmi értékű zöldség és gyümölcs lesz, ezek fogyasztása szintén kiemelt szerepet játszik abban, hogy egészségesebbek legyünk. Az elmúlt években tapasztalt válságok a világban majdnem minden ember életére hatással voltak. Sokan kezdtek el azon gondolkodni, hogy nincsenek hatással saját életükre, életmódjukra, hanem nagyobb – gazdasági, társadalmi – folyamatoknak vannak kiszolgáltatva. Az önellátó biokert létrehozása és a saját zöldségszükségletünk megtermelése által rendkívüli önbizalmat szerezhetünk: megtapasztalhatjuk az önmagunkról való gondoskodást, önellátást. Ez akár az első lépés lehet az úton, hogy egyre tudatosabban és magabiztosabban kapcsolódjunk a minket körülvevő világhoz. 

A 3 órás kert

A 3 órás kert lényege, hogy a megfelelő módszerek és technikák segítségével heti 3 óra kerti munkával meg tudjuk termelni egy család szezonális zöldségszükségletét. Mit is jelent ez röviden összefoglalva? Egy kert minden évszakban más, és ennek megfelelően a munka is szezonálisan változik. Aki néhány éve már kertészkedik, az tudja, hogy a legtöbb tennivaló általában tavasszal akad a kertben, majd később, miután mindent kiültettünk, csökken a befektetett órák száma. Egy hagyományos kertben az őszi és a tavaszi talajmunka, a vetés és palántázás mind-mind jelentős idő- és energiabefektetéssel jár. A biointenzív kertben a komposztmulcsos ágyások használatával ezek a munkafolyamatok mind percekben mérhetők. 

100 m2-es kert segít az önellátásban

A 3 órás kertben lényegesen több zöldségfélét indítok palántaként, mint más zöldségkertészek, ennek ellenére nem töltöttem heti 3 óránál többet munkával még a tavaszi kiültetésekkor sem. A tavaszi kampánymunkákat követve általában a gyomlálás, a kapálás és a növényápolás időszaka következik. A tavaszi munkákhoz hasonlóan ezeknél a munkafolyamatoknál is megkerülhetetlen a komposztmulcsos rendszer, melyet alkalmazva heti 15 percnél többet soha nem fordítok gyomlálásra. A növényvédelem az egészséges talajba ültetett életerős növényeknek köszönhetően jelentősen csökkenthető. Az egyre forróbb és szárazabb nyarakon az öntözés létfontosságú: egy egészen egyszerűen kivitelezhető öntözőrendszer segítségével kényelmesen heti kevesebb mint fél óra alatt elvégezheted az öntözéssel kapcsolatos teendőket. 

A sokszínűség gyönyörködtet

A biokertészkedés elsősorban a diverzitásról szól, ez teszi igazán izgalmassá. A saját kertemben 100 négyzetméteren több mint 50 féle zöldség- és fűszernövényt termesztek, és ezeknek számos különböző fajtáját. Különböző oktatási anyagaimban és képzéseimen részletesen bemutatom az egyes zöldségfajok termesztési módját, a biokert megtervezésének alapjait, illetve az összes fontos munkafolyamatot, melyeket alkalmazva bárki hatékony és eredményes biokertésszé válhat. Egy 100 négyzetméteres biokert akár egy 5-6 tagú családot is elláthat az egész szezonban, ha a biokertünk ökoszisztémája már kialakult. Ennek tökéletes példája a 2021-es szezonom, amikor a 3 órás kertemben több, mint 800 ezer forint értékű biozöldséget termeltem meg családom számára. 

A megtermelt zöldség betakarítása

Ha szeretnél többet megtudni A 3 órás kertről, látogass el weboldalunkra: www.a3oraskert.hu 

A 3 órás kert Youtube csatornáján pedig a gyakorlati tanácsok is megtekinthetők.