Egy kerti tűzrakóhely általában nem térkőből készül. A beton, amiből a térkövet gyártják, nem igazán jó hőtartó. Jobb a tűzrakót a meleget jobban megtartó téglából készíteni. Az agyagból égetett tégla jobban megtartja a meleget, és egyenletesebben adja át a hőt a sütött, főzött ételeknek.

Kerti tűzrakó Homok színben

A tűzrakóhely körüli területet viszont sokkal inkább érdemes térkővel leburkolni. Sőt magát a tűzrakót is érdemes stabil alapra rakni. A tűzrakóhely stabil alapja persze nemcsak térkő lehet, hanem beton is. A tűzrakóhely környékét azért is érdemes térkővel burkolni, mert a térkő stabil alapot ad a szalonnasütés, bográcsozás vagy grillezés során és sokkal esztétikusabb a betonnál. 

A térkő burkolatra stabilan le tudjuk állítani az ételeket tartó asztalt illetve a kerti székeket is. Egy kiadós eső után térkő burkolatnál nem kell olyan sokat várni a burkolat száradására. Ha csak füves pázsitunk van, akkor ez több óra is lehet. Egy nagyobb zivatar után is hamarabb elszivárog a burkolatról a víz, és újból használatba vehetjük a felületet. 

Kerti kemence térkőből

A térköveket közvetlenül használhatjuk a tűzrakó elkészítéséhez is. Több olyan téglára megszólalásig hasonlító térkő van, amiből tényleg gyakran készítenek tűzrakó helyet. Melyek ezek a téglára megszólalásig hasonlító térkövek? A rusztikus megjelenésű Leier Patio térkő a kisméretű tégla méretében agyagbarna, téglavörös vagy klinkersárga színben is népszerű tűzrakó falazókő lehet. Sőt akár még szürke carbon színben is választhatja.

Kerti tűzrakó körül térkő

A másik népszerű térkő márkának, a Semmelrocknak, a Fuego Antico térkő koptatott, antikolt hatású térköve hasonlít a kisméretű téglára. Ebből a bontott tégla mix színvilágot keresik sokan nemcsak tűzrakónak, hanem kerti burkolatuknak is.

Persze a tűzrakó készítésekor az a legpraktikusabb megoldás, ha a tűzrakó és a körülötte elkészített burkolat is a Fuego Anticoból készül, nem jó, ha eltérő anyagú és színű, sőt méretű burkolatokat keverünk. 

A tűzrakóhely fölé fémből egy állványt is készíthetünk, amire a bográcsot fel tudjuk akasztani. A nyári kánikulában azonban a tűzrakás a tűz esetleges terjedése miatt veszélyes tevékenység. Éppen ezért két dolgot vegyen figyelembe a tűzrakó elkészítésekor:

A tűzrakó helyének kiválasztásakor figyeljen arra, hogy széltől védett helyen legyen. Fontos az is, hogy ne legyen a közelben éghető, vagy könnyen meggyulladó tárgy. Ezért a garázstól, háztetőtől és minden fából készült építménytől biztonságos távolságban kell lennie. Másrészt a tűzrakó használatakor mindig legyen a közelben a kerti slag vagy pedig előre odakészített víz, hogy a tűzből kipattanó szikrát vagy parazsat azonnal el tudja oltani. Nagy szárazságnál érdemes a tűzgyújtás előtt a tűzrakó környékét meglocsolni, hogy még véletlenül se alakulhasson ki tűz egy kipattanó szikrából.

Lisszabon kerti sütögető

Ugyanilyen fontos az is, hogy az égő tünet ne hagyjuk magára. Amikor végeztünk a szalonnasütéssel, bográcsozással vagy a grillezéssel, akkor oltsuk el, és alaposan locsolja be a hamut. 

A legnépszerűbb kisméretű téglára megszólalásig hasonlító térkő a Barabás téglakő. Ebből a kisméretű az építmények hangulatát tökéletesen visszaadó téglakőből sok tűzrakó készült már.

Barabás téglakő kerti tűzrakónak

Nemcsak bográcsozni és szalonnát sütni lehet a tűzrakóhely körül, hanem például egy rostély berakásával grillezni is. Sőt valójában a Barabás téglakőből olyan tűzrakóhelyet építhet magának a kertben, amilyet csak szeretne. 

Térkővel körberakott kerti tűzrakóhely
A téglakőből készült tűzrakó színét is tetszőlegesen választhatja ki. A lekeresettebb piros és sárga-piros helyett barna, antracit-barna vagy akár grafit szürke színvilága is lehet lehet tűzrakójának és a tűzrakó körüli burkolatnak. 

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171