A sziklakert kialakításakor érdemes tehát délre vagy délkeletre néző területet választani. Ha nagyobb sziklakertet épít, akkor az északi, északnyugati oldalán lesz majd benne árnyékos, félárnyékos terület is. Így többféle növénynek tud majd megfelelő helyet találni a kertben.

Sziklakert sárga virágokkal

A sziklakert helyének kijelölésekor arra figyeljen majd, hogy ne legyen fa alatt. A fa gyökerei ugyanis az évek alatt növekednek, és felnyomhatják a sziklakertbe rakott köveket. Emellett a fáról ősszel lehulló levelek is betakarhatják a sziklakertet, és ez nem tenne jót az oda telepített növényeknek. Arról nem beszélve, hogy az összeszedésük és sokkal több idő. 

Ha lehet, akkor kerülje el a hely kijelölésénél a szeles, fagyzugos területeket is, mert egyik sem tenne jót a beültetett növényeknek. Ha a kertben van lejtős terület, akkor ezt érdemes kihasználnia, és ide építeni a sziklakertet. Ha viszont teljesen sík a kert, akkor érdemes a sziklakertet a kert valamelyik sarkában vagy a hátsó részen elhelyezni. Egy sík kertben jobban fog mutatni valamelyik sarokban egy emelkedő földhalom, mintha a sík területen egy teljesen tájidegen dombot építene fel.

Mire lesz szükségünk a sziklakert építéséhez?

Ha sok kőre van szüksége a sziklakerthez, akkor érdemes a legközelebbi kőbányából hozatni a köveket. A szállítási távolság ugyan nagyobb lesz, ezért a szállítás többe kerül, de a köveket olcsóbban fogja tudni beszerezni. Ha kevesebb kőre lesz szüksége, akkor ezt a kőmennyiséget egy közeli természetes kövek, terméskövek, burkolóanyagok forgalmazására szakosodott kereskedésben is beszerezheti. Azonban számítson rá, hogy ezekben drágábbak lesznek a kövek. A sziklakert építéshez szükséges növényeket a növények forgalmazásával foglalkozó üzletekben tudja beszerezni. Ezekben a növényárudákban a talajjavításhoz szükséges anyagok is megvásárolhatók. Ha van lehetőségünk, akkor növénycserével foglalkozó közösségi oldalakon is csere-berélni szép évelő növényeket vagy örökzöldeket.

Sziklakert kialakítása

A sziklakert építésének menete

Ha egy kisebb sziklakertet szeretne építeni, akkor ezt meg tudja építeni saját maga is. Egy nagyobb sziklakert építését azonban alaposabban elő kell készíteni, és könnyen lehet, hogy érdemes lehet gyakorlott szakemberre bízni a kivitelezést. Mérje fel, hogy mennyi kőre lesz szüksége az építéshez, és azt is határozza meg pontosan, hogy milyen növényeket szeretne majd ültetni a sziklakertben. Fontos, hogy ne legyen gyomos a sziklakerthez kijelölt terület illetve a hozatott föld se tartalmazzon sok gyomnövényt. Ezért előtte meg kell tisztítani a gyomoktól a területet. Ez nagyon fontos, ugyanis a sziklakertben is kibújnának majd az évelő gyomok, és tönkretennék, idővel elnyomnák a beültetett növényeket. A sziklakert alapjának egy, a vizet könnyen elvezető, laza szerkezetű talajnak kell lennie.

Ha kertje talaja ilyen, akkor jó mélyen, 40-50 cm mélyen ássa fel a talajt, és erre terítsen le egy 10-15 cm vastag vízáteresztő réteget zúzottkőből vagy durva murvából. Ha nem laza szerkezetű, hanem kötött agyagos a talaj, akkor ezt már felásni is nehezen tudja, és ilyenkor a 10-15 cm helyett jóval vastagabb, 30-40 cm vastagságú is bőven lehet a vízzáró réteg. Erre az alapra kerülnek majd a sziklakert kövei és a termőtalaj a sziklakert nagyságától és jellegétől függően.

Kövek sziklakerthez

Kisebb sziklakertnél követheti azt a sorrendet, hogy a nagyobb kövekből összeállítja a sziklakert dombját, és ezt fogja feltölteni termőfölddel. Ekkor a nagy kövek egy stabil alapot adnak a sziklakertnek.
Egy nagyobb vagy lejtős területen lévő sziklakertnél a nagyobb sziklákat és a kitöltő földet váltakozva beépítve is kialakíthatja a sziklakert formáját. Ha a sziklakert dombjával elkészült, akkor érdemes feljavított – talajjavító anyagot tartalmazó – földdel beborítani a dombot, és érdemes hagyni ülepedni a földet egy ideig. Néhány hetet, egy hónapot mindenképp érdemes várni. Ezután következhet majd a felszínen jól látszó sziklakerti kövek elhelyezése, és a növények beültetése.

A természetes, sziklás talajt sokkal jobban meg tudja jeleníteni a szabálytalan alakú, mélyedéseket, repedéseket tartalmazó kövekkel, ezért a lerakáskor a köveknek ez a szabálytalan része legyen majd a látszódó rész, és a sima részükkel helyezze a köveket a dombra.

Érdemes alul elkezdeni a kövek elhelyezését, mert ekkor az alsó kövek már tartást adnak a dombnak, és a felülre kerülő kövek a beépített alsó kövek tartó hatása miatt is stabilabban fognak a helyükön maradni. Éppen ezért gondosan döngölje a talajt a behelyezett kövek körül, hogy még stabilabban álljanak. A természetesség megtartása érdekében kerülje a szabályos formákat, és változatos, természetes legyen a kövek lerakása.

Sziklakerti növények

Ahogy a köveknél is érdemes a nagyobb kövek elhelyezésével kezdeni, és folytatni majd a kisebbek elhelyezésével, ugyanígy járjon el a növényekkel is. Kezdje a nagyobb növények elültetésével, és ezeket kövesse majd a kisebbek beültetése. A sziklakertbe érdemes nyár végén és ősszel is virágzó növényeket ültetni, mert ezzel meghosszabbíthatjuk az aktív virágzás idejét.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171