A kert felújítása vagy éppen teljes átalakítása mindig sok fejtörést okoz általában a tulajdonosoknak. Nemcsak a növények helyét kell megtervezni, de a különféle burkolatokat, szegélyeket is, valamint el kell dönteni, hogy a kertben milyen kiegészítő burkolatok vagy éppen tipegők legyenek. 

Térkő szabályos formában

Járdalap – az univerzális kiegészítő

A járdalap lényegében olyan beton járdaelemet takar, amik igen változatos formában készülhetnek. A klasszikus négyzetes formán túl akár kerekded vagy vese alakú formációkkal is találkozhatunk. Ezek mind remekül mutatnak a kertben és azon túl, hogy egész utakat lehet kiépíteni velük, tipegőkként is megállják a helyüket a növények között. A járdalapok a vastagságuk miatt nem szorulnak alapozásra, egyszerűen letehetőek, illetve belesüllyeszthetőek a földbe. Ezért a gyepesítés körülötte szinte gyerekjáték, illetve kifejezetten jól mutatnak még a virágágyások között is. Persze a járdalapoknak is lehet alapot készíteni, használhatjuk egyfajta burkolatként ha szeretnénk, azonban a megfelelő kemény kerti talajnál ez nem szükséges. Ezen kívül a járdalapokat használhatjuk szegélykőként vagy kiegészíthetjük vele a kaviccsal beszórt kisebb utakat, területeket. Mivel a járdalap elemek egy kemény és egyenletes talajt adnak lényegében bárminek, ezért remek ötlet süllyesztve a kert különféle pontjain elhelyezni őket úgy, hogy azokra könnyedén ki tudjuk tenni például a dézsás növényeinket.

Mikor éri meg a járdalap a kertben?

A járdalap leginkább azok számára lehet áldásos építőelem, akik szeretik a szűkebb, kanyargós például az angol kertekre oly jellemző kis utacskákat. Mivel ehhez a járófelülethez nem szükséges semmilyen alapozás, ezért könnyedén, mi magunk alakíthatjuk az ösvényeket és utacskákat a növények között úgy, ahogy kedvünk tartja. Ezért nagyon jól használhatóak a kerttervezői kreatív vénánk kiélésére és a különféle stílusos szegélykő típusok segítségével pedig komplett utakat is létrehozhatunk. Ezek a járdalapok többféle színben és többféle felülettel kaphatók. A legnépszerűbbek a kavics textúrázottak, amelyek feületi mintájuk miatt teljesen beleolvadnak  a természetes környezetbe.