Mit jelent a babarát és gyerekbarát térköves kert? Azt mindenképpen, hogy a legnagyobb körültekintéssel alakítjuk ki az udvar és a kert minden egyes elemét feltérképezve a lehetséges veszélyforrásokat. Nemcsak a család időbeosztása és mindennapi elfoglaltságai változnak meg a baba megszületésével, de legtöbbször a lakás és a kert berendezésének is változnia kell.

Leier térkő kertbe

Szürke Leier szegélykő

Az a térkövezett járda, ami eddig biztonságos járást biztosított a felnőtteknek a kertben, az első lépéseit nemsokára megtevő babának nem biztos, hogy teljesen biztonságos lesz.

Hogyan lehet biztonságosabb a térkövezett út vagy járda a kertben?

A térkő burkolat nem jelent veszélyt a gyerekre addig, amíg sétál rajta, és nem esik el. Erre azonban a mostanában felálló és bizonytalanul járó kisgyereknél semmi garancia nincs. Ezért érdemes a térkő burkolatra egy ideiglenes gumilap burkolatot rakni. Az a jó, ha a gumilap a burkolat szegélyét is takarja, mert a burkolat kiálló szegélye még veszélyesebb lehet az eleső gyerekre. Az élesebb burkolat szegély komolyabb sérülést is okozhat. Ha a gyerkőcök szeretnek biciklizni vagy görkorcsolyázni, érdemes az udvaron is sisakot, térdvédőt és könyökvédőt használni. Tavasszal érdemes lesöpörni a térkövet, mert az esetleges homokréteg miatt szárazon is csúszós lehet. Labdázás, tollasozás közben ez problémát jelenthet. Ősszel a nedves falevelek okozhatnak szintén csúszásveszélyt. Télen az ónos eső okozta jégréteg illetve a hó az, ami a legnagyobb veszélyforrás, a felnőttek számára is. Ebben az esetben az ilyenkor megszokott hólapátolás, jégtörés és sózás lesz a legjobb megoldás. 

Minőségi térkő burkolat Dalos Építőanyag

Amikor a gyerek elindul a kertben, akkor fontos, hogy ne leselkedjenek rá veszélyek. Ezért arra is figyelni kell, hogy mérgezést okozó növények ne legyenek elérhető magasságban. Ugyanez vonatkozik a tüskés növényekre, elszáradt éles ágakra. A gyerek ugyanis szeret mindent megérinteni, megfogni. Emellett még le is téphet leveleket, összeszedhet kavicsokat, csigaházat és szájába veszi, amit a kertben talál. Így az állandó felügyelet elengedhetetlen. 

Térkő autóbeállóba

A mérgező növények, termések mellett azok a kertben tárolt vagy felejtett szerszámok és egyéb tárgyak is veszélyesek lehetnek, amiben játék vagy futkározás közben eleshet, vagy pedig más módon sérülést okozhat. 

Különösen fontos az is, hogy a vízóra akna és a szennyvízakna biztonságosan le legyen zárva a kertben. Ez nemcsak azt jelenti, hogy be vannak fedve az aknák, hanem azt is, hogy a gyerek ne is tudja kinyitni az akna fedelét. A kert biztonságáról való gondoskodás után érdemes a kertet érdekessé, izgalmassá alakítani, ahol felfedezni váró kalandok is várják a környezetével ismerkedő, és mindenre rácsodálkozó gyereket.

Rusztikus térkő ház elé

Amikor a gyerek kalandokat keres, akkor őt nem a rendezettség érdekli, hanem a felfedezni váró kalandok. A gondosan ápolt, és takarosan rendben tartott gyep és szépen lenyírt sövény a gyereket nem fogja lázba hozni. A kiszámíthatóság helyett sokkal izgalmasabb felfedezni a kacskaringós ösvények mellett megbúvó érdekes kis csodákat. Az egyenes ösvény helyett sokkal jobban fog örülni a rejtett zugoknak. Az is felkeltheti az érdeklődését, ha a veteményeskert és virágoskert gondozásában segíthet a felnőtteknek. Amikor már nagyobb lesz, akkor a palánták elültetését és locsolását biztos élvezni fogja.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171