Szerethetjük a kíváncsi érdeklődő tekinteteket, a házat és a kertet érő dicsérő szavakat, ám amikor teljes kikapcsolódásra vágyunk, akkor jobb ha teljesen elvonulhatunk. Ezért érdemes átgondolni milyen legyen a térelválasztás a kertben télen és nyáron. A lehetőségekről és megoldásokról a Studio Trend Interior tervezőjét Ferenczi Éva lakberendezőt kérdeztük.

A térelválasztóval elzárt tér, kert kíváncsivá tesz, bekukucskálásra csábít, hiszen finoman feltár, miközben eltakar térrészeket - kezdi a tapasztalt tervező Ferenczi Éva. Nézzük meg mivel alakíthatunk ki kalandos térelválasztási megoldásokat, vagy akár meghitt sarkokat.

A szépen vágott sövény mint kültéri térelválasztó

Egyedi tervezésű kerti térelválasztó teraszhoz
A kertben a térelválasztó paravánok, sövények és falak segítenek kijelölni a funkciókat, irányítják a látványt és kijelölik az útvonalat. A kilátás részleges eltakarása arra csábíthatja az embert, hogy sétáljon egyet és nézze meg, mit lehet még felfedezni. A teraszon vagy erkélyen a térelválasztók védelmet nyújtanak a kíváncsi tekintetek elől, és segítenek elkülöníteni a különböző funkciókat. Így a pihenőterület könnyedén elválasztható a kültéri jacuzzitól, vagy az étkezési résztől, megakadályozva a szomszédok átlátását is. 

Térelválasztó léckerítés kertben

Kültéren is alkalmazhatunk a beltéri térelválasztókhoz hasonló megoldásokat, de az anyagválasztás az egyik lényeges különbség. Hosszú távú megoldások esetén érdemes vízálló, UV-álló és kisállatbarát anyagokat választani, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak és a házi kedvencek igényeinek is megfelelnek.

Növények ami bekukucskálásra csábít

Többféle típusban gondolkodhatunk, amelyek illeszkednek a tér igényeihez és hangulatához.

    • Készülhet falazott térelválasztó megoldás tömör falazással, vagy áttöréssel a kert stílusához illően. Például egy japán, vagy egy modern hangulatú kertben a falban létrehozott hatalmas kerek áttörés megnyitja és mégis elzárja a teret, miközben a falat megvilágíthatjuk, befuttathatjuk növényekkel.

    • A fémből készült kültéri térelválasztók helytakarékos megoldások. Lehetnek alumíniumpanelek, ráfüggesztett növénytartókkal, vagy perforált lemezek, akár corten acélból. Fontos előre átgondolni, hogyan reagál az anyag a kültéri környezetre. Például a corten acél különlegessége a patinás, időjárásálló felület, amely izgalmas megjelenést biztosít.

    • Az üvegbetétes vagy polikarbonát panelek nemcsak ellenállnak a téli időjárásnak, de védelmet nyújthatnak a szél ellen, miközben áteresztik a fényt.

    • A mobil paravánok varázslatos megoldást nyújthatnak: készülhetnek színes szövésű poliészter zsinórból, tengerész kötélből, vesszőből vagy rattan fonatból, áttört, légies hatást keltve. Ezek a paravánok könnyen mozgathatók, de fontos, hogy elég nehezek legyenek ahhoz, hogy a szélnek is ellenálljanak

    • Kültéri padlólámpákkal, világító kaspókkal vagy dekoratív fénygömbökkel könnyedén meghatározhatjuk és elhatárolhatjuk a tér különböző részeit. Ha ezek az elemek ülésre is alkalmasak, akkor két funkciót is betöltenek egyszerre, így praktikus és látványos megoldást kínálnak.

    • A lamellás vagy ponyvás pergolák nemcsak a napfénytől és esőtől nyújtanak védelmet a fejünk fölött, hanem oldalsó határolásra is alkalmasak, így biztosítva a privát szférát a kíváncsi szomszédok tekintete elől. Ráadásul mindez távirányítóval vezérelhető, így maximális kényelem mellett alakíthatjuk a teret.

    • A napvitorla nemcsak a nap ellen nyújt védelmet a fejünk fölött, hanem függőlegesen elhelyezve a kíváncsi tekintetek elől is elszeparál. Ha mégis szeretnénk összenyitni a tereket, ez könnyen megoldható: a sarok rögzítésének áthelyezésével egyszerűen alakítható a tér.

    • Légies, könnyed, libbenő textilekkel és függönyökkel megidézhetjük a mediterrán hangulatot, miközben praktikus térelválasztást hozunk létre. Az anyagot kikötve vagy behúzva könnyen szeparálhatunk. Érdemes vízlepergető anyagot választani, hogy ellenálljon az időjárásnak. A fehér klasszikus és biztos választás, de ha merészebbek vagyunk, élénkebb színekkel is kísérletezhetünk, mint a sárga, narancsvörös vagy antracit szürke. Fontos, hogy szeles idő esetén ne alakuljon ki vitorla-hatás, ezért különös figyelmet kell fordítani az elhelyezésre.

Területek kijelölése kerti úttal, fákkal

Fa kerítés látványterve

    • A kültéri térelválasztást LED-es fényfüggönnyel tehetjük igazán látványossá, akár télen, akár nyáron. Fontos figyelembe venni a választásnál az IP44-es védettséget, hogy a fényfüggöny ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Emellett a színhőmérsékletet is tudatosan válasszuk meg, különösen ha a fény nem szabályozható. Az esti, éjszakai hangulatvilágításhoz a 2700-3200K közötti meleg fehér fény kiváló választás lehet.

    • Lépcsőfokok, szinteltolás vagy teraszos kert kialakításával könnyedén elkülöníthetjük a kültéri funkciókat, a pihenés, étkezés vagy főzés helyszínét. És természetes térelválasztásra is van lehetőség: egy kis patak a sziklák között hangulatos határt képezhet, míg a zöld “falak”, az örökzöld növények hosszú távon is esztétikus megoldást nyújtanak – említi Ferenczi Éva lakberendező.

Teljesen zárt kert és szinteltolás


Az igazán jól kialakított tér nemcsak funkcionális, de inspiráló is. A Studio Trend Interior pontosan erre törekszik: maradandó élményeket nyújtanak akár fix térelválasztásokkal, akár mobil megoldásokkal. kapcsolatban. A csapat szakértelme garantálja, hogy a terekből a legtöbbet hozzák ki. Ha szeretné, hogy a kültér is harmóniában legyen a beltér hangulatával és design üzenetével – legyen az frissesség, természetesség vagy a tiszta, letisztult élmények világa –, érdemes felkeresni Ferenczi Éva lakberendezőt és a Studio Trend Interior csapatát, akik örömmel segítenek, hogy profi megoldással legyen kialakítva a Térelválasztás a kertben télen-nyáron.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455