Irodai szék otthonra vagy irodábaAz alábbi írás abban igyekszik segíteni, hogyan találhatjuk meg a számunkra megfelelő irodai széket.

Mindenekelőtt különbséget kell tenni áruházi és prémium ergonomikus székek között. Az első csoportba tartozó termékek jellemzően 10-50 ezer forintos ársávba tartoznak, a valódi prémiumkategóriás székek 150 ezertől kezdődnek, de inkább 250 ezer forint feletti összegre kell gondolnunk. Felvetődhet a kérdés, érdemes-e ennyit fizetni egy székért…

Nos, figyelembe véve, hogy a mozgásszervi megbetegedések korunk leggyakoribb rendellenességei közé sorolhatók, illetve az ülőmunkát végzők napi 6-8 órát töltenek a székben, nem is tűnik olyan nagynak ez az összeg. Ha máshogyan közelítjük meg a kérdést, vegyük alapul, hogy egy prémium kategóriás szék átlagosan tíz évig szolgálja az igényeinket; ez hozzávetőlegesen 2400 munkanapot jelent, vagyis látható, hogy egy igazán jó szék napi költsége 105 forint körül alakul. Ez cseppet sem tűnik magas árnak a helyes testtartásért és a fájdalommentes derékért cserébe…

Ha áruházi irodai széket szeretnénk vásárolni lényegesen alacsonyabb áron, olyan tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk, ami a prémium kategóriában természetesnek mondható. Fontos, hogy a szék minél több ponton állítható legyen, vagyis minél pontosabban a saját testformánkhoz alakíthassuk. Mondani sem kell, hogy nem vagyunk egyformák, különböző méretekkel rendelkezünk, így nincs tökéletes szék, csupán tökéletesen beállítható… Fontos, hogy állítani tudjuk az ülőmagasságot; a talpunknak kényelmesen feküdnie kell a padlón, miközben a térdeink közel 90 fokos szöget zárnak. Az állítható kar- és háttámla is kiemelten fontos, ahogyan sok szék esetében a hátrahajtható támla megfelelő beállítása is szükséges.

Görgős szék választása

Apróságnak tűnik, de figyelnünk kell a görgőkre is, ha vannak egyáltalán. A kereskedelmi kínálatban kerekekkel szerelt és fix kialakítású irodai székekkel is találkozunk, előbbiekkel nagyobb számban. A kerekes megoldás kényelmessé teszi a mozgást az asztal körül, de cseppet sem lényegtelen, milyen kerekeket választunk. A kemény műanyagból készült változatok szőnyegen alkalmazhatók, padló esetén gumírozott megoldásra van szükség. Ha aggódunk a padló épsége miatt, érdemes műanyag padlóvédő lapot alkalmazni, de le felejtsük el, hogy ezen a felületen a keményebb görgők igencsak mozgékonyak.

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a párnázásra és a borításra is. A párnázás abban az esetben jó, ha a megfelelő támasztást segíti, illetve képes elosztani a testsúlyunkat. A legtöbb szék textil, mesh anyag vagy műbőr borítással rendelkezik. Mindegyik rendelkezik előnyös vagy akár hátrányos tulajdonsággal, így válasszuk az igényeinknek megfelelőt.

Irodai görgős szék

Ha hajlandók vagyunk kellő figyelmet fordítani a megfelelő irodai szék kiválasztására, illetve sorra vesszük a kereskedelmi kínálatban kapható termékeket, biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelő darabot, ami kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik.