Nemcsak arról van szó, hogy ülőmunka mellett lényeges a rendszeres testmozgás. Már munka közben is tehetsz tested egészségéért. A megfelelő irodabútorokkal és eszközökkel minimálisra csökkentheted az ülőmunka okozta ártalmakat. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi minden szükséges egy megfelelő otthoni irodához.

Dzsungel hangulatú home office

Ergonomikus asztal és szék

Természetesen az irodai munka legfontosabb kelléke a megfelelő irodabútor, vagyis az asztal és a szék. Ezeknél is a legfontosabb a magasságuk. Fontos, hogy a szék magassága állítható legyen, hiszen ez számos másra van kihatással. Ilyen például az egér. Igen, talán nem is gondolnánk mennyit számít, hogy az egér használata közben az asztalon megfelelően, kényelmesen feküdjön alkarunk. Ellenkező esetben igen hamar csukló- és alkari fájdalom jelentkezhet.

A másik tényező a lábak elhelyezkedése. Ergonomikusan akkor megfelelő, ha combunk és alsó lábszárunk egymáshoz képest derékszögben állnak és a talaj stabil támpontot ad talpunknak. Ha túl magas a szék és lábaink a levegőben lógnak, vagy fordított esetben, ha túl alacsony a szék és lábainkat órákon át felhúzva tartjuk, az megterhelő lehet testünknek és az izületeknek.

Még ezek mellett is érdemes óránként felállni az asztaltól és átmozgatni mindenünket, vagy sétálni 10 percet.

Monitor

A legtöbben talán úgy vannak vele, hogy szükségtelen egy monitor a laptop mellé. Csakhogy hajlamosak vagyunk a laptop képernyőjét túl közelről nézni, nem beszélve arról, mennyivel kisebbek rajta a betűk. Ahhoz, hogy a látásunk ne károsodjon, megfelelő távolságból kell néznünk a képernyőt, ezt pedig egy monitor tudja lehetővé tenni számunkra a legkényelmesebben.

Amennyiben bármilyen okból még sincs lehetőségünk egy monitor vásárlására, igyekezzünk kb 30 cm-es távolságból nézni a laptop képernyőt. Ha szükséges, nyugodtan nagyítsuk fel a betű- és oldalméretet.

Hely

Lehetetlen kényelmesen dolgozni, ha nem férünk el az íróasztalon, mert mindenhol könyvek és dokumentumok hevernek. Ha van rá mód, szerezzünk be egy irodai polcos szekrényt mindezeknek, az asztalunkat pedig tegyük szabaddá, amennyire csak tudjuk.

Az AMI bútorok webáruház elemes irodabútorai valódi, természetes faanyagból készültek. A webshop saját asztalosai minőségi alapanyagokból, az esztétikára és praktikumra is odafigyelve készítettek el minden egyes darabot.