Mielőtt még azon gondolkodnánk milyen bútorokat is válaszunk, meg kell terveznünk az étkező helyét. Külön helyiségben lesz, távolabb a konyhától vagy egy nagyobb térben szellősen körbejárható kialakításban szeretnénk azt kialakítani.

Tina asztal

A legszerencsésebb ha az étkezőt a konyha közelében tudjuk elhelyezni, hiszen ez a két funkció tartozik szorosan egymáshoz. Egyes modern konyhák esetében gyakran a konyhasziget folytatása maga az étkező. Az elszeparált étkezők megközelítése nehezebb, de azt javasoljuk, hogy stílusában így is kövesse a lakás többi részében kialakított színvilágot és minőséget. 

A gyakoribb, egybefüggő terekben található zónák már nem különülnek el egymástól. A lakberendezéskor is mindhárom térrész egyidejűleg kerül megtervezésre. A modern trendekben minden évben újdonságokat találunk a nappali bútorok és a konyhai színek világában és ehhez idomulnak az étkező trendek is. Az 50-es évek meghatározó design étkező székei töretlenül népszerűek és egyedi letisztult formájukkal egyediséget és nyugalmat árasztanak. A javarészt műanyag kialakítás szintén a kor forradalmian új anyaghasználatából fakad. A jellemzően kecses lábszerkezetek fából és fémből egyaránt készülhetnek. 

Megnézem a termékeket →

Modern helytakarékos étkező

Fa étkező műbőr székekkel

Kárpitozott étkezőszék

Világos étkező karfás fotelekkel

A fa választásánál érdemes a padló színét is figyelembe venni, hogy inkább kontrasztos színekben gondolkodjunk. A fémlábú változatok jellemzően ezüstös vagy fekete színűek, ami egy kis ipari jelleget is behozhatnak a térbe. Itt az anyagválasztást érdemes az étkezőasztal feletti lámpa stílusához igazítani. Az aprólékos tervezés meghozza majd a kívánt hatást. Akik az ipari stílus helyett az elegáns irányába indulnának el, számukra jó választás lehet egy kényelmes és puha étkezőfotel bársony kárpittal és hosszú pálcaszerű lábbakkal akár réz színben is. 

Megnézem a termékeket →

Hatszemélyes étkező

Fémlábú székek Eames stílus

Modern étkezőasztal fából

Gyakran látjuk ezt változatot kör alakú asztalok körül, márványmintás konyhapulttal, vagy kőmintás asztallappal. Az étkezőfotel előnye, hogy puha, esetleg karfás kialakítása lehetővé teszi, hogy a közös étkezést követően még akár órákig is kényelmes ülést tegyenek lehetővé. Az áruk minden esetben magasabb de a komfortfokozatuk miatt megérti a ráfordítás.

Az étkezőasztalok kiválasztásánál a használók, illetve az időnként érkező vendégek számát kell kalkulálni. A kinyitható asztalok esetében is számoljunk bőven helyet, mert nagyon kényelmetlen az étkezés ha túlságosan szorosan kell egymás mellett ülni.  Gondoljuk arra, hogy a tömörfa bútor nehezebb, de minden esetben minőségi benyomást fog kelteni. Egy szép étkező esetében ne használjunk terítőt, mutassuk meg a szép felületeket, vagy éppen a centrális kialakítású stílusos asztallábakat. Ezek az apró részletek mind hozzájárulnak a térből érkező esztétikai élményhez. Érdemes tehát jól választani, és átgondolni azt, hogy milyen bútordarabokkal szeretnénk a következő években együtt élni.