Az elmúlt 20 évben a fürdőszoba és a fürdőszoba-stílusok megítélése lakberendezési szempontból gyökeres változásokon mentek keresztül. Hobbi lakberendezési kurzusainkon a legkisebbtől a legnagyobb átalakításig további ötletekkel és gyakorlati megvalósításhoz szükséges tanácsokkal szolgálunk minden érdeklődőnek. A praktikus térszervezésen túl bemutatunk különböző stílusokat, bútorozási alapelveket, burkolási technikákat, minden olyan kérdésre választ kaphat, amely segíti a minőségi és harmonikus otthon kialakításában.

Ki nem érezte még azt soha, hogy jó lenne elmenekülni a világ zaja elől? Hogy pár csendes percet önmagára fordítva feltöltődjön, csak álmodozzon és átadja magát a testi-lelki felfrissülésnek. Melyik szoba a legalkalmasabb arra, hogy magunkra csukjuk az ajtót – akár még be is zárva, anélkül, hogy ez a családból megdöbbenést váltana ki? Méretétől függetlenül a fürdőszoba az egyik legalkalmasabb helyiség arra, hogy csendben elvonuljunk, ehhez azonban csak akkor lesz kedvünk, ha olyan atmoszférát tudunk ott teremteni, ahol szívesen időzünk. Szerencsére, néhány kreatív ötlettel könnyű a fürdőszobát feldobni, hangulatát megváltoztatni. A színes bútorok, vagy kiegészítők barátságossá tehetnek bármilyen fürdőszobát:

- A színválasztásnak illeszkednie kell a helység stílusához és a már meglévő szaniterekhez.
- A színekkel körültekintően kell bánni: a túl sötét falak nyomasztóvá tehetik a fürdőszobát. Ezzel szemben, a világos színek optikailag nagyítják a teret.
- A színeket a különböző kiegészítőkkel csempészhetjük be leginkább, amelyek a divatnak megfelelően igen sokfélék lehetnek. A színes - egyszínű, csíkos, vagy mintás - törölközők mellett a szappantartók, fogkefetartók és fürdőszoba-szőnyegek széles választékával találkozhatunk.
- Kis méretű fürdőszobában a világos színek legyenek túlsúlyban, a nagyobb terekben viszont, bátran keverhetjük a sötét illetve a világos kiegészítőket.

A hosszabb távra tervezett változtatások mellett a fürdőszoba hangulatát az adott évszakhoz is alakíthatjuk:

- Nyáron válaszunk világosabb, élénkebb színű törölközőket, és ehhez illő természetes színű szappant. A kád és mosdó peremét kövekkel, tengeri kagylókkal díszíthetjük.
- Télen sötétebb, ill. melegebb színvilágot választhatunk, és gyertyákkal, mécsesekkel tehetjük barátságosabbá fürdőnket.

Ha kedvet kapott fürdőszobája felfrissítéséhez, kezdje a következőkkel:

- Vegyen ki mindent a fiókokból, szekrényekből és polcokról. Gondosan válogassa át, mire van szüksége, mik azok, a tisztálkodási, szépítkezési, vagy tisztító szerei, amiket valóban használ.
- Szabaduljon meg minden felesleges dologtól: ha valamit legalább 3-4 hónapja nem használt, arra nincs is szüksége! Fontos, hogy a régi, sosem használt dolgokat kidobva, helyet teremtsen az újnak, arról nem is beszélve, hogy a sok felesleges dologtól a fürdőszoba rendetlennek és zsúfoltnak tűnhet.
- A rendrakás után alaposan takarítson ki és mosson fel, a tiszta fürdőszoba hangulata már önmagában is pozitív.

Fürdőszoba: a színek stílusmeghatározó szerepe

Ha nagyobb változtatásra szántuk el magunkat, induljunk ki a legnagyobb felületekből:

- Találjuk ki milyen színű falat, csempét, bútorokat szeretnénk. A színvilág kiválasztásakor kerüljük a sokféle, ill. kontrasztos színeket, árnyalatokat. Nyugodt, elegáns hatást érhetünk el, ha a nagyobb felületeknél csupán 1-2 színre koncentrálunk. A különböző kiegészítők úgyis számtalan színt, formát visznek a térbe.
- A mennyezet legyen minél világosabb, ez könnyebbé és világosabbá teszi a helyiséget. A sötét mennyezet optikailag közelebbinek tűnik, lenyomja a teret, amit különösen a kis méretű fürdőszobáknál kerülnünk kell.
- A falak színe lehet a mennyezettel megegyező, vagy egy sötétebb árnyalat. A doboz-hatás elkerülésére két megoldás van: tartsunk meg minél több festett falfelületet, csak a mosdó, a kád, és a zuhany környékét csempézzük, vagy körbeburkolás esetén kerüljük a teljes, mennyezetig tartó csempézést.
- A fürdőszoba falát lemosható festékkel, vagy különböző színű és mintájú lemosható tapétával fedhetjük be.
- A burkolat szine, anyaga, felülete és kiosztása illeszkedjen a fürdőszoba méretéhez, fényviszonyaihoz és a lakás stílusához. A padlót érdemes a falnál sötétebb árnyalattal burkolni.
- Ha a buroklatot nem tudjuk lecserélni, speciális festékkel átfesthetjük a csempéket, akár a padlón is, ami 1-2 évre átmeneti megoldást jelenthet.
- A zuhanyfüggöny kiválasztásánál szintén körültekintőnek kell lennünk. Egy kis méretű helyiségben igen nagy felületet jelenthet, ezért világos, lehetőleg egyszínű, áttetsző, vagy apró mintás függönyt szereljünk fel.
- A régi fürdőszoba-bútort szintén átfesthetjük, vagy letapétázhatjuk, amivel teljesen új karaktert adhatunk a berendezésnek.

A kisméretű fürdőszoba kihívásai

Egy kis fürdőszoba igen hangulatos és barátságos lehet, de a nem megfelelő színválasztás, vagy a túl sok bútor és kiegészítők kavalkádja nyomasztóvá teheti. A zsúfoltság elkerülése érdekében csak a legszükségesebb bútorokat, szanitereket és kiegészítőket engedjük be a térbe.

- Ne kövessük a legutóbbi divatot, ha az nem indokolt: ha inkább a fürdést részesítjük előnyben, nem feltétlenül kell még egy zuhanykabint beerőltetni a kis helyiségbe, illetve ha inkább zuhanyozni szokott a család, lemondhatunk a kádról.
- A zuhanyfülke ajtaja, vagy a zuhanykabin legyen átlátszó, mert így optikailag kevésbé vesz el a térből.
- A burkolat, falak illetve bútorok színe legyen minél világosabb, akár egy szín különböző árnyalatai (tone in tone).
- A különböző kiegészítők, törölközők színvilágával meghatározhatjuk a fürdőszoba stílusát és hangulatát a fiatalostól, a komolyig, a bohémtól, a hűvösebb eleganciáig.
- A kisméretű fürdőszobáknál különösen fontos a jó megvilágítás, ami optikailag növelheti a teret. A lámpák stílusa szintén meghatározza a fürdő stílusát, a modern designhoz egyszerű lámpákat és spotlámpákat válasszunk, de ha barokkosabb berendezésre vágyunk, sokféle falikar és csillár közül választhatunk, melyeket színben illő, semlegesebb spotlámpákkal egészíthetünk ki. Fontos, hogy a különböző stílusokat ne keverjük, hacsak nem éppen az a cél, amire csak nagyon biztos ízléssel rendelkezők vállalkozzanak.
- A nagyméretű tükör szintén tágítja a teret. Stílustól függően ez lehet falra ragasztott, keret nélküli, vagy falra akasztott, a legkülönbözőbb stílusú és színű kerettel ellátott.
- Gondoljunk arra, hogy valamennyi családtag külön akasztóra tehesse törölközőjét, és nem árt ha néhány akasztó marad a ruhák, fürdőköpenyek tárolására is.

Miután kitakarítottuk, szépen át-, vagy kifestettük a fürdőszobát, megújítottuk a burkolatot és kicseréltük a régi lámpákat, érdemes egy pillantást vetnünk a csapok állapotára is. A felújított fürdőszoba összhatását ugyanis a régi, esetleg csöpögő, vízköves csapok jelentősen rontják. Pláne, ha esetleg az idők folyamán egy-egy csapot már kicseréltünk, és így többféle család illetve stílus keveredik.

- Érdemes átgondolni, hogy a fentieket követve, milyen stílusú fürdőszobát alakítottunk ki, és hogy ehhez milyen csaptelepek illenek.
- A csaptelepek kialakítása, formája mellett színezésük (króm, bronzos, aranysárga) is meghatározza az általuk sugallt stílust.
- Választhatunk modern, vagy antikolt, design, vagy hétköznapi csaptelepet, a lényeg, hogy hangulatában erősítse a fürdő stílusegységét.
- Vigyázzunk, ha régimódi, polgári fürdőt képzeltünk el, hiába tetszik óvatosan kell bánni a legfrissebb design alkalmazásával.

Szeretném felhívni olvasóink figyelmét, hogy következő lakberendező tanfolyamok január - februárban indulnak, ezért most érdemes jelentkezni és kiválasztani az Önnek megfelelő időpontot !

www.lakberendezotanfolyam.hu