Franciaágy és ágyneműhuzat

Azonban olyan óriási a választék, hogy ezek útvesztőiben könnyű eltévedni, ha alapismeretek nélkül indulunk útnak. Segítség nélkül előbb-utóbb megelégeljük, és azt mondjuk, hogy nem keresgélünk tovább, megvesszük a következőt, ami a kezünk ügyébe kerül. Ez hibás döntés, ezért nem árt a jó alváshoz egy előzetes útmutató!

Franciaágy és ágyneműhuzat

Franciaágy és ágyneműhuzat

Miért olyan fontos az alvás és annak minősége?
Laikusként az ember nem szokott gondolkodni e kérdésen, általában csak elpanaszoljuk egy családtagnak, ismerősnek, hogy „Már megint nem tudtam egy jót aludni, egész éjjel csak forgolódtam!”, „Megint nem pihentem ki magam, olyan jó lett volna még egy kis alvás!”. Aludni szeretünk, az esetek zömében valahogy mégsem sikerül, aminek következtében egész nap nyűgösek és fáradtak vagyunk. Pedig az alvás alapvető, létfontosságú elemünk! Ha nem pihenjük ki magunkat, szervezetünk máris jelzéseket küld felénk, melyeken a több csésze kávé sem segít, hiszen a koffein nem pótolja az alvást.

A minőségi alvás folyamatos nélkülözése igen nagy hatással van életünkre. Alvászavar és alváshiány esetén kóros folyamatok indulnak el testünkben, és állandósuló egészségügyi problémák jelentkezhetnek, melyek egész életünkre rányomják bélyegüket betegségek képében, aminek következtében csökken a munka- és teherbíró képesség, s leromlik az életminőség is, aztán szedhetjük kialakult bajainkra a mellékhatásokkal bíró gyógyszereket.

A gyakori kialvatlanság miatt testünk nem tud kellőképp regenerálódni, ami például a következő kockázatokat hordozza magában: fejfájás, általános kimerültség, nyugtalanság, ingerlékenység, memória- és koncentrálási gondok, pszichés és mentális kórképek, viselkedés- és magatartászavarok, vérnyomás problémák, étkezési és szexuális zavarok, szív- és érrendszeri problémák, immunrendszer gyengülés, különféle fertőzések, izommerevség, ízületi fájdalmak.
Hogy mindennek elejét vegyük, gondosan kell megválasztanunk fekhelyünket! Ezért ne sajnáljuk alapos információgyűjtésre és válogatásra az időt, s energiát, hogy kiválaszthassuk a számunkra legmegfelelőbb fekvőalkalmatosságot, ami alapvető segítség a kielégítő alváshoz!

A megfelelő ágy és matrac
A tökéletes ágy az ágybetétnél kezdődik, ugyanis a keret csupán a szemet gyönyörködteti, míg a matrac az alvásminőséget befolyásolja! Fontos, hogy vásárlás előtt lemérjük és kipróbáljuk a fekhelyet, hogy biztosan a legkényelmesebbet választhassuk ki! A jó ágybetét a testmagasságnál 20 cm-el hosszabb, egy személy számára pedig legalább 90 cm-es a fekvőszélessége, s az egyéni igénynek megfelelő alátámasztást és komfortot nyújtja, mivel a gerinc pozíciója fekvésnél kritikus fontossággal bír (egyenesnek kell lennie, hogy el tudjon lazulni alvás közben)!

Franciaágy és ágyneműhuzat

Ágybetétet ezen túlmenően nagyon sokféle szempont alapján választhatunk: testsúly szerinti sűrűségűt, szokásos alvópózhoz igazítottat, puha vagy kemény állagút, már meglévő egészségügyi-, csontozati-, ízületi problémákhoz kialakítottat, antiallergént, alapanyag szerintit, izzadékonysághoz ajánlottat, rugós vagy hab alapút (ezeken belül is többféle típus létezik), mozgásátvitelt gátlót (pl. ha párja rendszeresen mocorog), hűvösen és melegen tartót. A tematikus üzletekben szakszerű segítséget kaphatunk a kiválasztáshoz, amit ne legyünk restek igénybe venni! A tisztántartás és védelem érdekében pedig érdemes fedőmatracot is választani, melyet könnyű kezelni.

Ágynemű és ágyneműhuzat
Ha jól döntünk, évekre megfelelő alvótársunk lehet a választott garnitúra! A drágább termékekkel jobban járunk, mint az olcsóbbakkal, mivel minőségileg óriási a különbség. Az utóbbiak mosás közben kifakulnak, állagot vesztenek, és kevesebb ideig bírják, mint a többe kerülő társaik. A kényelmes alvás végett fontos, hogy az ágynemű és a huzat anyaga miből van: jó légáteresztő, nedvességfelszívó, bőrbarát és könnyen karbantartható legyen, s az izzadság és az élő mikroorganizmusok, mint pl. a poratka, könnyen eltávolítható legyen belőle!

Franciaágy és ágyneműhuzat

Ágynemű tekintetében a párna formáján és tartásán van a hangsúly! A legfontosabb, hogy stabilan tartson, ugyanakkor a nyak-, váll- és hátizmokat lazán támassza alá. Szakemberek szerint a 40x80 cm-es átlójú, téglalap párna az ideális. A paplan pedig legyen 20-30 cm-el hosszabb a testmagasságnál, szélessége egyszemélyesként általában 130-150 cm, két személy részére 200-220 cm. Ágyneműtöltetek közül a legelterjedtebb a toll és a pehely, majd a szál töltetetek (gyapjú, pamut, bambusz, len, hernyóselyem, poliészter), és a szivacs, illetve a tönköly.

Bár mindnek más és más a tulajdonsága, egyéni komfortérzettől és igényektől függ, ki melyiket választja (akár évszak szerint is lehet variálni). A természetes töltetek jól szellőznek, könnyűek, egyenletesen terülnek el, jól szigetelnek. A szintetikus töltetek hasonló tulajdonsággal bírnak, olcsóbban, viszont nehezebb súlyú paplanokat eredményeznek.

Mopsz Franciaágy és ágyneműhuzat

Külső fedésként legjobb választás az anyag szövését tekintve a flanel, a szatén, a krepp. Anyagát tekintve jó döntés az antimikrobiális anyagú tencel, mely távol tartja a gombákat és baktériumokat. Természetesen hypoallergén selyem is választható, jóval borsosabb áron. A műszálas ágyneműhuzatokat azonban ajánlott kerülni, mert kellemetlen bőrérzetet adnak, ami rontja az alvásminőséget!