Első lépésként gondoljuk át, hogy minek kell megfelelnie a konyhának. A konyhában nagyon sokat jövünk-megyünk, így célszerű úgy berendezni, hogy minden a kezünk közelébe essen, és legyen kényelmes helyünk eljutni a mosogatótól a tűzhelyig, a munkapulthoz, vagy éppen a kamraszekrényig. Az is fontos, hogy legyen egy tágas, könnyen tisztítható felületünk, munkalapunk az ételek előkészítéséhez, és elkészítéséhez, és lehetőleg ennek közelében helyezkedjenek el az edények, evőeszközök, konyhai kisgépek és minden egyéb, amit gyakran használunk. Nem kell lakberendezőnek lennünk, ahhoz, hogy felvázoljuk konyhánk alaprajzát. Tervezzük meg mi hova kerül, tartsuk be a munkafázisok helyes sorrendjét, mérjük le a távolságokat, használjuk ki a szabad sarkokat és falfelületeket.
Mielőtt elszaladnánk a bútorboltba, tekintsük át milyen konyhai eszközökkel, és edényekkel rendelkezünk. Mérjük fel mennyi helyre van szükségünk ezek tárolásához, és ezekhez igazítsuk bútorvásárlásunkat is. A legjobb konyhabútor az, amelyik nagyon praktikus, ám ez mindenkinek mást jelent. Van, aki az apró fiókok sokaságára esküszik, mások a hatalmas tárolórekeszekre. Mind a kettő jó megoldás, a lényeg, hogy igazodjon elvárásainkhoz és konyhai eszközeinkhez. A tökéletes összhatást fokozhatja, ha egy-egy elemmel sajátos karakter adunk konyhánknak. Egy fehér munkapulton egy hagyomány fa késtartó, metró csempe vagy vagy üveg konyhafal, egy színes tál az asztalon, esetleg egy pink kenyérpirító, fűszernövények, vagy éppen egy átlátszó ajtajú hűtőszekrény az egész konyhát feldobhatja.