Létezik egy megfigyelhető tendencia, ami az utóbbi évek lakberendezésében is jól tetten érhető. Megváltozott a lakástulajdonosok életmódja, új családi dinamika alakult ki, aminek köszönhetően a konyha lett a ház "szíve". A helyiségek összefonódásakor a konyha már kevésbé perifériára elhelyezett bútor. Végül is a túl elfoglalt életünkben a legfontosabb az idő, és az ilyen térkonfiguráció lehetővé teszi a mai modern emberek számára, hogy az étel elkészítését és elfogyasztását összekapcsolják a családdal való együttléttel.

Tervezési szempontból ez a kompozíció megköveteli, hogy a konyhabútor megjelenése ne legyen megterhelve a felesleges tervezési elemektől, és funkcionális, stílusos és letisztult felhasználást kínáljon. Éppen ezért a modern márkák és a tervezők agilis, mozgatható és rendezett bútorelemek kialakítására törekednek a ház vagy a lakás központi részében. A teljesen elrejthető változatok is egyre népszerűbbek, ezekre is mutatunk majd példát. A vonalak és struktúrák e minimalizmusa azonban nem jelenti azt, hogy a konyhabútor nélkülözze az értékes, látványos, esetenként a fényűző anyagokat. 

Szürke konyhabútor inspiráció

A természetes anyagok, mint például a márvány, a gránit, a natúr kőfelületek, a finom erezetű fa, a sárgaréz és a vörösrézréz és sötét tónusú fémek idén is gyakran szerepelnek a tervezők által alkalmazott konyhabútoroknál. Az üveg és a kő új párosításai bukkannak fel, és előretörnek a fémes felületek. 

Minimál konyhabútor szigettel

A konyhaszekrény anyagai 

Ha a konyha központi szerepet játszik a térbeli elrendezésben és összekapcsolja azt a többi területtel, akkor azt jelenti, hogy annak kialakításánál figyelembe kell vennünk a helyiségben lévő bútorok és dekorok egységét. Itt a tervezők választása kissé bonyolultabb, mivel a konyhának nemcsak elegánsnak és már-már művészi kivitelűnek kell lennie, de biztosítania kell a kényelmes mozgást és a kiválasztott anyagoknak is igazodniuk kell a változatos konyhai tevékenységekhez. Kezdve a zöldségek tisztításától a hús aprításán és a szószok keverésén át egészen az ételek sütéséig. Tehát a kortárs konyhai tervezési ötleteknek és anyagoknak ötvözniük kell az elegáns esztétikát a tartós és funkcionális kivitellel és  anyagválasztással.

Az olasz Arclinea karöltve Antonio Citterio-val és az ő zsenialitásával ilyen konyhát tervezett. 

Arclinea konyhabútor Antonio Citterio tervezte

Konyhai szobor-esztétikájával az Arclinea - Lignum et Lapis egy kifinomult kialakítású konyhasziget, teakfa borítású fiókokkal oldalpanelekkel. A masszív carrarai márványlap felső egy meghosszabbítást kapott. Az egyik oldalon lábtartós bár funkcióval kínál ülőhelyet a vendégeinek, másrészt pedig egy főzésre alkalmas munkafelület ad gyönyörű dió-betétekkel, süllyesztett indukciós főzőlappal, valamint egy mély rozsdamentes acélból készült mosogatóval és csepegtetővel.

Arclinea konyhabútor Antonio Citterio által

Egy másik, fényűző hangulattal rendelkező csodaszép bútor az Arabescatto Corchia konyhamodell, amelyet a szép arabeszk márványból inspirált. A csillogó márvány felületek visszatérnek a konyhai tervezési trendekbe. Az új technológia és innovációk azonban lehetővé teszik, hogy ezek kiváltói helyettesítői, márvány vagy kő hatású felületek és érdekes textúrák lépjenek a természetes anyagok helyébe. 

Arabeszk márvány konyhabútor

Arabeszk márvány konyhabútor sziget

A rejtett fogantyús kialakítás továbbra is trend, hiszen ezek a különleges felületek csak így mutatnak jól. Ha az élbemart változatot is nélkülözzük, akkor az ajtók egy enyhe nyomásra fognak nyílni. 

Fogantyú nélküli konyhabútor

A Dada legújabb konyhája természetes és kifinomult anyagokat, mint például az üveget, bronz ötvözetet, nyers fémet és gyönyörű fafelületeket kombinál, ezzel elegáns és meleg tónusú hangulatot kelt.

Félszigetes konyhabútor sötét színben

Csodálatos texturális élményt érhetünk el ezzel a rendkívül látványos rusztikus kőfelületekkel bevont konyhával. A konyhasziget felfüggesztett fő blokkjának vizuális illúziójával a súlytalanság érzetét kelti. Az anyagok közötti harmonikus párbeszéd egyedülálló karaktert kölcsönöz a formáknak.

Konyhabútor kőburkolattal

Konyhabútor kőburkolattal

Nem feledkezhetünk meg a márvány időtlen luxusáról sem. Mindig stílusos, mindig elegáns. A Cesar által készített alkotásban a modern minimalizmus inspirációja ölt testet a gyönyörű sötét márvány egyetlen egyenes vonalú blokkjában. Ezzel igazolva, hogy hogyan emelhetjük a leegyszerűsített szépséget luxus színvonalra.

Fekete márvány mintás monolit konyhabútor

Fekete márvány mintás monolit konyhabútor

A legfontosabb konyhabútor trendek 2020-ra

Fekete konyhabútor réz dekorral

1. A fém textúrákat kontrasztos színű felületekkel kombinálják

Legjellemzőbb trend a kő, gránit és márványba alkalmazása vagy eredetiben, vagy ezek másolataiban. A fával való kombináció is jellemző lesz. A fémbetétet gyakran használják dekorként is - a konyhai páraelszívó kialakításához, a polcok vagy a konyhasziget konstrukcióinak alapvonalához és a világítóberendezéseknél. Ritkább esetekben fém burkolatot kap az egész konyhaszekrény. Ha igényes anyagokból készül, akkor csodálatos hatása lesz különösen a rusztikusabb körülmények között. Leginkább arany és ezüst fényű, réz és sárgaréz lemezeket válasszunk!

Réz páraelszívó

2. A felső konyhaszekrények megvilágítása

Függesztett fémkeretes polcok vagy belső megvilágítású vitrinszekrények esetén a modern tervezők mélységet adnak a felső szekrények belső világításával. 

Konyhaszekrény világítás

Íme egy kreatív módszer a klasszikus és kissé unalmas elrendezés elkerülésére, ha a konyhai szekrények alsó részébe, vagy a szigetbe is építünk fényforrásokat. Az üvegtok belső megvilágítása nemcsak praktikus, de luxus hangulatot ad és rendkívül dekoratív. 

Konyhaszekrény világítás

3. Sütő, mint fókuszpont a konyhában?

Ez nem csak praktikus, hanem stílusos és modern választás lehet a konyhatervezésnél. A fali szekrények összeállítása, ahol középen, kényelmes magasságban helyezik el a sütőt, meglehetősen népszerű. Ha van helyünk, akár 2-3 db sütőt is egymás mellé építhetünk. 

Fókuszban a beépített sütő

Modern faburkolatos konyha

Konyhabútor 3 beépített konyhagéppel, sütővel

4. Divatos színek a konyhában

A trendekben továbbra is megtalálhatók lesznek a pasztell tónusok. A legjellemzőbb a zöld szín lesz, aminek szinte minden árnyalata dominálni fog. Feketével bátran kombinálhatjuk, például bárszékekkel csaptelepekkel vagy lámpákkal. A fekete szépen keretezi az általunk kiválasztott színt. 

Zöld konyhabútor fekete bárszék

Zöld konyhabútor

5. Az év anyagai

A kőből és a márványból felületek az év anyagai. Azonban ezek rendkívül drágák. Gyakran találkozunk a kőfurnér kialakítással, ami elérhető közelségbe hozza a természetes anyagokat. A lényeg, hogy a finom mintázat mellett monokróm összhatásra törekedjünk. 

Kőmintás konyhabútor

Fémhatású konyhabútor

Márvány mintás konyhabútor

6. A városi terek diadala

A korlátozott városi terek tendenciája kreatív újításokhoz vezet a modern formatervezésben is. Egy érdekes példa erre a Scavolini által készített rejtett konyha projektje ami a Boxlife elnevezést kapta. A falpanelek bezárásakor a konyha minden látható részlete eltűnik. 

Ajtó mögé rejthető konyhabútor urban design

7. A sötét színű konyha továbbra is divatos

A sötét felületek nyers és elsősorban matt felületei lesznek az év trendjeiben. Eleganciát és drámai hatást keltenek, amit az esti rejtett és irányított fények hangsúlyoznak a legszebben. Párosítsuk a sötét árnyalatokat kávébarnákkal, fa színekkel, szürkékkel, tóppal vagy keksz és bézs színekkel, így divatos, meleg és barátságos konyhánk lesz.

Sötét színű konyhabútor

Olasz design konyhabútor

Matt fekete konyhabútor

8. Konyhai színtrendek 

A konyhai környezetben a drámai és fényűző sötét effektusokat egy-egy mély szín alkalmazásával is kiválthatjuk. Ilyen például a sötétzöld. A zöld konyhabútor egy meghatározó stílus ebben az évben. Ezt a színt fűszerezheti néhány fémes díszítéssel, füstös üveggel vagy krémes latte-árnyalatokkal. Íme néhány divatos szín a tervezés előtt állóknak.

Zöld konyhabútor

Petrol zöld - ez egy nemrégiben útjára indult szín, de folytatja pályafutását a következő évben is. Helyenként az 50-es évek amerikai konyhabútorinak színét juttatja az eszünkbe. A zsálya zöld és a vadász zöld szintén a kedvelt színek közé tartoznak. 

Petrol zöld konyhabútor

A sötétkék az utóbbi időben sokak kedvenc választása volt. ( Egykori lakberendező iskolánkban azt tanították, hogy kék konyhabútort ne tervezzünk, mert a nyers alapanyagokra vetülő fényben minden sápadtabb lesz. )  Noha a színek pszichológiája és hangulatmeghatározó tulajdonságai a nyugtató és étvágycsökkentő tulajdonságairól számol be a kéknek, a sötétkék mélyebb árnyalata igencsak mutatós lesz. Harmonikusan kombinálható sok más színnel, különösen a szürkével.

Kék konyhabútor

További konyhabútor inspirációk:

Matt rózsaszín konyhabútor

Matt rózsaszín konyhabútor szekrény világítás

Korallvörös és kőmintás konyhabútor

Konyhasziget szóló

Fém konyhaszekrény

Fém konyhaszekrény ezüst színben

Selyemfényű sárgászöld fémes konyhabútor

Konyhabútor arany színű frontokkal

Arany színű konyhaszekrény

Fém hatású dekor konyhabútor sziget világítással

Sötétbarna konyhasziget világos dekorelemekkel

Réz színű konyhabútor