Fehér konyhabútor arany színű fogantyúkkal

A konyhatrend előrejelzések egy kis kiruccanást jelentenek a tervezők és gyártók világába, akik minden évben valami újjal rukkolnak elő a nagyközönség számára. Lehetőség nyílik ilyenkor arra, hogy megértsük, mi rejlik az elképzelések és a forradalmi változások mögött, mik az új kihívások, amire a szakma is azonnal reagált. Cikkünkben 18 olyan érdekességet válogattunk össze, ami a 2022-es év konyhatrendjeiben újdonságot jelent. Ezek között megtaláljuk az alkalmazás vezérelte csaptelepet és az üvegezett ajtajú különálló kamraszekrény koncepcióját, illetve a durván csiszolt fém konyhabútor frontokat is. 

Erőteljes és bátor színhasználat

A konyhabútorokon alkalmazott sötétebb színek már az utóbbi 2-3 évben is az új trendekhez tartoztak. A gyártók ennek megfelelően bővítették a színskálájukat leginkább a kék, a zöld és a bordó színek irányába. A színekhez újszerű felületek is készülnek, az élénk változatoktól a metálos fényűekig.  

Szép zöld konyhabútor

Halszálka mintás padlóburkolatok 

Ez az egyedi tervezésű konyha gyönyörű, látványos parkettás padlóval egészül ki, amely ragyogóan illeszkedik a szürkésfekete szekrények mellé. Az egész konyhában markáns sárgaréz és merész zöld kontrasztok  találhatók. A parketta és a halszálkás padló alkalmazása most abszolút trend, ami a jövő évben is folytatódni fog. A halszálkás padlónak nem kell feltétlenül fapadlónak lennie – sok más típusú padló is használható, ilyen például LVT és a kőporcelán is akár francia halszálka változatban burkolva. 

Halszálka mintás burkolat konyhában

Újrahasznosított konyhák

A tudatos vásárlók körében egyre nő a használt konyhabútorok iránti érdeklődés, amit lehetőség szerint a lehető legtöbb bontott elemet felhasználva kívánnak új helyükön beépíteni. Ez a konyha is az újrahasznosítás jegyében szolgálja új tulajdonosait apró ráncfelvarrást követően. A használt konyhabútor vásárlás egy igazi pénztárcabarát megoldás, amellyel a vásárlók akár 70%-os kedvezménnyel juthatnak konyhabútorhoz. Persze azért a lecserélni kívánt bútornak is megfelelő állapotúnak kell lennie. 

Újrahasznosított konyha

A márvány minták kiszoríthatatlanul tartják a frontot

Az erősen erezett márvány burkolat, vagy konyhafal lenyűgözően néz ki a mosogató és a csaptelep mellett. A márvány nemcsak a luxust sugall, hanem tökéletes kiegészítője a fémes felületeknek, például a sárgaréznek és az arany színnek. Válasszon fehér vagy krémes márvány burkolat árnyalatokat, és a merész zöldekkel vagy kékekkel is nagyszerű kontrasztot kap. A gazdagon erezett márványok 2022-ben különösen meghatározó konyhai trendek lesznek. 

Márvány mintás konyhafal burkolat

Tapétát a konyhába!

A tapéták egy új generációja jelent meg a piacon, amik kifejezetten a konyhai felhasználást tartják szem előtt. „Tendencia manapság, hogy egyes lakástulajdonosok tapétával ellensúlyozzák a fehér szekrények és a semleges munkalapok minimalizmusát” – mondja Elizabeth Ockford tapétatervező. "Bár sokan tartanak a tapéta használatától a konyhában a páratartalom miatt, a nem szőtt papír és a jó szellőzés biztosítja, hogy a tapéta hosszú ideig jó állapotban maradjon." Elizabeth azt javasolja, hogy a tapéta felhelyezése és száradása után egy réteg matt vízbázisú lakkot vigyünk fel a tapétára, hogy az összes élt és illesztést lezárja a további védelem érdekében.

Tapéta dekoráció konyhában mintás

Amikor az otthoni iroda a konyha részévé válik

Ez a konyha egy kis irodasarknak is helyet adott. Egy ilyen elképzelés alapvetően nehezen vállalható, de van, hogy egyszerűen nem jut hely a lakás többi részében egy home office állomás kialakítására. 
A több otthoni munkavégzés iránti igény azt a változást hozta, hogy egyre több lakástulajdonos keres helyet az irodaterületek megfelelő kialakításához. Nem maradt más, mint hogy a tervezők is a lehető legtöbbet hozzák ki ebből a funkció-párosításból. 

Klasszikus konyha virűgokkal

Tömörfa konyhák

Lehet, hogy a tömörfából készült konyhák ötlete nem újdonság, de az a szemlélet, ahogyan a tervezők most ünneplik a fa szépségét a konyhában az az. A fa mintás felületek népszerűek ma is, de azért a tömörfa mégis más. Egyedi rajzolat, egyszeri és megismételhetetlen. A tömörfa ára sajnos csak emelkedni fog a következő években de ha belefér a büdzsébe, akkor egy páratlanul szép konyhánk lesz. 

Tömörfa konyhabútor

Okos konyhai csap

A Grohe Blue Professional szűrt, hűtött és szénsavas vízcsapja okostelefonról vezérelhető. Az okos konyhai alkalmazások és gépek szerepe, 2022-ben növekedni fog. A fejlesztések egyre izgalmasabbak és lenyűgözőbbek. A sütőktől, amelyek recepteket készítenek az Ön nevében, és átveszik az intuitív hőmérséklet-beállítás szerepét, a vásárlást megrendelő hűtőszekrényekig a lehetőségek szinte végtelenek. Azok a forró vízcsapok, amelyektől néhány évvel ezelőtt mindannyian csodálkoztunk, szintén fejlesztésen mentek keresztül – a legtöbb intelligens csap most már forralt, hűtött, szűrt és szénsvat is adagol - egyes típusok azt is lehetővé teszik, hogy pontosan beállítsa, milyen összetételű szénsavas vizet szeretne. 

Okos csaptelep

Minimalista konyhatervezés és kortárs konyha

A minimál konyhabútorok egyik fő jellegzetessége a sok tárolóbútor, amit letisztult felületek takarnak. Ebben az évben a minimalista konyhák új generációja tűnt fel, amik nyugodt elvonulást kínálnak mozgalmas életünk elől. Erre a változatra mutatunk most egy példát. 

Minimál konyhabútor

Fenntartható és környezetbarát konyhák

2022-ben a konyhabútor gyártás is a fenntarthatóság irányba halad. De mit is jelent ez pontosan? A fa alapanyagok beszerzése ellenőrzött forrásból történik, illetve 100%-ban megújuló villamos energia felhasználásával készül. A gyártási folyamatból származó fahulladékot is teljes egészében újrahasznosítják elsősorban a gyártási helyek fűtésére. A fenntarthatóság mindannyiunk számára fontos. 2022-ben a zöld konyhák számának meredek növekedése várható. Mi magunk is számos lépést megtehetünk a környezetbarát konyha kialakítása érdekében, legyen szó a hatékony hulladékgyűjtő felszereléséről vagy csak az A-besorolású készülékek vásárlásáról.

Újrahasznosítható konyha 2

Megújuló konyhai világítás

A konyhai függeszték lámpák egyforma és kissé monoton búráit a színes üveglámpa kombinációk is felválthatják. Persze azokat a lámpákat is nagyon szeretjük, de tény, hogy a színes üveglámpák elbűvölő látványt tudnak nyújtani az esti órákban. 

Színes lámpák konyhában

Étkező zónák sarokpaddal

Az alábbi konyhán egy konyhaszigettel kombinált étkező egységet látunk, amit kényelmes padokkal egészített ki a tervező. Nemcsak a konyha terét és arányait használják ki jobban ez az elrendezés, de intimitást és a vidámságot is hozhatnak a mindennapokba. A pados kialakítások továbbra is hódítanak, ezek a kombinációk fal melletti étkezők kialakítása esetében lehet jó választás. 

Étkezőpad kombináció

Szemet gyönyörködtető eklektikus konyha

Tökéletes példa az élettel teli konyha megjelenésére. Ez a tágas skandináv otthonba berendezett konyha fehérre meszelt padlóval és mennyezettel, valamint a vintage és a századközepi bútorok eklektikus keverékével rendelkezik. Olyan konyhát szeretne, amely azt sugallja, hogy "jöjjön be, pihenjen, érezze magát otthon"? Akkor a 2022-es konyhai trend, amelyet imádni fog, az "élő konyha" megjelenés. Ez egy olyan trend, amely azt az elképzelést foglalja magában, hogy a konyha többfunkciós tér legyen, ne csak olyan hely, ahol a főzés történik. Ezt az érzést például úgy érhetjük el, ha a konyhában kályhát, pihenősarkot, sok polcot helyezünk el. 

Hívogató otthonos konyha

Kamrák üvegajtókkal

A különálló kamrák ajtaja ezekkel az üvegezett kivitellel egészen átalakítják a konyhák arculatát. Egy szépen megvilágított kamra fénye szép világítást ad a környezetnek és térnövelő hatással bír. Erre most két szép megoldást is mutatunk. 

Üvegezett kamra ajtó konyhában

Üvegkeretes kamraajtó konyhatrend