A konyhatrendek, a konyhák színei, anyagai, elrendezései minden évben változnak, frissülnek. A gyártók kísérleteznek, a tervezők alkalmaznak, mindezek pedig a globális lakberendezési trendekbe integrálódnak. Vannak alapirányzatok, a fenntarthatóság, a természetes anyagok használata, amik valószínűleg hosszú évekre a trendek alapjai maradnak. Minden más erre épül. De mindig vannak érdekes részletek és ötletek, amiért érdemes idén is végignézni konyhatrend előrejelzésünket. 

Nagy étkező a konyhában

Sok természetes fényt a konyhába!

Az idei népszerű trendek között a fény maximalizálása jelenik meg a konyhákban. Utólag persze ezt nehéz kialakítani, de családi házak tervezésekor ez prioritást élvezhet. A nagy méretű ablakok, a világos árnyalatok és a fényvisszaverő felületek még jobban fokozzák a ragyogást. 

Világos konyhai terek

Fókuszban a családi együttlét

A kényelmes, hangulatos terek elegendő ülőhellyel a család számára elsőbbséget élveznek a lakóépületekben. A kényelem és a stílus egyensúlya azonban elengedhetetlen a jövő családbarát tereihez. Sőt, itt a négymancsos családtagok is helyet kapnak. A továbbfejlesztett konyhaszigetek szépen beépített etetőállomásokkal rendelkeznek. Konyhaszigetre vagy akár oldalsó szekrénybe is beépíthetőek.

Közös étkezés a konyhában

Luxus kicsiben 

Az új trendekben a luxus nem igényelnek nagy tereket. Megjelenhetnek egy kis konyha pazar konyhafalán, egy okos konyhaigép formájában vagy egy drága és különleges fogantyú képében. A cél a megfelelő hatás elérése. Ez az irány a bérbe adott lakásoknál is nyomon követhető, ami a magasabb bérleti díjban realizálódik. 

Konyha luxus elemekkel

Ökocentrikus tervezés

Az organikus felhasználást favorizáló lakberendezésben tovább nő a természetes és fenntartható forrásból származó alapanyagok térnyerése. A műanyagnak, - hacsak nem újrahasznosított - távoznia kell ezekből a konyhákból. 

Műanyagmentes konyha

Natúr fa konyhabútor gömb lámpákkal

Fektessen többet a konyhába!

A konyha döntő hatással van egy lakás megvásárolhatóságára. Gyakran előfordul, hogy a potenciális ingatlanvásárlók végül elállnak a vásárlástól, mert nem szerettek bele a konyhába. Az ingatlan általános növelése mellett egy megújult belső tér is élvezetesebb lesz a napi használat során.  

Fényűző konyha

A kontraszt trend marad

Továbbra is népszerűek maradnak a kontrasztos, elsősorban famintás, vagy tömörfa konyhák, valamilyen sötétebb árnyalattal kombinálva. Illetve a fa, kő, fém, és üveg anyagok párosítása. Különösen izgalmas a kerámia feltűnése az alapanyagok között. 

Kontrasztos konyha fa felülettel

Helytakarékos konyhaszekrény megoldások

2023-ban a konyhai trendek a legtöbbet a kompakt belső terekből kihozzák. A nagyvárosok kis lakásaiban szükség van az ötletes megoldásokra. Előfordul, hogy egy kis kompakt konyha több más funkcióval is osztozik. Az alábbi képen a léces tolóajtó elhúzható a hálófülke elé, de a konyhaszekrény is eltakarható vele igény esetén. 

Léces tolóajtóval leválasztható konyha

Matt és sötétebb árnyalatok

Úgy látszik a korábbi évek zöld és kék konyhatrendjeit megszerették az emberek, az új irány a matt felületek irányába tolódik. A környezettudatosságnak köszönhetően, egyre többen választják a teljes csere helyett a konyha részleges felújítását vagy átfestését valamilyen ökofestékkel. 

Vidéki elemek modern konyhában

Márvány minták nagy felületekhez

A gyönyörű márvány és kőminták a konyhabútok világában is hódítanak. A szigeteken túl a konyhafalakon is előszeretettel láthatók. Csak ott érdemes használnunk, ahol tud érvényesülni legyen szó a világos, vagy a sötétebb árnyalatokról. 

Elzárható konyhai polcok

Csak egészségesen! 

A nem mérgező felületek elengedhetetlenek az egészséges konyhai környezetben. A munkalapok tömör természetes kőből, márványból, fából vagy fémekből készüljenek. 

Munkalapok természetes anyaggal

Karakteres konyhapultok

Sokan talán egy monokróm munkapulton tudnak a legjobban dolgozni. A 2023-as munkalap trendekben viszont a gazdagon erezett kőmintás felületek dominálnak. 

Erezett munkalap

Kőszemcse mintás felület

A kőszemcse minták reneszánszukat élik, a szemcseméret pedig egyre nőtt az utóbbi években. Ez a dekor szintén használható munkalapokon. Azonban vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert zavaros lehet az összkép. 

Terrazzo kőszemcsés munkalap

Rozsdamentes acél 

A minimál megjelenésű, mégis barátságos rozsdamentes acél konyhabútorok 2023 legvonzóbb trendjei közé tartoznak. Sőt, nem csak a pult, hanem az egész konyha kaphat fém frontokat. A változatos, szálcsiszolt, tükrözött, lézernyomott és matt felületek számos belső stílushoz jól illeszkednek.

Rozsdamentes acél felületek a konyhában

Energizáló színek

A színek megfelelő párosításaival energizáló hatást érhetünk el, ami a napi tevékenységek mellett is jó hatással lehet a közérzetünkre. 

Kék konyhabútor világoskék reggelizőszékkel

Matt fekete konyha 

A fekete több, mint egy mély kontrasztos alap- vagy kiemelő alapszín. A legsötétebb árnyalatú felületek és anyagok sokfélesége révén réteges belső teret hozhat létre csak a fekete felhasználásával. Ráadásul a konyhai festékek 2023-ban több tucat vonzó fekete árnyalattal rendelkeznek majd. 

Fekete és fa konyhabútor

Olajzöld konyha 

A gyengéd olajbogyó zöld árnyalat elragadó alternatíva lehet a konyha szerelmeseinek. Ez a kellemes szín kifejezetten jól párosítható fehérrel vagy feketével. De egy menő szürke kombóval vagy egy élénkebb terrakottával felejthetetlen teret varázsolhatunk magunknak. 

Olajbogyó zöld konyhabútor

Nyaraló stílusú konyha

Vanília árnyalatok

A tejeskávé vagy a fűszeres vanília árnyalatok a természetes és egyszerű terek színei lehetnek. Üde,  frissítő, ugyanakkor melegítő fényt adnak a belső térnek. Ráadásul a semleges tónus kiválóan alkalmas arra, hogy a legtöbbet hozza ki a 2023-as konyhai falburkolat trendekből.

Tejeskávé konyhabútor fényes felület

Művészet a konyhában

A kevés, de merész díszítőelem a jövő konyháinak titkos alapanyaga. Várhatóan túlméretezett műalkotások vagy különleges szobrok hamarosan ellopják a látványt ezekben a belső terekben. A kortárs festmények egyszerűen beilleszthetők a konyhai átalakítási ötletekbe. A végeredmény garantáltan látványos lesz. 

Óriás festmény konyhában

Valami szokatlan

Az idei trendekbe belefér, hogy a konyhába valami vicces, szórakoztató, vagy valami kevésbé odaillő dekorelem is feltűnjön. Ez szinte bármi lehet, egy bonsai fa, egy szokatlan dínó, egy színes kerámiafigura, ami magára vonja a tekintetet. 

Meghökkentő részletek a konyhában

Backsplash vagyis a konyhafal burkolat újdonságai

2023-ban visszatérnek az Art Deco stílus dekorok méghozzá hő- és nedvességálló tapéta formájában. Ez egy új irány a jelenlegi kerámia vagy kőporcelánok után. Ha a tapéta az amim ami Önnek kell,  akkor egy impregnálást követően máris használható. Persze itt is törekedjünk a nem mérgező, vízbázisú matt lakk használatára. 

Konyhafal burkolat vízálló tapétával

A fémek uralma

A réz, a bronz és az arany az elkövetkező évek dekorációinak kedvencei közé tartoznak. Csillogó vázák, tálak, lámpák is feldobhatják a dizájnt. Az árnyalat minden bizonnyal kellemes érzést ad, különösen a hidegebb, márvánnyal teli helyeken. Sőt, a fémes felületek jól passzolnak a 2023-as konyhaszekrény-színtrendekhez. A réz a bronz és az arany együttes használata ajánlott eltérő színeik ellenére. 

Változatos fém elemek színek

Rejtett fények

Nem titok, hogy a világítás nagyban befolyásolja a konyhabútor megjelenését és hangulatát. A megfelelő világítástervezés a legtöbbet hozza ki a konyhából, és segít a lehető legteljesebb kihasználásban. A ravasz rejtett fények a kontúrokat hangsúlyozzák, miközben a hangulatvilágításról is gondoskodnak. 

Dekoratív konyhai lámpák

Aszimmetrikus világítási trendek 

Az aszimmetrikus függesztékek szakítanak az egyforma lámpák világával. Egy kollekció részeiként, azonban többféle formában jelennek meg az új konyhai lámpák. Ha szereted az aszimmetriát, akkor bátran kísérletezz!

Aszimmetrikus függeszték lámpa konyhapult fölé

Kőmintás konyhafal burkolat