Inspirációként szolgálhatnak emellett a legújabb trendek, ezenkívül az egyes színek pszichológiai tulajdonságait is szem előtt tarthatjuk a választásnál.

Fényes felületű konyhabútor frontok

Színek, melyekkel nem foghatsz mellé

Megszokhattuk, hogy minden év rendszeresen új lakberendezési és konyhai trendeket hoz magával. Ha a konyhai színekről van szó, idén a természetből meríthetünk inspirációt. Nemcsak a földszínek népszerűek, hanem a zöld árnyalatai is.

A jól bevált klasszikus természetesen továbbra is a fehér, amellyel sosem lehet melléfogni, hiszen egy időtlen szín, mely soha nem megy ki a divatból. Ráadásul nemcsak más színekkel, hanem fa vagy fém kiegészítőkkel is könnyedén kombinálhatjuk. A spektrum másik végén a szintén népszerű fekete vagy antracit konyha áll, amely első pillantásra lenyűgöz luxus megjelenésével. A sötét konyhaszekrények szintén nagyon jól kombinálhatók fával és fémmel.

Modern elegáns konyhabútor

A konyha mérete és elhelyezkedése is fontos

A konyhabútor kiválasztásakor nemcsak a dizájn játszik fontos szerepet, de meghatározóak a helyiség jellemzői is. Ha a konyha kisebb, és napfényhiánnyal küzd, egy sötét konyhaszekrény nem a legelőnyösebb választás. Egy fehér vagy más világos konyha, amely optikailag feldobja, nyugodttá és oldottá teszi a helyiséget, sokkal jobban illik az ilyen terekbe. Ráadásul, ha olyan fényes felületet választunk, amely jól visszaveri a fényt, még jobban kihangsúlyozhatjuk a fényhatást.

De mi van abban az esetben, ha a fehér konyhaszekrények nem nyerték el tetszésünket, viszont az élénk színek mellett sem merünk elköteleződni? Az arany középutat a pasztellszínek vagy melegebb árnyalatok jelenthetik. Utóbbiból mindig a legvilágosabb árnyalatokat válasszuk. A melegebb árnyalatok otthonos hangulatot kölcsönöznek a konyháknak, míg a hűvösebbek "hideg" benyomást kelthetnek. A melegebb árnyalatok különösen az északi fekvésű konyhákban nélkülözhetetlenek, ahol nincs elegendő napfény. Az ilyen konyhák gyakran önmagukban is hűvösebbnek tűnnek, így a meleg színpaletta természetes egyensúlyt ad nekik. A nagyobb konyhákban, ahol szintén sok a napfény, megengedhetjük magunknak, hogy többet kísérletezzünk. Az ilyen konyhák elviselik a hűvösebb tónusokat - valamint a sötétebb vagy merészebb színek is jól mutathatnak itt, kellemes kontrasztot teremtve.

Japandi konyhabútor

Színpszichológia a konyhában

Nem titok, hogy a színek nagy hatással vannak a lelkivilágunkra. Ezt az új konyha tervezésénél is kihasználhatjuk. A piros szín például étvágyserkentő tulajdonsága miatt kedvelt, mely ugyanakkor pótolja az elvesztett energiát. Óvatosan bánjunk azonban vele, mivel túlzásba vitt használata negatív érzéseket válthat ki. A sárga szintén jó választás, mivel a napsütést idézi fel, és élénkítő hatású. A zöld jól megválasztott árnyalata megnyugtat és segíti az emésztést, ami a konyhában mindenképpen hasznos.

Otthonos konyhabútor

Ízlések és pofonok

Bár az általános színszabályok nagy segítséget nyújthatnak, végső soron minden az ízlésen múlik. Csak olyan színeket és anyagokat válasszunk, amelyek jó hatással vannak ránk, és amelyek vonzóak számunkra, még akkor is, ha nem a lakásmagazinok oldalait töltik meg. Ez a saját otthonunk és döntésünk. Gondoljunk arra, hogy minden nap látni fogjuk az új konyhát, és hogy a pillanatnyi, élénk narancssárga iránti vonzalmunk nem kell, hogy örökké tartson. Ha hezitálunk, érdemes inkább a semlegesebb árnyalatok felé kacsintgatnunk, és kedvenc színünket csak olyan kiegészítők formájában adni hozzá, amelyeket szükség esetén könnyebben lecserélhetünk másra. Ilyen lehet egy kis konyhai készülék vagy egy színes elem az egyébként semleges falakon.