Az alábbi cikkben a miskolci Mandala Kávézó és Étterem kialakítását mutatjuk be.

Ha már válaszoltunk a KINEK? - kérdésre, a következő az ennek megfelelő MIT? - megtalálása. A bevásárlóközpontokra jellemző, hogy a vendéglátóhelyek egy adott részen helyezkednek el. A várható vendégek másodpercek alatt hozzák meg döntésüket, ezért a tervezésnél arra kell törekedni, hogy a hely olyan plusz hangulatot árasszon, amely által minket választanak. Ezzel egy időben vetődik fel a költségvonzat, azaz a MENNYIÉRT? – mi az a költségkeret, amelyet a vendéglátóhelyre szántak. A megrendelők általában a költséghatékonyságra törekednek hasonló jellegű bérlemények esetén, Így ez a szempont sok esetben komolyan befolyásolja a hely kialakítását.

Helyszín: Miskolc. Bevásárlóközpont. Kávézó. Alapvető szempontok, melyek befolyásolják a tervezést: Felmértük az általunk kialakítandó üzlethelyiség fekvését, annak előnyeit, esetleges hátrányait. Fontos volt tudni, hogy mi a tulajdonos célja, a gyors fogyasztás és / vagy az üldögélő-beszélgetős légkör megteremtése? Átgondolva a többi vendéglátóhely adottságait, kínálatát, egyeztetve a megbízó elképzeléseivel, úgy láttuk, hogy a kereslet oldalon szükség lenne egy meleg, kényelmes, otthonos, beülős helyre, ahol a vendégek jól érezhetik magukat. Az üzlethelyiség adottságai is ennek megfelelőek voltak, mert kissé elkülönült a többi vendéglátóhelytől. Átgondolva a célokat és terveket választottunk egy stílusban ehhez illő nevet: Mandala Kávézó, kicsit keleties légkör, mely találkozik a kávé melegségével, barnaságával, a csokoládé könnyedségével. A színválasztásunkkal is ezt tükröztük; kávébarna, cappucino, méz- olyan színek, melyek tudat alatt fogyasztásra serkentenek.

Bevásárlóközpont jellegéből adódóan a terek alapvetően nagyok, a kialakítás sablonos, a hangulata semleges. Ezért először a meglévő padlóburkolatot takartuk el magas kopásállóságú, de megfizethető laminált parkettával, mely otthonosabbá tette a teret. Hasonló szempontból néhány falat és oszlopot természetes mészkő- díszburkolattal borítottunk. Így sajátos, külön miliőt teremtettünk meg a kávézó számára, látványosan kiemelve a környező vendéglátóhelyek közül. Az ülőbútorok kiválasztásában fő szempont volt az elegancia és a kényelem.

Egyszerű, mégis hangulatos, puha, marasztaló bőrhatású ülőgarnitúra és székek, hozzá csokitölgy színű bútorok. Központi helyet és kialakítást kapott az ülőgarnitúrás rész, ahol akár társaságok is kényelmesen elférnek. Ezt a sarkot mély étcsokoládé-szín falakkal és egy 600 literes mutatós akváriummal tettük hangsúlyosabbá. Az egyik legmarkánsabb egyedi dekorelem a keleties hatású, nagyméretű Mandala logó, amit hátulról dekorfénnyel világítottunk meg. Ezt a hangulatot erősítettük tovább az üveg átriumban lévő lámpatestekkel, melyek hosszan belógva a teret kissé összenyomják, otthonosabbá, melegebbé teszik. A kávézó világítása az intimitást fokozzák, a látványt emeli ki. A nagy felületű ablakokra természetes lenvászon sötétítő függönyöket készíttettünk. A kiegészítő dekorelemeket az alapkoncepcióhoz igazítva választottuk ki, természetes és kellemes hangulatot adnak a hosszú bambusz-szálak, a kavicságyak és a fa kaspók.

Az elmúlt két és fél év igazolta az alapvető elgondolásunkat, a kérdésekre adott válaszainkat, hiszen a megbízó visszajelzései alapján a Mandala Kávézóban minden korosztály szívesen jár és sokan váltak közülük törzsvendégekké.

Tervezés, szöveg és fotók:

Plusdesign Studio Kft.

Iroda: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 49-51.
Tel: 06 1 950 01 29
www.plusdesign.hu