Ennek következtében viszont 2011-re már keresleti piac alakulhat ki, legalábbis az Elephant Holding szerint. Annak, hogy idén jóval kevesebb lakás építésére számítanak a cégnél, az a fő oka, hogy a válság következtében a fejlesztők új projektek helyett jelenleg, a már készülőben lévő, vagy felépült lakásaik értékesítésére koncentrálnak. Ezek a lakások azonban az idei évben valószínűleg elkelnek, s így 2011-re keresleti piac alakulhat ki, azaz kevés új lakás közül válogathatnak majd a vevők. Ez azt is jelenti, hogy az árak emelkedni fognak – vélekedett Zelei Zoltán értékesítési igazgató.

Jelezte, hogy a lakásvásárlást tervezők most még kedvező feltételekkel kereshetnek új otthont, hiszen a sokszor kedvezményes ár mellett vonzóak lehetnek a fejlesztők által kínált egyéb extra szolgáltatások is.

Jelenleg a várakozás jellemző mind az eladókra, mind pedig a vevőkre. Előbb-utóbb azonban napirendre kerül már a vásárlás, melynek lökést adhat az illetékek január 1-jével bekövetkező csökkenése. Így sokan döntenek majd úgy, hogy nem várnak tovább – vélekedett Zelei, aki szerint rosszul kalkulál az, aki további áresésre számít: az ingatlanok ára hazánkban továbbra is jóval elmarad a nemzetközi átlaghoz képest, s hosszú távon inkább az emelkedés lesz jellemző.