Norvégiában Bastöy-szigetén található az ország egyetlen szigetbörtöne. Az itt élők lakhelye azonban inkább olyan, mint egy tip-top norvég falucska. Az elítéltek szépen bebútorozott, LCD-tévés, kábeltévét fogó, saját hűtővel ellátott, rácstalan, hatalmas ablakú bungalókban laknak, műalkotásokkal díszített ebédlőben étkeznek és van napozóágy, szauna, moziterem meg könyvtár is.

Börtön kápolna

Kerti pad

Graffiti a börtönudvaron

Közösségi térben minimál bútor

Közösségi térben minimál bútor

Könyvtár design bútorai

Könyvtár design bútorai

Egyedi konyhabútor a börtönben

Közösségi étkező

Közösségi étkező

Börtön kápolna belső kialakítása

Mászófal elítéltek számára

Sportcsarnok mászófallal

 Fehér egyedi bútor

Norvégia másik börtöne a Halden - szinte egy skandináv butikhotel feelingjét sugározva - rangos belsőépítészeti díjban is részesült. A belső terek 18 különböző színárnyalatúak, így a könyvtár és a munkaterületek narancsszínűek, a lakó- és közösségi terek többnyire zöldesek, míg az úgynevezett hitvesi szoba, ahol a családtagokat lehet fogadni tüzesen vörös. A betonfelületeket téglákkal, acéllal és vörösfenyővel burkolták, mert így az épületek úgy néznek ki, mintha az erdő részei lennének.

A „börtöncellák” fala is a zöld árnyalatot követi és világos színű bútorok, hatalmas ablakok teszik tágassá, az amúgy sem kicsi egyszemélyes cellákat. Minden 10-12 cellára jut egy közös konyha és egy nappali, ahol kanapék, dohányzóasztalok és egyéb modern bútorok szolgálják a lakók kényelmét, de a kápolna igazán modern tervezése sem nélkülözi a színek és a fények játékát.

 Modern börtöncella

Lcd tv a börtönben

Minimál bútor a luxus börtönben

Fogorvosi szék és gépek

Mini fürdőszoba

Csempézett mini fürdőszoba

Beépített szekrény hűtővel börtönben

Az érdeklődőket zenetanár oktatja, a sportolni vágyók személyi edzőt kaphatnak, szabadon kocoghatnak a hatalmas udvaron, vagy akár falmászást is gyakorolhatnak és még a fogorvosi rendelő is hiperszuper. A börtön egyik falára, 1 millió dollárért, Banksy-art stílusban festett hatalmas graffitit egy ismert norvég graffitiművész. A 75 hektáros telken az építészek megőrizték a fákat. Tették ezt egyrészt azért, hogy eltakarják a 20 láb magas biztonsági falat, másrészt azt szerették volna, ha a fogva tartottak látják az összes évszakot. A tervezők (Erik Möller - HLM Arkitektur AS, Norvégia) célja az volt, hogy a koncepció alapja szerint legyen minden világos és pozitív, jöjjenek elő a kontrasztok: kemény és lágy, pontos és organikus, büntetés és rehabilitáció.

 Norvég börtön

Graffiti a börtönudvaron

Térfigyelő kamera

Börtönajtó

A képeket nézve sokakban felmerülhet a kérdés: Ki mondta, hogy a bűnözés nem kifizetődő? De persze mindez meg sem lep senkit, ha elmondjuk, hogy Norvégiában 100 ezer emberre mindössze 69 elítélt jut. Vajon kis hazánkban nagy merészség lenne kijelenteni, hogy néhány ember, a mondáshoz igazodva biztosan ölni tudna ilyen körülményekért?

 Szoboszlai Krisztina