Ha két tételmondatban kellene megfogalmaznunk 2022 legfőbb ingatlanpiacot befolyásoló markereit, akkor ez így hangozna: az ESG, azaz a környezeti, társadalmi és irányítási működési filozófia a bérlők, tulajdonosok és befektetők számára egyaránt megkerülhetetlen iránymutatóvá lép elő. Az általános költségnövekedés (építési és kiépítési kiadások, építőanyagdíjak) különösen az új építésű ingatlanok esetében realizálódik.

Prémium újépítésű lakás

És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a közüzemi díjtételek már 2021-ben is emelkedtek, ám az idei évre a szakértők nagyjából 50 százalékos drágulást vetítenek elő. Önmagában ez az egy tényező az ingatlanpiac egészére komoly hatást gyakorol, túl azon, hogy a rendelkezésre álló statisztikák alapján az elmúlt években ötszörös, hatszoros díjnövekedés regisztrálható az építési telkek áraiban.

Az ingatlanok keresettsége javuló tendenciát mutat!

A fentiek ellenére a 2021-ben 20 százalékos növekedéssel zárt 2020-hoz képest a magyar ingatlanbefektetési piac. A laikus szemmel pozitív mérlegnek ható eredmény természetesen visszapattanásnak számít, aminek a hátterében a koronavírus-pandémia áll. Viszont szakértők egybehangzó véleménye alapján a 2022-es év hozhatja a 2019-es számokat. A külföldi és hazai szereplők aktivitása egyaránt kiemelkedő, ráadásul az ipari szegmens szárnyalása tovább folytatódik. Utóbbi jelenség az online piac fellendülésével függ össze, hiszen ahogy a webshopok felpörögtek, úgy nőtt az igény a raktárhelyiségek, logisztikai egységek iránt.

A hazai lakóotthonpiac sem panaszkodhat. Az új lakások keresettsége szignifikánsan nő, köszönhetően a különböző otthonteremtést támogató rendelkezéseknek. A luxus ingatlanok népszerűsége még az árak emelkedése ellenére is jelentős. A környezettudatos technológiák, a hi-tech rendszerek, az egészségmegőrzést támogató fejlesztések fontossága napjainkban megkérdőjelezhetetlen. A piaci szereplők közül mind többen kutatják tudatosan azokat a prémium lehetőségeket, amelyek nemcsak a jelen, hanem a jövő szempontjából is megtérülő befektetések.

Az exkluzivitás és az elegancia kettőse az ingatlanokkal kapcsolatos elvárások formálója

Azok az ingatlanok, amelyek luxus kategóriába sorolhatóak, nemcsak a jelennek épültek. Mindegy, hogy a beszerzés mozgatórugója az otthonteremtés vagy jól jövedelmező befektetés, ez az a terület, aminek a fejlődése, egyúttal értékmegtartó jellemvonása borítékolható. A mai környezetvédelmi szabályozásokkal összhangban épülő, nem mindennapi technológiai innovációkat felvonultató lakások értéke az idő előrehaladtával nem, hogy nem csökken, hanem folyamatosan nő. A fent érintőlegesen bemutatott piaci kép is ezt bizonyítja. Ahogy arról a statisztikai adatok is egyértelműen tanúskodnak, az ingatlanok iránti kereslet még a pandémia generálta nehézségek ellenére sem torpant meg. Sőt: a 2022-es esztendőben ugrásszerű növekedés várható.

Hiába az áremelkedés, ami felett valóban képtelenség szemet hunyni, az újépítésű, luxus ingatlanok egyre növekedő értéke felülírja a számokat. Arról nem is beszélve, hogy otthonteremtésnél abszolút nem mellékesek a körülmények, amelyek akár évekre, évtizedekre meghatározóvá válhatnak. A modern technikai fejlesztések nyomán a rezsi költsége minimálisra redukálható, miközben az egyéb, kényelmi szolgáltatások a mindennapok szerves részeivé varázsolhatóak. Tehát a befektetés gyakorlatilag már a vétel pillanatában megtérül, majd onnantól fogva stabil, jelentős, növekedő összegekkel leírható hasznot hajt, megingathatatlanul.

A cikket a premiumingatlanok.com támogatta.