Könnyűszerkezetes ház

A világon elterjedt és egyre népszerűbb építési technológia idehaza még mindig alternatív megoldásnak számít, pedig a kimagasló energiahatékonysága miatt nagy szükség lenne rá. Ebben a cikkben szeretnénk eloszlatni a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatos tévhiteket.

Mennyire tartós?

A könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatosan leggyakrabban a tartósság kérdése merül fel, és ez a fő oka, hogy az emberek tartanak tőle. Tény, hogy a szerkezet többnyire fából, esetenként fémből készül, és a falak vastagsága is elmarad a tégla házak falszélességétől. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kevésbé lenne tartós, mint egy téglaház. Sőt! A fa rugalmasságából adódóan megvan az az előnye, hogy jóval ellenállóbb a nagyobb erőhatásokkal szemben is, mint például egy földrengés.

Ház alapja

Természetesen fontos, hogy minőségi és megfelelően kezelt építőfát használjunk a szerkezet kialakításához, ami elengedhetetlen a tartóssághoz. Szerencsére semmit nem kell a véletlenre bízni! A megfelelő minősítésekkel és teljesítményigazolásokkal rendelkező (NMÉ – Nemzeti Műszaki Értékelés, ETA – Európai Műszaki Értékelés) alapanyagok garantálják a szerkezet tartósságát. Hogy mire elég ez? Külföldi példákban akár 100-200 éves könnyűszerkezetes házakkal is találkozni.

Mennyivel olcsóbb?

Sokakban él az a tévhit, hogy a könnyűszerkezetes házak jóval olcsóbbak, mint a téglából épült társaik.

Növekvő energiaárak

Természetesen lehet találni jelentős különbségeket néhol, de ilyen esetekben érdemes ellenőrizni a fent említett minősítéseket és teljesítményigazolásokat. Egy kiváló minőségű könnyűszerkezetes ház nagyságrendileg hasonló összegbe kerül, mint egy tégla ház.

De akkor miért éri meg a könnyűszerkezetes ház mellett dönteni?

  • Jóval rövidebb építési idő.
  • Akár 30%-kal kevesebb energia szükséglet.
  • Könnyű bővíthetőség és átalakíthatóság.
  • Kimagasló hő- és hangszigetelés.
  • Napelemmel 100%-ban lefedhető fűtés.
  • 10%-kal nagyobb alapterület a vékonyabb falaknak köszönhetően.

Mennyire ellenálló a tűzzel szemben?

Fa szerkezet, a fa gyúlékony, tűz esetén azonnal leég az egész ház? Ezen a logikai úton haladva jutnak el sokan arra a téves következtetésre, hogy a tűzzel szemben teljesen védtelenek a könnyűszerkezetes házak.

Ez több pontos is megcáfolható.

  • A megfelelő kezelést kapott építőfa nem kiemelkedően tűzveszélyes.
  • A tűzgátló gipszkarton burkolat akár 40 percig is ellenáll a tűznek, jóval tovább bírja, mint a hőhatásra megrepedő tégla, vagy az eldeformálódó fém.

Tény, hogy a tűz minden házra nagy veszélyt jelent, de az is tény, hogy a könnyűszerkezetes házak nincsenek nagyobb veszélynek kitéve tűz esetén, mint a tégla építésű házak.

Mennyire bővíthető?

A könnyűszerkezetes házak bővíthetősége és a belső falak átrendezése közel sem igényel óriási munkát és bontást. Viszont! A bővíthetőségben van egy korálja ennek az építési technológiának, mégpedig a szintek. A pince szint kialakítása nem jelent gondot, azonban felfelé nem lehet korlátlanul bővíteni otthonunkat. Maximum kétszintes lehet egy favázas épület a Magyarországi jogszabályok szerint.

Osb lapok és fa tartószerkezet

Külföldön találni 6 szintes könnyűszerkezetes házakat is, tehát nem a fa szerkezet a korlátja a több szintnek. Összességében bátran ajánljuk a könnyűszerkezetes házakat, főleg a mostani elszabaduló energiaárak mellett. Fontosnak tartjuk viszont kiemelni, hogy csak olyan cégeket érdemes választani, amelyek rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal. Ez garantálja, hogy otthona több generáción átívelően biztosítsa kényelmét.