Havas János ingatlanközvetítő
Izgalmas kihívásokat, változatosságot és számos lehetőséget kínál azoknak, akik ezt az utat választják. Talán az egyik legkreatívabb értékesítői munka, a fizetéseket illetően pedig határ a csillagos ég.

Változatos, sokszínű munka a színfalak mögött is

Az ingatlanközvetítők munkája igen változatos: az irodai adminisztratív feladatoktól kezdve a lakások, házak személyes megtekintése egyaránt alapvető feladatok. A munka körülbelül 40%-át az adminisztráció és az irodai jelenlét teszi ki, míg a maradék 60% a terepmunka, amikor az ingatlanokat mutatják be és kötnek szerződéseket. A home staging, az ingatlan csinosítása szintén a mindennapok része, hiszen az első benyomás a leginkább meghatározó az értékesítés során. Ehhez nem árt ha van érzéked is, de a jó kommunikációs készség és a kitartás szintén nélkülözhetetlen.

Hogyan válhat valaki profi ingatlanossá?

Röviden összefoglalva: kemény munka, meggyőző személyiség, kitartás és egy nagy adag kreativitás szükséges hozzá. Hiszen az érme kétoldalú: egyrészt hitelesnek kell lenni, másrészt az ingatlannak is szép, minőségi látványt kell nyújtania, hogy első látásra lenyűgözze az érdeklődőket.

Marketing és üzleti érzék

Az ingatlanközvetítő nemcsak az ingatlanokat értékesíti, hanem magát is. A jó hirdetési szövegek megírása és a lehetőségek kiaknázása alapvető fontosságú a sikeres pályafutáshoz. Volt rá példa, hogy egy ingatlanos egy balatoni nyaralót egy népszerű yacht klub magazinjában reklámozott, és onnan talált vevőt. A leleményesség tehát könnyen kifizetődő lehet. Az is fontos, hogy meglegyen az infrastruktúra, és a digitális háttér – ezt egy profi ingatlanos csapat garantálja.

Ingatlanos szakma

Home staging és lakberendezés mesterszinten: a külső is fontos!

Az üres ingatlanok esetében is fel kell tárni a rejtett lehetőségeket. Bármilyen rossz is a helyzet, a home staging az a folyamat, aminek a végén az ingatlanok legjobb fényükben pompáznak. Kellő figyelmet kell fordítani a designra is, hiszen az esztétika az egyik, ha nem a legfontosabb szempont a vevők számára. Gondoljunk csak bele: egy alapvetően jól működő okostelefont vagy laptopot sem biztos, hogy megvesz az ember, ha nagyon csúnya, leharcolt állapotban van. Az ingatlan úgy legyen bemutatva, hogy a vevők minden szempontból meglássák benne az új otthon lehetőségét.

Kapcsolatok és kitartás

Az ingatlanos szakma a kapcsolatokra épít. Az emberekkel való hatékony kommunikáció és kapcsolatépítés nélkülözhetetlen. Sokszor az emberek könnyebbnek gondolják ezt a pályát, mint amilyen valójában. Pedig nem mindenkinek megy, sőt! Rátermettség nélkül nehéz lesz. Hogy egy klasszikust idézzünk: „emeld fel a telefont, és tárcsázz!”

A kérdés, ami mindenkit érdekel: mégis mennyit lehet keresni ingatlanosként?

A fizetési skála igazán rugalmas. A tapasztalat azt mutatja, hogy kezdetben az újonnan érkezők alacsonyabb fizetést tesznek zsebre, de az idő előrehaladtával a jövedelem gyakran jelentősen emelkedik. Az ingatlanosoknak az ügyfélkapcsolatok és az értékesítési teljesítmény függvényében lehetőségük van jóval az átlag alkalmazotti bér felett keresni, és ez teszi ezt a szakmát igazán vonzóvá azok számára, akik hosszú távú karrierlehetőségeket keresnek.