A négy lakásból és egy tágas előtérből álló Design Apartments négy, egyenként is egyedi megfogalmazásban tárja a látogató elé egyedi vonalvezetését. A négy különböző enteriőr vezérszála azonban azonos s így a lakások egymás mellé téve is egységet képviselnek. A vitalitást, individualizmust sugárzó apartmanok vendégei a romantikus, a 70-es minimál, a pop-art, és az art deco stílusok között választhatnak. Hogy többféle igénynek megfeleljen, a négy lakást eltérő paraméterekkel látták el így a szállás üzleti út, családi kirándulás, vagy nászút célpontja is lehet.Az apartmanok koncepciójáról és történetéről a tervező/tulajdonos Pozsonyi Attila mesélt a Lakberinfo.hu-nak…

LI: Honnan származik a Design Apartments alapötlete?
- A létesítmény gondolatának előzményeként tekinthető, hogy 1997 ben mint dj kaptam lehetőséget egy hostel klubjának tervezésére és zenei arculatának kialakítására. Ekkor kerültem először kapcsolatba a szállodaiparral. Zenészként és megszállott utazóként járva a világot az ott szerzett tapasztalatokból kiindulva kezdtem neki a tervezésnek: kerestem egy közlekedési csomópontnál lévő, belvárosi lakást. A koncepció megvalósításánál fontos szempont volt a nagy belmagasság és a nagy alapterület mert hosszában és keresztben is fel akartam osztani az ingatlant. Végül az Üllői úton találtam egyet melynek elrendezése erre a célra pont megfelelő volt. A lakás előszobájából alakítottam ki az előteret. Ebből nyílik 4 darab 2 szintes, összesen 180 négyzetméter alapterületű apartman, valamint egy gazdasági (gépészeti) helység és egy személyzeti mini-garzon is.

LI: Kinek/Kiknek a hatása befolyásolta leginkább a végeredményt?
- Az elképzelés saját, de a tervezésnél komoly segítség volt a Krea Művészeti iskolában szerzett enteriőrtervezői kurzus, amit sajnos a kivitelezés időszaka alatt abba hagytam mert egyszerűen nem maradt a felújítás mellett energiám, hogy ott is jól teljesítsek, azonban igen sokat segített az iskolában megszerzett tervezési gyakorlat. A kivitelezésben igen nagy hasznomra vált az építésztechnikusi végzettségem is illetve az a jó pár lakásfelújítás amin már túlestem. Mintákat nem követtem, mentem a saját fejem után aminek persze olykor megvolt a hátránya is...

LI: Milyen életstílusú, hátterű vendégek szállnak meg a Design Apartmentsben?
- Szinte kizárólag külföldi, többségében fiatal, illetve középkorú turisták, zenészek, művészek, feltalálók, egyszóval akik nem a hétköznapi sémákra vágynak.

LI: Milyen praktikus szempontok, előzetes elvárások irányították a tervezést?
- A jól megszokott szállodai szobákkal ellentétben fontos volt, hogy nagy terek álljanak rendelkezésre önálló nappalival, konyhával és elkülönített hálóval mely minden esetben a felső szintre került. Ezzel is biztosítva, hogy a vendégek valóban otthon érezhessék magukat az apartmanokban.

LI: Milyen stílus, milyen hangulat elérése volt a cél az egyes lakásoknál, illetve milyen eszközökkel sikerült ezt elérni?
- Az apartmanok stílusát alapvetően a bútorok határozták meg, tehát adott volt hogy megfizethető áron klasszikus design-bútorokat használjak amelyre remek megoldást kínáltak az ABCHome jó minőségű design bútorai. Így született a Pop Art Apartment is, melyet a „gömb fotel” inspirált, színeiben mintáiban is ezt a vonalat követi kiegészülve a tulipán székekkel asztallal és sok-sok színnel. Ez az apartman inkább a fiatalosabb lazább embereknél népszerű; voltak már vendégei sztár dj-k, zenészek a világ legkülönbözőbb tájairól, de laktak már itt nemzetközi feltaláló zsenik (egy hazánkban rendezett workshop alkalmával).

Az Art Deco Apartment fő irányvonalát a Wassily illetve a Barcelona szék határozta meg, és adta magát, hogy ezeknek a nagy boltíves térben lesz a helyük. Az Art Deco vezérszíne a zöld melynek árnyalatát a szemben lévő Iparművészeti Múzeum cserepei ihlették melyek visszaköszönnek festmény formájában is a Vajdahunyad várral kiegészülve, amely a középkorú, klasszikus formákat kedvelő vendégeket célozza meg. A Romantic Apartment színvilága a vörös és a rózsaszín árnyalataiból épül fel, amely elsősorban a bensőséges hangulatra vágyó párok kedvence, s nem véletlenül ebbe került a „csók szófa” is. A legkisebb apartmanban a letisztultabb formák, melegebb színek érvényesülnek. Az egész kicsit olyan mint egy ékszerdoboz ezért a gyémánt szék is ebben kapott helyet s így ez lett a Diamond Apartment.

LI: Milyen kihívások nehezítették a kivitelezést?
- A kivitelezés több mint fél évig tartott, s ezalatt igen sok időm ment arra hogy hol találom meg a legjobb ár/érték arányú anyagokat (amely persze a legközelebbi kivitelezésnél már egy komoly profitot jelent) Próbáltam a lakás eredeti nyílászáróit, kilincseit és egyéb értékeit ahol lehetőség nyílt rá megmenteni, egyes dolgokat újrahasznosítani arra törekedve, hogy a régi és az új formák jól harmonizáljanak egymással. De az is előfordult, hogy ki kellet vennem a vakolókanalat a kőműves kezéből és inkább én magam csináltam. Mondhatjuk, hogy sikerült a felújítás szinte minden részéből kivenni a részem s úgy érzem a verejtékes munkának végül meglett az eredménye.

LI: Kik inspirálták a bútorokat és a dekorációt?
- A klasszikus design bútorok a legnevesebb tervezők munkáinak replikái mint Brauer Marcel, Ludwig Miels Van Der Rohe, Charles Eames, vagy Harry Bertoia. A dekorokat és a festést az én ötleteim alapján a Neopaint készítette így született a festett akvárium a konyhabútor között vagy a képregény a Pop Art Apartment-ben illetve a múzeumok az Art Decoban falra szerelt dekorációként, a szobák színei és az egyedi mintázat illetve a „mágikus” szemet pedig a Rapaizm készítette. Külön érdekessége a történetnek, hogy egy design bemutatón látott installációt lefotózva próbáltam megmutatni elképzelésemet a színvilágról amely mint kiderült pont Rapaizm munkája aki a street art emblematikus figurája.

LI: Végezetül, össze tudná foglalni egy mondatba hogy miért válasszák a Budapestre érkezők a Design Apartments-t?
- Célunk, hogy az idelátogatóknak egy külön élményt nyújtsunk az enteriőrökkel, a bútorokkal ezzel is segítve, hogy még több kedves emlékkel gazdagodjon budapesti tartózkodása alatt.

További információk és foglalás: www.designapartment.hu

Bossányi Gergely