Szilágyiné Szabó Krisztina lakberendező gondolatai a nyertes pályázat részleteiről: 

Napjainkban egyre népszerűbb a rohanó hétköznapokból a természetbe és nyugalomba való vágyódás. Kisszékely egy kiváló helyszín arra, hogy megpihenjünk és feltöltődve nézzünk szembe a mindennapok kihívásaival. Fontos célom volt, hogy a házban a lakók megpihenhessenek és feltöltődhessenek az „élvezem a házam” mottó jegyében: egyfajta menedékként tekinthessenek a hétvégi házra, egyszerre élvezhessék a természet közelségét és értékeit, valamint a modern lakberendezési eszközök és megoldások kényelmét. Hiszen a múltból származó hagyományok és stílusjegyek tisztelete nem zárja ki a jelen- és jövőkori innovációk értékeinek felismerését, alkalmazását. Egy ház megalkotása és berendezése során kiemelkedő jelentőségű a fenntarthatóság és az értékteremtés is, hogy ne csupán épületként, hanem otthonként tekinthessünk környezetünkre, és mindezt hosszútávon tehessük meg.

A belsőépítészeti trend kialakításomat a letisztultság, a használhatóság, az értékállóság, a színek és anyagok ötvözésének harmóniája jellemzik. A mai kor irányzatainak megfelelő lakberendezési elemeket a régi idők hangulatát idéző kiegészítőkkel vegyítettem, ügyelve arra, hogy a stílusjegyek együttesen összhangot teremtsenek. Az épület a hétvégi ház szerepét fogja betölteni, azonban megjelenésben és funkcionalitásban is egy stílusos, minden igényt kielégítő lakóteret igyekeztem létrehozni. A tágas tér és az azt körbe ölelő ablakok gyönyörű panorámát nyújtanak, biztosítva azt, hogy a lakók és vendégeik egyszerre élvezhessék a kisszékelyi táj szépségét és a ház nyújtotta kényelmet. A hagyományos megjelenést és a vidéki sajátosságokat a falakra felhelyezett természetes mészkő és homokkő keverékéből készült Pietra kő, a natúr fahatású anyagok, valamint a térben álló, egyedi gyártású bioetanol kandalló szimbolizálja. A modern formavilág pedig a bútorok, többek között a sarokülő, a médiafal komódja, a konyha, az étkezőszékek és a mennyezeti sínrendszeres lámpa által képviselteti
magát.

A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy olyan élettereket alakítsak ki, melyek a ház stílusának és a család elvárásainak is megfelelnek. Így a nappali és az étkező egy légtérben van, a konyhát burkolatváltással, a mennyezetet díszítő lambériával és látszó gerendával választottam el. A konyhát a terasszal szemben elhelyezett hatalmas konyhasziget és a beépített konyhai gépek teszik igazán praktikussá és egyedivé. A konyha és a terasz közötti tér elhúzható tolóajtóval egyesíthető. Színvilágot a natúr Country bükk anyagával a hozzá jól illeszkedő szürke árnyalatokkal, gyöngyszürke és onyx szürke felhasználásával alakítottam ki. A falak mindenhol fehérek, az ablakkeretek sötét színűek, ezt egyensúlyozva és egyben kiegészítve a tartó szerkezeti acél oszlopokat natúr fával burkoltam.

A tradicionális natúr anyagokhoz és a modernebb szürkés színekhez illeszkedve a lámpákkal indusztriális stílusjegyeket is megjelenítettem. A szülői hálószobán az előzőleg kialakított szín- és anyagvilágot követtem. Az ágy elé egy előtétfal került, melybe az üvegpolcokkal és világítással rendelkező éjjeli szekrényeket falfülkés megoldásban helyeztem el. Fontosnak tartottam, hogy kortárs díszítőelem is jelen legyen a hálószobában, ezért a falra Mopa Artdeco 3D fali panelek kerültek. A gardróbszekrény egyedileg tervezett gyöngyszürke és country bükk színben készült. A szülői fürdőszoba közvetlen a hálószobából nyílik, melynek stílusát a natúr anyaghasználat és a szürke színek kombinációjával viszi tovább. Anyaghasználat tekintetében Argenta famintás burkolatot ötvöztem a terazzo mintával, ez a megjelenés a mosdó helyiségre is jellemző.

Az emeleten a gyerekek és a vendégek hálószobájára is jellemző, természetet idéző hangulat letisztultsága mellé izgalmas, de a harmóniába illő részleteket, például dekorpaneleket és modern lámpákat tettem. A két stílus közti egyensúly megteremtése mellett a funkcionalitás is fontos szempont volt, ennek megfelelően íróasztalok, gardróbszekrények és polcok egészítik ki a szobákat. Gyerekszobákhoz közös, de a folyosóról nyíló fürdőszobát alakítottam ki. A folyosó másik végén pedig a vendégszoba vendégfürdővel kapott helyet. Így a hétvégi házban is a saját otthon kényelmét élvezik a gyerekek és a vendégek egyaránt.

A terasz mészkő és homokkő Pietra Mecsek burkolatot kapott, amely igazán természetközeli megjelenést kölcsönöz neki átmenetet teremtve a ház és az udvar között. A mennyezet és az oldalfalak gerendaközeit helyenként dekorációs vesszőfallal egészítettem ki, amely árnyékoló szerepet is betölt. A terasz hangulatvilágítását mennyezeti szabadégős fényfüzér adja. A terasz konyhapultjába bográcsozásra is alkalmas hely, illetve egy Broil gázgrill került beépítésre. A házban élők és a vendégek kényelméről Teak fából készült Truro sarokülő gondoskodik. A közös étkezésekhez pedig Arolla étkező asztal és Palm étkező székek biztosítják a helyet. A további kikapcsolódási lehetőséget és a tökéletes wellness élményt a sarokban található szauna hozza el a lakók és vendégeik számára.

KrisztaArt
www.krisztaart.hu

Telefon: +36 20 978-22-95

Irodánk címe: 6400 Kiskunhalas Székely u. 5.

Szilágyiné Szabó Krisztina lakberendező - KrisztaArt Kiskunhalas

Szilágyiné Szabó Krisztina lakberendező