A modern megjelenésű kis masinák ára 200.000 és 1.200.000 Ft között kapható többféle kivitelben és tudással. A fotókon a Robomow, Gardena, a Husqvarna egyes modelljei láthatók.

Hogyan működik?

A fűnyíró robot a bekapcsolás utáni első alkalommal feltérképezi a pázsitot. Látszólag rendszertelen, ide-oda mozgása során kialakítja magában a munkaterület térképét. A fűnyírás során ide-oda mozog, egy-egy területre többször is visszamegy, míg el nem éri a kívánt fűmagasságot. Egy-egy alkalommal csak néhány milliméter füvet vág le, viszont beállítása alapján naponta, vagy kétnaponta nyír le egy területet. Amikor a napi munkáját befejezi, automatikusan visszamegy a dokkoló állomására és feltölti magát.

Robot fűnyíró

Husqvarna robot fűnyíró

A fűnyíró robot az általunk beprogramozott utasítások szerint végzi el a rábízott feladatokat. Csak be kell állítanunk a fű elvárt magasságát, a fűnyírás gyakoriságát, kijelöljük a nyírandó pázsit szegélyeit és innentől kezdve a robot automatikusan elvégzi a fűnyírást.

Gardena robot fűnyíró

Gardena robot fűnyíró esőben

Gardena robot fűnyíró

Gardena robot fűnyíró dokkoló

Gardena robot fűnyíró munka közben

Gardena robot fűnyíró irányítás

A robotfűnyíró fő előnye, hogy az alkalmankénti fűnyírás helyett folyamatos gondozást biztosít a pázsitnak. A fűnyíró robot naponta, vagy kétnaponta nyírja a füvet. Mindig csak egy keveset, néhány millimétert vág. A lenyírt fű egy nap alatt komposztálódik, táplálja a pázsitot. A pázsit magassága így mindig egyenletes és a gyakori nyírásnak köszönhetően a fű egészséges és dús marad.

Robomow robot fűnyíró

Gardena robot fűnyíró kasza

Robomow robot fűnyíró

A robot működése csendes, így beprogramozható állandó éjszakai használatra is. Nincs több zajos fűnyírás, szénagyűjtés, nincs elhanyagolt kert. Robotfűnyíró minden olyan kertbe ajánlható, ahol nagyobb pázsit található. A kisebb teljesítményű fűnyíró robot egy kicsi, vagy közepes családi ház kertjébe ajánlott, a nagyobb teljesítményű robotfűnyírók a nagyobb, akár 5-10 ezer négyzetméteres területek gondozására is alkalmasak. A határoló kábelek megfelelő kialakítása révén akár egészen bonyolult kialakítású kertek sem jelentenek számára akadályt.