Némi túlzással élve, úgy tűnik, boldog-boldogtalan okosítani szeretné a házát. Azonban még mielőtt nagy hévvel fejest ugranál az okoseszközök világába, állj meg pár percre, és olvasd el cikkünket, amelyben végigvezetünk a profi okosotthon-tervezés lépésein. 

Chameleon demo lakás okosotthon  beutatóteremChameleon okosotthonn megtekinthető demo lakás 

Az okosítás trendje már Magyarországon is rakétagyorsasággal terjed. A hatalmas népszerűség többek között annak is köszönhető, hogy a fogyasztók az egyes funkciókra – mint amilyen például a hangvezérelt asszisztens vagy az intelligens biztonsági rendszer – egyre inkább hétköznapi háztartási eszközként és nem holmi luxusként gondolnak. Bár az érdeklődés nő, még mindig sokan nem ismerik és ezért nem is aknázzák ki a technológiában rejlő legnagyobb lehetőségeket. A lelkes érdeklődők gyakran csupán ad hoc módon egy-egy okoskészüléket vásárolnak meg, esetleg a lakásuk egy-egy funkcióját – a leggyakrabban a világítást – fejlesztik. Ezek az egymástól elszigetelt megoldások azonban nem adják meg az okosotthon életérzést, ugyanis egy valódi okosotthon rendszerben működik: egy központi egység irányítja a világítást, a kamerarendszert, a garázskaput, a reluxát, sőt, a virágok öntözését, azaz mindent. Ráadásul mindezt összehangolt módokban, amivel valóban képes új szintre emelni az otthoni rekreációt és feltöltődést.  

Mondd, mire vágysz? 

Nem könnyű kérdés, pláne akkor, ha nem ismered a lehetőségeidet. Ezért azt tanácsoljuk, mielőtt belevágnál az okosításba, keress fel egy okosotthon szakértőt. Az ő segítségével sokkal könnyebb lesz megtervezni egy, az igényeidhez passzoló okosrendszert. Az alapokon túl ugyanis millió féle lehetőség közül választhatsz, amit célszerű helyiségről helyiségre alaposan átgondolni: vedd számításba a kényelmi, a biztonsági és a takarékossági szempontokat is, hogy az életstílusodhoz leginkább megfelelő rendszer várjon az új felokosított otthonodban. Miket gondolj át? Például azt, hogy a lakás melyik terében töltöd a legtöbb időt, fontos-e számodra a zene, olvasol-e este a nappaliban, gyakran utazol-e el hosszú időre, milyen kertről álmodozol, milyen elvárásaid vannak a ház biztonságával kapcsolatban, hányan éltek egy fedél alatt, vannak-e bizonyos időközönként a házadba érkező segítők, takarító, szakács, kertész?  

Okos világítástechnika

Az ördög a technológiai részletekben rejlik 

Az okosotthonod megtervezéséhez nem árt egy picit elmerülni ebben a világban, és megismerni a különféle szakkifejezéseket. Azt már biztosan tudod, hogy több okosotthon-rendszer közül választhatsz, ilyenek az Apple Home Kit, az Amazon Alexa vagy akár a Chameleon Smart Home rendszere is. Fontold meg alaposan, hogy milyen központi rendszert választasz, hiszen a legtöbb márka nem független. Azaz csak a márka saját termékeivel kompatibilis a központi egység. A fentiek közül kivétel a Chameleon Smart Home rendszere, ami független, így a tetszésed és persze az igényeid szerint alakíthatod az okosotthonodat. A rendszer mellett a másik legfontosabb alapkérdés, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli okosotthont szeretnél. Mindkét irányzatnak megvan az előnye és a hátránya is.

Okos hőmérsékletszabályozás

A vezeték nélküli megoldások például a design szempontjából elsőre csábítóbbnak tűnnek, ám a szakértők egyetértenek abban, hogy a vezetékes rendszer sokkal megbízhatóbb és hatékonyabb, mint a vezeték nélküli. Végezetül a legfontosabb a kiindulási pont, azaz, hogy milyen készültségben van az ingatlan, amit okosítani szeretnél. Az okosotthon rendszer kiépítése szempontjából az a legegyszerűbb, ha építkezés előtt állsz, és még a tervezőasztalon gondolod át, hogy milyen funkciókra van szükséged. A másik lehetséges megoldás, hogy felújításkor tervezed újra az otthonod működését, ebben az esetben készülj arra, hogy akár bontási munkálatokra is szükség lehet, tehát nem egyik napról a másikra készül el a rendszer. 

Okos biztonság

Több mint ház, ökoszisztéma

Egy okosotthon-rendszer kiépítésével a jövőről gondoskodsz. Fontos, hogy nem kell rögtön minden funkciót létrehozni, elég az, ha villamossági szempontból mindent előkészíttetsz annak érdekében, hogy bármikor tovább bővíthesd a már meglévő rendszered.

Okosotthon megoldások

Ha tudatosan, tervezetten viszed végig otthonod okosítását, a házad maximálisan támogat majd a mindennapjaidban, biztonságot ad és gondoskodik rólad.

Chameleon logo

www.chameleon-smarthome.com

Iroda és bemutatóterem: 1155 Budapest, Óda utca 22.

Telefonszám: +36 70 908 0302