Ilyenkor valami hiba csúszott a tervezésbe? Minden bizonnyal igen. Hányszor olvasunk arról, hogy egyes színeknek milyen hatása van testünkre és lelkünkre. Hogyan változtassuk színek segítségével hűvösebbre vagy éppen melegebbre az adott teret. És még talán arról is hallottunk, hogy milyen térmódosító hatással számoljunk az egyes színek alkalmazása esetén. Egy valamit azonban lehet, hogy mégsem vettünk figyelembe: a természetes és a mesterséges fényviszonyokat. Ha színeket tervezünk a lakásban, a fény két fontos paraméterét kell a lakberendezés szempontjából ismernünk: az úgynevezett szín visszaadást és a színhőmérsékletet.

fények a lakberendezésben konyha

Természetes fénynél persze elég nehéz ezeket a mutatószámokat meghatározni, mesterséges világításnál azonban a gyártók a segítségünkre sietnek és ezen paramétereket feltüntetik a fényforrásokon. Érdemes ismernünk és figyelnünk ezeket. A színvisszaadás (jelölése Ra) egy olyan mérőszám, amely meghatározza, hogy a mesterséges fénnyel megvilágított felületet mennyire látjuk színhelyesnek. Minél kisebb ennek az értéke, annál inkább torzulnak a fénytest által megvilágított felületek színei. A 100-as érték jelenti a tökéletes színvisszaadást, a 80-as jó, 40-es érték alatt a színek már gyakorlatilag felismerhetetlenek.

fények a lakberendezésben fürdőszoba

A színhőmérséklet - amely nem azonos a fényforrás hőmérsékletével - mértékegysége Kelvinfok. Alacsony színhőmérsékletűek a meleg, vöröses színű fényforrások. A természetben naplementekor találkozhatunk ilyen fénnyel, ilyenkor kb. 2500 K-re csökken ez a mutató. Tapasztalhattuk, hogy ilyenkor mindent egy kicsit sárgább - narancsosabb színben látunk, s ennek köszönhetően a meleg színek felizzanak, a hideg színek veszítenek intenzitásukból és erősen beszürkülnek. Magas színhőmérsékletűek a hideg, kékes színű fényforrások. Természetes fény esetében a ködös, párás, borult időszakban jellemzően ilyen a fény; akár 6000-10000 K is lehet a színhőmérséklet értéke.

fények a lakberendezésben nappali

Amiért ez minket érdekel a lakberendezés során, az az, hogy az alacsony színhőmérsékletű fények hatására a meleg színek - mint a narancs, vörös, és sárga - intenzívebbeknek hatnak, ellenben a kékes, zöldes árnyalatok elveszítik színüket és beszürkülnek. Ezzel szemben a magas színhőmérsékletű fény mellett a kékek és zöldek - szépen ragyognak - és a narancsok, sárgák veszítik el színüket, olyannyira hogy akár barnás, sárgászöld színűnek is hathatnak. S még azt a tényezőt is fontos figyelembe vennünk, hogy a meleg fények torzító hatása sokkal erősebb, mint a hidegeké.

fények a lakberendezésben modern fürdőszoba

Természetesen az lenne a legszerencsésebb, ha egy bútor, lakástextília, vagy falszín választása esetén minden napszakban ellenőrizni tudnánk azt döntésünk előtt, a helyiség természetes megvilágításában és este mesterséges fény mellett is. De mivel ez nem mindig lehetséges, ezért egyéb ismereteinkre kell támaszkodni. Gondoljuk át, milyen fekvésű a szobánk, amit átalakítani szeretnénk, s kezdjük a tervezést a következő szempontok alapján.

fények a lakberendezésben nappali

Északi fekvésű szobánkat nehéz díszíteni, hiszen kevés és hűvös természetes fény vár ott ránk. Ha melegíteni szeretnénk a hangulatát, nem szerencsés az erős tónusú, meleg színekre, például a narancsra támaszkodni, mert a fény torzító hatására kevésbé intenzívnek, esetleg szürkésnek hathat. Tágasságot és melegséget csempészhetünk bele fehérrel erősen tört, sápadt színekkel, mert ezek engedik szétszóródni a kevés mennyiségű fényt. Használhatunk halvány sárga és rózsaszín árnyalatokat, mivel a fehér színtartalom a színeket mindig egy kissé hűti, s így a hideg fény torzító hatása kevésbé érvényesül. Ha egy északi fekvésű hálószobáról van szó és nem feltétlen van szükségünk tágasság érzet növelésére, bátran használhatunk lilát és sötétbarnát: ezek intimitást kölcsönöznek a helyiségnek és kellemesen összejátszanak a fény tulajdonságaival.

fények a lakberendezésben nappali

Keletre néző szobánál számításba kell venni, hogy reggel sok kékes árnyalatú napfény éri, ami hatására meleg színeink beszürkülnek, hideg színeink nem változnak. Ha korán kelő típusúak vagyunk, tetszeni fog nekünk a kékes, zöldes árnyalat a falon, mert ezek életre kelnek a reggeli, keletről jövő fényáradatban. Persze azt se felejtsük el, hogy a nap folyamán jelentősen csökken a fény mennyisége. Ha a lehető legtöbb világosságot szeretnénk visszaadni, jól mutathat egy sápadt kacsatojás szín, de jó taktika lehet, hogy sötét bútorokat, burkolatot választunk, mert a kontraszthatásnak köszönhetően világosabbnak fog tűnni a fal, s ez által a szobánk is.

fények a lakberendezésben gyerekszoba

Déli fekvésű szobánk nem fog sok fejfájást okozni, hiszen itt egyenletes természetes fényt kapunk, amely nem módosítja a színeket. Hideg és meleg színeink egyaránt jól fognak kinézni. Ha világosítani és növelni szeretnénk térérzetünket, használhatunk hideg színeket.

fények a lakberendezésben nappali

Nyugati fekvésű szobáknál is változni fog a fény mennyisége és minősége a nap folyamán. Megfigyelhetjük, hogy a délelőtti, déli órákban a helyiségbe nem süt be közvetlenül a Nap, csak a külső környezetből visszaverődő formában kapja a megvilágítást. A fény itt hidegebb és kevesebb lesz reggel, melegebb színárnyalatú, de alacsony színhőmérsékletű lesz délután. Ennek hatására a hideg zöld és kék árnyalataink beszürkülnek, viszont a vöröses színeink élénkebbnek fognak látszani. Egy sok sárgát tartalmazó zöld szín viszont jó választás lehet a falon vagy bútoron, mert a nyugati fény hatására a zöld tartalma erősen lecsökken, de a sárga tartalmának köszönhetően nem szürkül be.

fények a lakberendezésben hálószoba

Végül arra is ki kell térnünk a színmódosulás kapcsán, hogy nem mindegy az sem, milyen anyagon jelenik meg egy adott színárnyalat. Más hatást kelt ugyanaz a szín egy puha textilen, mint egy magas fényű felületen. Mindez a különböző anyagok különböző fényvisszaverő tulajdonságán múlik. Egy fényes, sima felület több fényt ver vissza, mint egy rücskös, durva felület, ezáltal eredeti színénél világosabbnak hat. Erre már nem fogunk találni meghatározott mutatószámokat, amik segítségünkre lehetnek a boltban, de egy valamit hasznos lehet megfogadni: ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy ugyanolyan színű szőnyeget szerezzünk be, mint amilyen színű a tapétánk, mert biztosan zavarni fog, hogy mennyire nem passzolnak. A különböző fényvisszaverődésből adódó világossági különbség pont annyira kicsi, hogy véletlenszerűnek, zavarónak hasson. Ehelyett inkább törekedjünk arra, hogy a tapétánkkal harmonizáló színű szőnyeget találjunk, ami ugyanúgy kellemes hangulatot kölcsönöz a szobánknak.

Sulya Zsuzsanna - lakberendező