Napjaink egyik legfontosabb kérdése a környezetvédelem. Nincs ez másképp az építőipar terén sem, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb az igény a modern, környezettudatos és fenntartható otthonok építésére.

Hátsó terasz napozóágyakkal

Sokan aggódnak azonban amiatt, hogy a környezetbarát megoldások együtt járnak a kényelem és a luxus feladásával. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Sőt, a zöld megoldások segítenek abban, hogy otthonunk igazán kényelmes és fenntartható is legyen egyszerre, valamint a nekünk kijáró, prémium kategóriás kényelmet is biztosítsa.

Hogy hogyan? Napjainkban már egyre több megoldás áll az építészek rendelkezésére. Most megmutatjuk azt, hogyan is járnak kéz a kézben a környezetbarát építőipari megoldások és a valódi luxusotthon ideálja!

A luxus alapja: az energiatakarékos technológiák

Új otthon építése során az egyik legfontosabb szempont az energiatakarékosság. És habár sokan egyből a pénztárcájukra gondolnak, ez egyáltalán nem csak a spórolás miatt lényeges. Ha egy épület ugyanis energiahatékony, az nemcsak az otthon fenntartásával járó költségek csökkentésében, hanem a környezetünk védelmében is segít.

Ennek oka, hogy az újszerű, energiatakarékos technológiák lehetővé teszik a tulajdonosok számára azt, hogy akár teljesen elszakadjanak az energiaszolgáltatóktól, ezáltal pedig ne kelljen fosszilis energiahordozók használatára hagyatkozniuk. A könnyűszerkezetű építkezés, a napelemes rendszerek és hőszivattyúk telepítése vagy a LED-es világítás egytől egyig olyan dolgok, melyek hozzájárulnak a komfortos és modern otthon felépítéséhez.

A napelemek akár kiegészítő lehetőségként is alkalmazhatók a normál energiafogyasztás mellett, azonban egy megfelelő méretű rendszer kiépítésével akár az áram- illetve gázszolgáltatóktól is függetleníthetjük magunkat. A LED-es világítás pedig nemcsak kevesebb energiát fogyaszt, de akár tízszer tovább is bírja, mint a legtöbb, hagyományos fényforrás.

Az energiatakarékos technológiák használatát az Uniós törvények is szorgalmazzák, hiszen napjainkban már minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Az átállás persze még csak fokozatosan zajlik, azonban minél energiatakarékosabb egy otthon, jelenleg annál nagyobb értéket képvisel a piacon. Arról pedig semmiképp sem szabad megfeledkezni, hogy a környezetbarát kivitelezés hamarosan standarddá válik. Egy igazi luxusotthon felépítése során így a modern, fenntartható technológiák alkalmazása már alapvető követelménynek is tekinthető.

 

Építkeznél? Segítünk neked: Telekválasztás, Tanácsadás, Építész tervezés, Generálkivitelezés.

Kattints ide és lépj kapcsolatba velünk.

Hogyan szabályozható hatékonyan az energiafelhasználás?

Az energiatakarékos technológiák alkalmazása csupán az első lépést jelenti az igazán zöld luxusotthon megteremtése felé. Ha valóban szeretnénk fenntartható környezetben élni, gondolnunk kell arra is, hogy a mindennapi élethez szükséges energiát a lehető leghatékonyabb módon használjuk fel.

Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen ajtókat és ablakokat használunk az építkezés során, és nemcsak az esztétikai, valamint a kényelmi szempontok miatt sem. A korszerű nyílászárók használata ugyanis lehetővé teszi az igazán jó hőszigetelést, még azokban a lakásokban is, melyek hatalmas ablakokkal rendelkeznek.

A hőszigetelés pedig rendkívül fontos szempont, melyre az otthontervezés során érdemes fokozott figyelmet szentelni. Egyrészt azért, mert a megfelelő megoldások alapvetően képesek meghatározni egy ház kényelmi szintjét, másrészt pedig azért, mert a rezsiköltségek csökkentését is nagyban elősegítik. Ami pedig legalább ennyire fontos, hogy a tökéletes hőszigetelés visszaszorítja az energiafogyasztást, ezáltal segít az igazán zöld, környezettudatos otthon megteremtésében.

Az építkezés után: okos megoldások a kényelmes és környezetbarát mindennapokért

Habár nem tartozik szorosan az építkezés témaköréhez, érdemes megemlíteni, hogy a tökéletes kényelem és a luxusotthon koncepciója ma már szinte elképzelhetetlen lenne az okostechnológia nélkül. Az úgynevezett okosotthon megoldásai azonban nemcsak a maximális komfort és a modern környezet megteremtésében segítenek.

Az igazán intelligens luxusotthonban szinte minden okos megoldásokkal történik, beleértve a fűtést, a hűtést, a világítást vagy akár az árnyékolást is. Az applikációkon keresztül vagy érzékelők segítségével vezérelhető megoldások lehetővé teszik azt, hogy házunk minimális energiaigény mellett is mindig olyan kényelmes és otthonos legyen, akár csak egy királyi lakosztály.

Mindezt hatékonyan, egyszerűen és környezetbarát módon téve. Éppen ezért már az építkezés során fontos lehet, hogy a jövőbe tekintve elgondolkodjunk az okostechnológiák lehetséges integrálási módján.

Ne feledjük: az igazi luxus mindig zöld!

Habár a luxus fogalmát sokan társítják a pazarló fényűzéssel, érdemes tudni, hogy egy igazi luxusotthon mindig a legkorszerűbb építészeti technológiák segítségével készül, ennek köszönhetően pedig mindig környezetbarát. Éppen ezért fontos, hogy a tervezést és a kivitelezést egyaránt olyan szakemberekre bízzuk, akik tisztában vannak a legújabb piaci trendekkel és mind a kényelem, mind a megjelenés, mind pedig a környezettudatos technológiák alkalmazása szempontjából képesek kihozni a maximumot álmaidból és ötleteidből.

A Consolum Architects nemcsak azt tudja, milyen az igazán modern otthon, de azt is, hogy hogyan lehet mind a tervezést, mind pedig a kivitelezést a lehető leghatékonyabba az igényidhez szabni. Úgy, hogy a környezettudatos mindennapok érdekében a luxus és a prémium kategóriás kényelem terén se kelljen kompromisszumokat kötnöd!