Számtalan módon óvjuk testünket a kellemetlen, káros, vagy akár veszélyes környezeti hatásoktól. Naptej, bő folyadékfogyasztás, réteges öltözködés, vízhatlan és szélálló kabát, bélelt lábbeli, kesztyű. Csupán egyetlen olyan szervünk van, ami, bár folyamatos terhelésnek van kitéve, mégsem gondoskodunk róla teljes körűen. Ez a szemünk.

Annyira természetes számunkra a látás, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tényről: a balesetek, hirtelen fizikai behatások kivételével, nem egyik percről a másikra károsodik a szem. A napszemüveget még mindig a divathoz, nyaraláshoz, szabadidőhöz társítjuk gondolatban, pedig az általános egészségvédelem része kellene, hogy legyen, mégpedig a szemet károsító kockázatok állandó jelenléte miatt. Ezek a kockázatok – környezeti vagy baleseti tényezők-, akár életre szóló károsodást, visszafordíthatatlan életminőség romlást okozhatnak.

Környezeti tényezők

Az UV-sugárzás

Az elmúlt pár évtizedben a környezetvédelem egyik hívószavává vált az ózon, illetve a Föld ózonrétegét károsító ipari tevékenység. Többek között a CFC-gázok miatt elvékonyodott ózonréteg jóval több UV-sugárzást enged át, mint az emberi történelem során eddig bármikor. A médiavisszhangnak köszönhetően azzal is tisztában vagyunk, hogy az UV-sugárzás nemcsak a bőrt, de a szemet is veszélyezteti:

  • Jóindulatú, vagy kóros sejtburjánzás,
  • A szem korai öregedése,
  • A szemhéj, a szaruhártya és/vagy a retina kóros elváltozásai, pl. szürkehályog.

Ezért hordunk CE jelzéssel, UV-szűrőréteggel ellátott napszemüveget. Amit azonban nem veszünk figyelembe az az, hogy az UV-sugárzás akár 40%-a nem a közvetlen, napfénynek kitett helyeken éri a szemünket!

Munkavédelem Plusz védőszemüvegek

Kép forrása: www.munkavedelemplusz.hu


A fényvisszaverődés

Az épületek falairól, főleg a nagy kiterjedésű üvegezett felületekről, de a talajról, vagy az égboltról érkező fényvisszaverődés is irritálja, hosszú távon károsítja a szemet. Legalább ilyen káros a szemnek az objektívek, és a szemüveglencsék belső oldaláról származó fényvisszaverődés.

A szemüveglencse

Az optikai lencse belső felületéről érkező fényvisszaverődést is ki lehet küszöbölni a lencse elülső- és belső oldalának UV-szűrőréteggel történő bevonásával. A szemüveget viselő emberek ritkán hordanak napszemüveget, tekintve, hogy az nem biztosít látásélességet. Erre nyújt megoldást az optikai lencséből csiszolt napszemüveg, melyet mindig személyre szabottan készít el az optikus a szemész által kiállított recept alapján.

A rossz minőségű napszemüveg

A plázák, piacok kínálatából származó napszemüvegek eredetéről, gyártási feltételeiről és minőségéről sosem győződhetünk meg teljes pontossággal. Az ilyen napszemüvegek a biztonság illúzióját keltik, ezért kifejezetten veszélyesek. Mivel alapvetően sötétebb a lencséjük – ami gyakran csak egy színezett plasztiklapka-, használatukkor a pupilla kitágul és sokkal több káros sugárzás éri a retinát. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy csakis ellenőrzött, minőségi terméket gyártó márkát válasszunk.

Fontos: Vásárláskor ügyeljünk a CE minősítés, és az UV400-as védelem jelölésének meglétére. Ezek az információk általában a szárra nyomtatva vannak megjelenítve!

Sajnos, a minőségi márkák sok esetben igen drágák, ám van egy olyan, kifejezetten elérhető ár-érték arányú szegmense a napszemüvegek piacának, amire a legtöbben nem is gondolnánk: a munkavédelmi napszemüveg.

Munkavédelmi napszemüveg

Kép forrása: www.munkavedelemplusz.hu


Baleseti tényezők

Hétköznapi rutin

Nem véletlen, hogy huszonnégy órás, úgynevezett idegentest ambulanciák működnek a kórházakban és szakrendelőkben: a szemkárosodások mintegy felét a mindennapi feladatok, például a főzés, a takarítás, a barkácsolás és a kertészkedés okozzák.
Hétköznapi tevékenységeink során számtalan veszélynek tesszük ki magunkat, így a szemünket is. Egy üveg- vagy faszilánk, forró olaj vagy a maró anyagok felfröccsenése hirtelen fizikai behatásnak számít és bár a szem védekező reflexe hihetetlenül gyors, néha mégsem nyújt elegendő védelmet.

Sporttevékenység

A síelők, snowboardosok hordanak nap- és síszemüveget, a versenyszerűen kerékpározók is. Vegyünk példát róluk, hiszen ők pontosan tisztában vannak a sporttevékenység kockázataival, melyek nem merülnek ki egy bokarándulásban, vagy horzsolásban. A polarizált munkavédelmi napszemüvegek viselése a szabadban végzett sportok esetében mondhatni kötelező kellene, hogy legyen. Ezek nemcsak a fényvisszaverődéstől és a sugárzástól óvják a szemet, de a fizikai behatásoktól is, mint például a salak vagy kavicsfelverődés, illetve a belerepülő bogarak. Akár környezeti, akár baleseti kockázat kivédése a cél, a szemet minden esetben óvni kell!

Az UV-szűrővel bevont munkavédelmi napszemüvegek dizájnja rengeteget fejlődött, ezért akár hétköznapi viseletként is kiválóan megállják a helyüket, ráadásul egy olyan plusz funkcióval is rendelkeznek, amikkel a napszemüvegek nem: nem kizárólag a sugárzástól óvják a szemet.

Munkavédelem Plusz napszemüveg webshopból

Kép forrása: www.munkavedelemplusz.hu


Mivel eredendően munkavédelmi szempontok alapján tervezték őket, sokkal masszívabbak, a külső mechanikai behatásokkal - becsapódó szemcsékkel - kisebb tárgyakkal szemben is megóvnak. Éppen ezért lényegesen tartósabbak, mint a divat napszemüvegek. Például karcálló és páramentesítő bevonattal, valamint márkatípustól függően, állítható hosszúságú és dőlésszögű szárral, orrnyereggel is rendelkeznek. A munkavédelmi szemüvegek és napszemüvegek gyártása során természetesen azokra is gondoltak, akik alapvetően is szemüvegesek. Számukra készültek az optikai osztályba sorolással is rendelkező munkavédelmi szemüvegek és napszemüvegek, illetve a szemüveg fölött is viselhető változatok.