2 hónappal ezelőtt egy interjút készítettünk Konnerth Zitával, a kiállítás művészeti vezetőjével. Ő arról mesélt, hogy egy merőben új felfogású lakástrend eseményben gondolkodnak, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. Egyrészt a hazai érdeklődők, másrészt a szakma is ki van éhezve egy jó minőségű lakberendezési kiállításra. A szervezők már sokéves tapasztalattal a hátuk mögött hittek abban, hogy  sokakat fog vonzani egy igényes, a kortárs trendeket felvonultató, nem céges standokban gondolkodó kiállítás. 

A hirtelen őszre váltó szombati napot választottuk a kiruccanásra. A sajtóanyagok, az óriásplakátok egy valóban felső kategóriás, enteriőrökben gondolkodó bemutatóteret vizionáltak, éppen ezért kíváncsian vártam, mit is fogunk itt látni. Az aréna belső tere teljesen sötétbe borult, a természetes fényeket három napra teljesen kizárták. A kellemes félhomályban sorra tűntek fel a színes és izgalmas, reflektorokkal megvilágított terek. Itt tényleg belecsöppentünk a magazinok világába és testközelből szemlélhettük a bútorok, lakásdekorációk átgondoltan egymásra épülő egységét. Egyfajta időtlenség érzése lett rajtunk úrrá, a színpadszerű, helyenként szigetszerű elrendezésnek köszönhetően. Falakkal határolt szobarészletek és nyílt terek váltakoztak, miközben mindenhonnan pozitív vizuális impulzusok értek. 

A berendezett helyiségekre fókuszáló installációkban tetten érhettük az új trendek színeit, a beton design elemeket a pazar bársonyokat, a bőr bútorokat és a felső kategóriás konyhabútorokat, nappalikat. Képzőművészek festményein, textilművészek szőnyegein, formatervezők tárgyain keresztül kaphattunk képet arról, hogy a lakáskultúránk, otthonunk igényes dekorálása milyen irányokba fejlődhet.  

A kellemes chillout háttérzenét egy dj pultról szervírozták, de a pihentető zeneszobában bárki leülhetett a zongora mögé néhány darabot eljátszani. A kiállítás azt hiszem elgondolkodtatta azokat a lakberendezési üzlet tulajdonosokat, akik idén még nem vettek részt itt, mert most tényleg megvalósult valami egészen új, valami egészen jó. Nagyon odatették magukat. Köszönjük!


Szerző: Harsányi Gábor